Śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Dlatego też zaleca się jadać na śniadanie posiłki zawierające duże ilości białka, błonnika, minerałów i witamin.

Reklama

Śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, ponieważ dostarcza energii, a tym samym witamin, pierwiastków i to od niego głównie zależy jak się będziemy czuli przez cały dzień. Warto jeść produkty, które zawierają duże ilości białka i błonnika. Śniadanie zaleca się spożywać do godziny po przebudzeniu.

Śniadanie – przykładowe posiłki

Śniadanie powinno być różnorodne, składać się z produktów zdrowych i dostarczających organizmowi energii, witamin i pierwiastków.

I propozycja śniadania

Zobacz także

Na śniadanie można zjeść twarożek z rzodkiewką, natką pietruszki, czy koperkiem. Twaróg warto połączyć z bułką grahamką lub ciemnym pieczywem i ciepłą herbatą. Ciemne pieczywo jest bogate w błonnik i witaminę C, dlatego idealnie nadaje się do pierwszego posiłku. Rzodkiewka z kolei bogata jest w potas, który korzystnie wpływa na nadciśnienie, pobudza trawienie i wzmacnia włosy i paznokcie. Koper, czy natka pietruszki bogate są w witaminę E i kwas foliowy i dobrze działają na układ nerwowy.

II propozycja śniadania

Jajecznica z pomidorami ze śmietaną i ciemnym pieczywem. Jajecznica jest kaloryczna i posiada wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie, ponieważ skutecznie pobudza żołądek do pracy. Pomidory z kolei mają wiele witamin, głównie C i B, a także pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, czy magnez.

III propozycja śniadania

Jeśli nie przepadasz za twarożkiem bądź jajecznicą możesz skusić się na płatki kukurydziane na mleku lub owsiankę na mleku z owocami. Owsianka zawiera duże ilości białka i aminokwasów. Ponadto posiada witaminy z grupy B i błonnik, który korzystnie wpływa na organizm. Podobnie jest z mlekiem, które zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak lipidy, białko, kwas mlekowy, czy magnez, potas i wapń.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama