Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
talerz z jajkami i bekonem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Śniadanie – co najlepiej zjeść?

Śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Dlatego też zaleca się jadać na śniadanie posiłki zawierające duże ilości białka, błonnika, minerałów i witamin.

Śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Dlatego też zaleca się jadać na śniadanie posiłki zawierające duże ilości białka, błonnika, minerałów i witamin.

Śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, ponieważ dostarcza energii, a tym samym witamin, pierwiastków i to od niego głównie zależy jak się będziemy czuli przez cały dzień. Warto jeść produkty, które zawierają duże ilości białka i błonnika. Śniadanie zaleca się spożywać do godziny po przebudzeniu.

Śniadanie – przykładowe posiłki

Śniadanie powinno być różnorodne, składać się z produktów zdrowych i dostarczających organizmowi energii, witamin i pierwiastków.

 

I propozycja śniadania

Na śniadanie można zjeść twarożek z rzodkiewką, natką pietruszki, czy koperkiem. Twaróg warto połączyć z bułką grahamką lub ciemnym pieczywem i ciepłą herbatą. Ciemne pieczywo jest bogate w błonnik i witaminę C, dlatego idealnie nadaje się do pierwszego posiłku. Rzodkiewka z kolei bogata jest w potas, który korzystnie wpływa na nadciśnienie, pobudza trawienie i wzmacnia włosy i paznokcie. Koper, czy natka pietruszki bogate są w witaminę E i kwas foliowy i dobrze działają na układ nerwowy.

 

II propozycja śniadania

Jajecznica z pomidorami ze śmietaną i ciemnym pieczywem. Jajecznica jest kaloryczna i posiada  wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie, ponieważ skutecznie pobudza żołądek do pracy. Pomidory z kolei mają wiele witamin, głównie C i B, a także pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, czy magnez.

 

III propozycja śniadania

Jeśli nie przepadasz za twarożkiem bądź jajecznicą możesz skusić się na płatki kukurydziane na mleku lub owsiankę na mleku z owocami. Owsianka zawiera duże ilości białka i aminokwasów. Ponadto posiada witaminy z grupy B i błonnik, który korzystnie wpływa na organizm. Podobnie jest z mlekiem, które zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak lipidy, białko, kwas mlekowy, czy magnez, potas i wapń.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Śniadanie przed treningiem
© Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Czy jeść śniadanie przed treningiem
Śniadanie sportowca nie może być pomijane. Jeśli trening odbywa się prawie od razu po wstaniu z łóżka, wystarczy wypić bardzo słodką herbatę albo zjeść kilka suszonych daktyli lub banana.

Śniadanie sportowca nie może być pomijane. Jeśli trening odbywa się prawie od razu po wstaniu z łóżka, wystarczy wypić bardzo słodką herbatę albo zjeść kilka suszonych daktyli lub banana.   Sportowcy nie powinni pomijać bardzo istotnego dla przebiegu ich porannego treningu śniadania. Reguluje ono przemianę materii , apetyt, pracę układu immunologicznego, zapobiega cukrzycy. Znaczenie śniadania przed treningiem Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu doby i dostarcza niezbędnej do przeżycia dnia energii. Nie jest to jednak oczywiste, a pomijanie go w połączeniu z nieregularnymi porami posiłków przyczynia się do nadwagi , niedowagi, problemów z układem pokarmowym i brakiem sił w trakcie ćwiczeń.   Jeżeli trening odbywa się bardzo wcześnie, dosłownie niedługo po przebudzeniu, wystarczy lekkostrawna przekąska , skomponowana z produktów, które nie wywołują wzdęć ani bólu brzucha. Dobrze sprawdzi się chociażby herbata z cukrem, woda z miodem lub garść suszonych daktyli zjedzonych na około pół godziny przed treningiem.   Większe śniadanie najlepiej zakończyć co najmniej 2 godziny przed treningiem , gdyż organizm potrzebuje kilku godzin, aby przetworzyć kalorie na energię.   Zalety jedzenia śniadania przed treningiem: Poprawia się przemiana materii, znika nadwaga, rośnie produkcja insuliny, następuje uregulowanie apetytu, usprawnia się praca systemu odpornościowego, przeciwdziała się cukrzycy. Śniadanie sportowca – przepisy Około 30-40 minut po zakończeniu treningu, gdy mięśnie najlepiej się regenerują , trzeba zjeść właściwe śniadanie. Powinno się składać z węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych. Oto przykłady pełnowartościowych śniadań dla sportowców – do wyboru: serek wiejski, 4 łyżki dżemu bez cukru, pomarańcza, kawa,...

Jajecznica
©robynmac/Fotolia
Styl życia
Jajecznica z jaj kurzych - zdrowy wybór
Zdrowa jajecznica zrobiona jest z jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Taki posiłek to bogactwo witamin, minerałów i białka. Ważne jest, żeby nie dodawać do niej utwardzonych tłuszczy, np. margaryny, a sól najlepiej zastąpić ziołami. Jajecznica na kolację zapewni uczucie sytości – jest to bardzo dobry posiłek dla wszystkich osób, które odżywiają się zdrowo.

Zdrowa jajecznica zrobiona jest z jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Taki posiłek to bogactwo witamin, minerałów i białka. Ważne jest, żeby nie dodawać do niej utwardzonych tłuszczy, np. margaryny, a sól najlepiej zastąpić ziołami. Jajecznica na kolację zapewni uczucie sytości – jest to bardzo dobry posiłek dla wszystkich osób, które odżywiają się zdrowo. Czy jajecznica jest zdrowa – ile białka dziennie w kurzych jajkach Jajecznica zawiera białko, które sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Jedno jajko to aż 11 gramów białka. Białko odpowiada m.in. za regulowanie procesów przemiany materii, ale również bierze udział w bilansie wodnym, wpływa na stan włosów, paznokci i cery. Dzienny jadłospis dorosłego człowieka powinien składać się w 10-15% z białek, co w przeliczeniu daje około 0,75 gramów na 1 kilogram ciała. Osoba, która waży 55 kilogramów powinna zjadać dziennie od 40 do 50 gramów białka. Jajecznica z dwóch jajek pokrywa zatem w połowie zapotrzebowanie na białko osoby o wadze 55 kilogramów. Na koniec dnia zaleca się dostarczanie do organizmu jak największej ilości białka, dlatego jajecznica na kolację będzie bardzo dobrym wyborem. Jajecznica - zdrowy posiłek Jajecznica to zdrowy posiłek, ponieważ kurze jajko, oprócz białka, zawiera również witaminy: A, E, D i K, B2, B12 i minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez. Zawarta w żółtku luteina chroni plamkę żółtą oka, zapobiega mroczkom przed oczami. Zwyrodnienie plamki żółtej prowadzi do zniekształcenia obrazu przed oczami do tego stopnia, że niemożliwe jest prowadzenie samochodu i rozpoznawanie twarzy mijanych osób.   Pyszna i zdrowa jajecznica – przepis   Żeby jajecznica była zdrowa, należy usmażyć ją na minimalnej ilości tłuszczu (np. pół łyżki oleju na dwa jajka). Ważne jest również pochodzenie jaj – należy unikać kupowania jaj...

dietetyczne śniadanie
Flickr/ with wind/ CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Sprawdzone pomysły na lekkie i pyszne śniadania – na słono i na słodko
Dietetyczne śniadanie, wbrew pozorom, może być bardzo smaczne i pożywne. Należy zadbać przede wszystkim o to, żeby było smaczne i dostarczało podstawowych składników odżywczych, dzięki którym będziemy mieć energię na cały dzień.

Dietetyczne śniadanie, wbrew pozorom, może być bardzo smaczne i pożywne. Należy zadbać przede wszystkim o to, żeby było smaczne i dostarczało podstawowych składników odżywczych, dzięki którym będziemy mieć energię na cały dzień. 1. Dietetyczne śniadanie – Kanapki z owocami i ricottą Kanapki to zawsze dobry pomysł, są szybkie i smaczne. Pełnoziarniste pieczywo zawiera złożone węglowodany i błonnik , co zapewnia uczucie sytości na długo. Owoce dostarczą ci witamin a serek energetycznego białka .   Składniki:  1 kromka pełnoziarnistego ulubionego pieczywa (ok. 30 g),  łyżka serka riccotta,  owoce: 3 plasterki kiwi , 2 plasterki brzoskwini lub nektarynki, 1 truskawka.   Czas przygotowania: ok. 10 min Stopień trudności: łatwy Kaloryczność: około 150 kcal – jedna kanapka   Możesz zjeść 2 lub 3 takie kanapki, dobierając owoce według własnych preferencji . Owocowe dietetyczne kanapki doskonale sprawdzą się również jako drugie śniadanie. 2. Dietetyczne śniadanie – Rozgrzewająca owsianka z imbirem, miodem i migdałami Płatki owsiane zawierają dużo błonnika i białka. Imbir rozgrzewa, przyspiesza trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Takie śniadanie jest smaczne, pożywne i niskokaloryczne . Cynamon obniża poziom cukru we krwi. Migdały pomagają spalać tkankę tłuszczową.   Składniki:  mleko krowie 0,5% tłuszczu lub napój sojowy naturalny – 1 szklanka,  10 łyżek płatków owsianych górskich,  2 łyżeczki miodu wielkokwiatowego lub takiego, który akurat masz w domu,  około 2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku,  szczypta cynamonu,  4 migdały.   Czas przygotowania: ok. 10 min Stopień...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner