Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
dietetyczne śniadanie
Flickr/ with wind/ CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Sprawdzone pomysły na lekkie i pyszne śniadania – na słono i na słodko

Dietetyczne śniadanie, wbrew pozorom, może być bardzo smaczne i pożywne. Należy zadbać przede wszystkim o to, żeby było smaczne i dostarczało podstawowych składników odżywczych, dzięki którym będziemy mieć energię na cały dzień.

Dietetyczne śniadanie, wbrew pozorom, może być bardzo smaczne i pożywne. Należy zadbać przede wszystkim o to, żeby było smaczne i dostarczało podstawowych składników odżywczych, dzięki którym będziemy mieć energię na cały dzień.

1. Dietetyczne śniadanie – Kanapki z owocami i ricottą

Kanapki to zawsze dobry pomysł, są szybkie i smaczne. Pełnoziarniste pieczywo zawiera złożone węglowodany i błonnik, co zapewnia uczucie sytości na długo. Owoce dostarczą ci witamin a serek energetycznego białka.

 

Składniki:

  •  1 kromka pełnoziarnistego ulubionego pieczywa (ok. 30 g),
  •  łyżka serka riccotta,
  •  owoce: 3 plasterki kiwi, 2 plasterki brzoskwini lub nektarynki, 1 truskawka.

 

Czas przygotowania: ok. 10 min

Stopień trudności: łatwy

Kaloryczność: około 150 kcal – jedna kanapka

 

Możesz zjeść 2 lub 3 takie kanapki, dobierając owoce według własnych preferencji. Owocowe dietetyczne kanapki doskonale sprawdzą się również jako drugie śniadanie.

2. Dietetyczne śniadanie – Rozgrzewająca owsianka z imbirem, miodem i migdałami

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika i białka. Imbir rozgrzewa, przyspiesza trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Takie śniadanie jest smaczne, pożywne i niskokaloryczne. Cynamon obniża poziom cukru we krwi. Migdały pomagają spalać tkankę tłuszczową.

 

Składniki:

  •  mleko krowie 0,5% tłuszczu lub napój sojowy naturalny – 1 szklanka,
  •  10 łyżek płatków owsianych górskich,
  •  2 łyżeczki miodu wielkokwiatowego lub takiego, który akurat masz w domu,
  •  około 2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku,
  •  szczypta cynamonu,
  •  4 migdały.

 

Czas przygotowania: ok. 10 min

Stopień trudności: łatwy

Kaloryczność: około 300 kcal

 

Sposób przygotowania:

1.Wlej mleko do garnka i podgrzej na wolnym ogniu.

2. Obierz imbir ze skórki i zetrzyj go na tarce o małych oczkach.

3. Posiekaj drobno migdały.

3. Zalej imbir gorącym mlekiem, dodaj miód, migdały, cynamon i płatki, wymieszaj.

3. Dietetyczne śniadanie – Jajecznica ze szczypiorkiem

Jajecznica to jedna z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Zawiera dużo białka, dlatego daje dużo energii na początek dnia.

 

Składniki:

  •  3 jajka rozmiar M,
  •  pół łyżeczki masła lub oleju rzepakowego,
  •  garść posiekanego szczypiorku,
  •  sól i pieprz,
  •  kromka ulubionego pieczywa pełnoziarnistego (ok. 30 g).

 

Czas przygotowania: ok. 10 min

Stopień trudności: łatwy

Kaloryczność: około 350 kcal

 

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść masło na patelni.

2. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem, posól.

3. Na rozgrzane masło wrzuć szczypiorek i podsmażaj chwilę. Wlej jajka i dokładnie mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Zjedz z pieczywem.

4. Dietetyczne śniadanie - Meksykańska quesadilla

Takie śniadanie to miłe urozmaicenie śniadaniowej rutyny. Ze względu na czas przygotowania może to być śniadanie weekendowe, na specjalne okazje. Bukiet warzyw, ser i tortilla to energetyczna bomba, przy średniej wartości kalorycznej.

 

Składniki:

  •  1 średni pomidor,
  •  1 tortilla 60 g,
  •  pół małej cebuli,
  •  połowa kulki sera mozzarella,
  •  pół małej czerwonej papryki,
  •  przyprawa meksykańska.

 

Czas przygotowania: ok. 20- 25 min

Stopień trudności: łatwy

Kaloryczność: około 400 kcal

 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój pomidor w plastry, paprykę w paski a cebulę w drobną kosteczkę. Mozzarellę pokrój na 4 plastry.

2. Rozłóż pokrojone warzywa na połowie tortilli i połóż 2 plastry mozzarelli, posyp przyprawą meksykańską i solą. Przykryj składając tortillę na pół, połóż pozostałe 2 plastry sera, posyp przyprawą i solą, i jeszcze raz złóż. Powinien powstać trójkąt. Złożoną w ten sposób tortillę podgrzej z obu stron na bardzo małym ogniu na suchej teflonowej patelni

 

Smacznego!


Omlet na śniadanie przygotowany z dodatkiem brokułów.
©Irena Misevic/stock.adobe.com
Styl życia
3 pomysły na śniadanie dietetyczne z brokułami: przepis na omlet, sałatkę i pastę kanapkową
Smaczne i pożywne dania z dodatkiem brokułów to pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które dbają o linię. Przygotowanie potraw, takich jak omlet, sałatka czy pasta do smarowania kanapek, nie zajmuje więcej niż 10 minut. W efekcie otrzymuje się lekkie i zdrowe śniadanie, czyli najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Smaczne i pożywne dania z dodatkiem brokułów to pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które dbają o linię. Przygotowanie potraw, takich jak omlet, sałatka czy pasta do smarowania kanapek, nie zajmuje więcej niż 10 minut. W efekcie otrzymuje się lekkie i zdrowe śniadanie, czyli najważniejszy posiłek w ciągu dnia.   Brokuł to zdrowe i smaczne warzywo. Zielony kalafior jest źródłem witaminy C , A, K oraz kwasu foliowego . Zawiera w sobie również cenne dla zdrowia minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, fosfor oraz cynk. 100 g gotowanego brokułu to zaledwie 35 kcal , dlatego warzywo jest częstym składnikiem diet odchudzających.   Lekkie dania z brokułami to pomysł na śniadanie , zwłaszcza dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Do przepisów podanych poniżej używa się gotowanych warzyw. Brokuł wystarczy wcześniej dokładnie umyć, podzielić na różyczki i ugotować w nieosolonej wodzie przez ok. 7 minut.   Przepis na omlet z brokułami   Składniki: brokuł (5 różyczek), 2 białka jajek, 1 żółtko jajka, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka otrębów owsianych .   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Białka jaj ubij na sztywno z solą. Do białek dodaj żółtko, pieprz i otręby oraz delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię teflonową (bez dodatku tłuszczu). Smaż omlet na suchej patelni (po ok. 1,5 minuty na każdą stronę). Różyczki brokuła pokrój na drobniejsze kawałki. Omlet wyłóż na talerz i posyp posiekanym warzywem.   Gotowe!   Przepis na sałatkę z brokułem   Składniki: ugotowany brokuł (7 różyczek), 5...

Omlet
Pixabay/nemoelguedes/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pyszne i szybkie omlety – na słodko i na słono
Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a przy tym można go wykonać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.

Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a przy tym można go wykonać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Przepis na omlet na słodko Składniki : 2 jajka, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 0,25 szklanki mleka, sól, olej rzepakowy/ oliwa z oliwek , dżem/cukier puder/miód/krem czekoladowy. Czas przygotowania : 10 minut Stopień trudności : łatwe Jak przygotować omlet z jajek na słodko? Sposób przygotowania: 1. Oddziel żółtka od białek. 2. Do białek dodaj odrobinę soli. 3. Białka ubij na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera. 4. Żółtka wymieszaj dokładnie z mąką, cukrami i mlekiem – aż uzyskasz gęstą masę. 5. Masę połącz z ubitymi białkami. 6. Bardzo delikatnie wymieszaj połączone składniki drewnianą łyżką. 7. Na patelnię wlej łyżkę oleju. 8. Kiedy olej się nagrzeje, przełóż masę na patelnię. 9. Smaż placek pod przykryciem na wolnym ogniu. 10. Po około 4 minutach za pomocą drewnianej łopatki przełóż omlet na drugą stronę. 11. Placek posmaruj dżemem / miodem / kremem czekoladowym lub posyp cukrem pudrem. Zobacz także: Przepis na amerykańskie naleśniki. Przepis na omlet z szynką i żółtym serem Jeśli nie wiesz, jak się robi przepyszny omlet w 5 minut, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki: 2 jajka, 3 plastry szynki, 3 plastry żółtego sera , 2 łyżki mąki, olej rzepakowy / oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe Jak zrobić omlet...

Awokado przekrojone na pół
© volff/Fotolia.com
Styl życia
Awokado – sprawdzone, szybkie i łatwe przepisy
Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.

Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.   Niedojrzałe awokado dojrzeje w domu w ciągu kilku dni, ale pamiętaj, żeby nie wkładać go do lodówki. Kupując awokado najlepiej kupuj dojrzałe. Wyczujesz to lekko ściskając owoc dłonią. W przypadku odmiany o grubej, ciemnozielonej lub czarnej skórce trudno to określić. Dlatego, aby mieć pewność wybieraj te z cienką skórką. Awokado powinno być miękkie, mniej więcej jak świeży chleb. Przygotowując awokado zawsze używaj soku z cytryny lub limonki – zapobiegają nieestetycznemu czernieniu miąższu. Czekoladowy krem z awokado z puszystą kokosową bitą śmietaną Składniki: 1 dojrzałe średniej wielkości awokado, 3 łyżki miodu lub syropu z agawy, 2,5 łyżki kakao, puszka mleka kokosowego – najlepiej, aby dobę stało w lodówce, pół łyżeczki soku z limonki, szczypta soli.   Czas przygotowania: 25 min Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: 1. Przekrój awokado, usuń pestkę i wyjmij do miseczki miąższ – najlepiej przy pomocy łyżeczki. Dodaj 2 łyżki mleka kokosowego, wszystkie pozostałe składniki i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Ważne, aby wszystko się dokładnie połączyło. 2. Mleko kokosowe przełóż do wysokiego naczynia i ubijaj do czasu uzyskania pożądanej gęstości. 3. Mus przełóż do pucharków, szklanek, miseczek lub słoiczków i udekoruj bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.   Podane składniki wystarczą na 2 porcje deseru, który wyśmienicie smakuje z kwaśnymi truskawkami lub suszoną żurawiną . Kanapki z awokado, pomidorem i bazylią Przedstawiony tu przepis to sposób na...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner