Party Stories
jabłecznik na stole
©sara_winter/fotolia
Styl życia

Jabłecznik z bezą: jak go zrobić i ile ma kalorii?

Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.

Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.

 

Jabłecznik z bezą to wysokokaloryczna potrawa, jak większość słodyczy. Szarlotka na kruchym spodzie często jest podawana z lodami, bitą śmietaną lub posypywana cukrem pudrem, co jeszcze zwiększa jej walory smakowe, ale i ilość kalorii. Jabłecznik ma 290 kcal w 100 g, a ze słodkimi dodatkami może osiągnąć nawet 350 kcal. W przypadku jabłecznika kalorie zależą także od ciasta – najwięcej kalorii ma kruchy spód lub z ciasta francuskiego, a mniej – biszkopt.

Przepis na jabłecznik z bezą i „kruszonką”

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej (1 szklanka to 170 g),
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1½ kg kwaśnych jabłek,
  • cynamon do posypania jabłek.

Na bezę:

  • 4 białka,
  • ½ szklanki cukru.

 

Czas wykonania: 70 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Masło pokrój z mąką ostrym i zimnym nożem, dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażalnika.
  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną wody i duś przez 15 minut, dodaj 3-4 łyżki cukru i cynamonu do smaku i nadal podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
  • Rozwałkuj ⅔ ciasta i wyłóż nim spód blachy lub tortownicy, ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Ciasto w blasze przykryj papierem do pieczenia i obciąż, piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Gdy ciasto się podpiecze, wylej na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym.
  • Z białek ubij sztywną pianę z cukrem i wyłóż na jabłka.
  • Z zamrażarki lub lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je na grubych oczkach tarki na pianę z białek.
  • Wstaw wszystko do piekarnika na około 40 minut – do momentu, aż ciasto w wierzchu się zarumieni.

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciasto z kawałkami rabarbaru pieczone ze słodką kruszonką
©mizina/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem, słodką kruszonką i cukrem pudrem: łatwy przepis na deser dla całej rodziny
Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.

Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.   Ciasto z rabarbarem można dowolnie urozmaicać , dodając np. jabłka, gruszki albo morele. Mąkę pszenną zastąpi mąka migdałowa (czyli zmielone migdały ) lub kokosowa. Istnieje możliwość złączenia ze sobą dwóch rodzajów, wedle uznania. Ciasto można posypać jagodami goji lub wiórkami kokosowymi .   Potrzebujesz: piekarnika, stolnicy, wałka, sitka, foliowego woreczka, 2 misek, blachy do pieczenia (o średnicy 26 centymetrów).   Składniki (na 12 porcji): 500 gramów rabarbaru , 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru , 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka cukru, 200 gramów schłodzonego masła (około 3/4 kostki).   Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 50 gramów miękkiego masła (reszta, co została).   Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Za pomocą sitka, przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i żółtka. Połącz całość nożem. Rękami wyrabiaj masę, aż znikną grudki. Ciasto włóż do foliowego woreczka i odstaw do lodówki na pół godziny. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, obsyp czubatą łyżką cukru i wymieszaj. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wyjęte z lodówki ciasto. Blachę wysmaruj odrobiną masła i przełóż masę do środka. Nakłuj ciasto widelcem . Piecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 10 minut. Do miski włóż składniki na kruszonkę (masło, mąkę i cukier) i złącz je...

Tarta z jabłkami
© sara_winter/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z jabłkami – konkurencja dla szarlotki
Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.

Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.   Dobra tarta musi mieć dobrze przygotowany spód, na który następnie nakłada się nadzienie. Jest wiele rodzajów przepisów na spód do tarty, różniących się detalami. Najbardziej klasyczny polega na zrobieniu kruchego ciasta, które po schłodzeniu się rozwałkowuje i przekłada do formy. Nie wymaga wcześniejszego zapiekania. Możesz kupić także gotowe ciasto francuskie i zrobić spód z niego. Przepis na kruchy spód do tarty Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 3/4 kostki schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki. 2. Dodaj posiekane na małe kawałki masło. 3. Rozetrzyj ciasto w palcach, tworząc kruszonkę . 4. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto, po czym odstaw do lodówki, by się schłodziło przez 30 minut. 5. Rozwałkuj szybko ciasto na kształt okręgu i przełóż na blachę.   Przed nałożeniem nadzienia należy ciasto wcześniej ponakłuwać widelcem, dzięki czemu nie będzie się wybrzuszało pod wpływem temperatury. Tarta z jabłkami i cynamonem – przepis podstawowy Składniki: 5 jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 6 łyżeczek cukru.   Sposób przygotowania: 1. Jabłka pokrój w małe kawałki i przełóż do garnka. 2. Dodaj cukier i cynamon. 3. Duś na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną. 4. Przełóż na przygotowany wcześniej spód i piecz 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.   Smacznego! Inne pomysły na tartę z jabłkami Tartę z jabłkami możesz...

©photocrew/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem – 2 sprawdzone, proste przepisy na ciasto z rabarbarem: z bezą i jabłkami

Rabarbar najlepiej wykorzystać przygotowując z niego deser. To popularne warzywo jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik. Mimo charakterystycznego, kwaskowatego smaku doskonale sprawdzi się jako odświeżający i bardzo ciekawy dodatek – w szczególności do ciast z rabarbarem . Rabarbar, czyli rzewień, w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Warto włączyć rabarbar do letniego jadłospisu ze względu na jego oryginalny, nieco cierpki smak oraz zawartość cennych substancji odżywczych, takich jak m. in: witamina C , sód, potas, żelazo, magnez oraz błonnik. Świeży rabarbar najlepiej wykorzystywać w potrawach do końca czerwca. Później jego kłącza stają się nieprzyjemnie gorzkie.   Przepis na proste ciasto z rabarbarem i jabłkami   Składniki na ciasto z rabarbarem i jabłkiem: 200 g margaryny lub masła , 1 kłącze rabarbaru, 1 średniej wielkości jabłko, np. antonówka, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do dekoracji, bułka tarta lub otręby (owsiane, pszenne) do wysypania blaszki/tortownicy.    Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Jak przygotować ciasto z rabarbarem i jabłkami?   1. W małym rondelku rozpuść margarynę (zostaw odrobinę margaryny na papierku – do wysmarowania tortownicy), dodaj wodę i cukier (również waniliowy). Podgrzewaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie dopuść do wrzenia. Odstaw do ostudzenia. 2. Przygotuj owoce. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w małe kawałki (około 2-3cm), usuń wszystkie włókna i niteczki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner