Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Garść świeżych truskawek i borówek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zdrowsze zamienniki słodyczy – nie tylko surowe owoce

Zamiast słodyczy opartych na cukrze można zaspokajać naturalną potrzebę słodkości owocami surowymi i suszonymi.

Zamiast słodyczy opartych na cukrze można zaspokajać naturalną potrzebę słodkości owocami surowymi i suszonymi.

 

Cukier uzależnia tak, jak alkohol, papierosy czy narkotyki – w momencie, kiedy jemy słodycze w mózgu wydziela się dopamina, tzw. hormon szczęścia. Im więcej jemy cukru, tym bardziej domaga się go organizm. Aby wyjść z tego paradoksu i nie rujnować organizmu pustymi kaloriami, warto wybierać zdrowsze zamienniki słodkich, kalorycznych przekąsek. Idealnym rozwiązaniem są owoce – do wyboru mamy świeże, sezonowe (te są najlepsze) i owoce suszone. W nich też co prawda jest cukier – ale naturalny, a nie dosypywany do produktu. Poza tym owoce to bogactwo wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, czego nie można powiedzieć o słodyczach rujnujących zdrowie i sylwetkę.

Zdrowsze słodkości, czyli owoce świeże i suszone

Świeże owoce – maliny i truskawki zamiast białego cukru

 

W 100 gramach mało cukru, bo tylko 4 gramy mają np. maliny. Owoce te bogate są w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały: żelazo, potas, magnez, wapń. Jednocześnie mają mało kalorii – w 100 gramach tylko 29. Maliny warto jeść zamiast słodyczy, ponieważ są słodkie i aromatyczne, a dodatkowo działają przeciwbakteryjnie, łagodzą bóle menstruacyjne, podnoszą odporność organizmu. Kolejnymi owocami, które doskonale zastąpią słodycze, są truskawki – w 100 gramach mają jedynie 7 gramów cukru i 28 kalorii. Owoce te mają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a dodatkowo – podobnie jak maliny - bogate są w witaminę A, E i witaminy z grupy B i minerały: magnez, fosfor, wapń. Truskawki oczyszczają organizm z toksyn, działają moczopędnie i usprawniają pracę nerek.

Suszone owoce – zamiennik słodyczy

Owoce suszone zawierają dużo więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki, ale w dalszym ciągu lepiej sięgnąć po nie, niż po niezdrowe batony i ciastka. Truskawki czy maliny to owoce sezonowe, natomiast suszone owoce mamy cały rok pod ręką. W momencie, kiedy mamy nieodpartą ochotę na coś słodkiego, warto zjeść daktyle – dostarczają energii, uzupełniają niedobory potasu, a przy tym są wyjątkowo słodkie. W 100 gramach mają 277 kalorii, 63 gramy cukru i 8,7 gramów błonnika. Jeden owoc waży średnio 5 gramów i zawiera 14 kalorii. Kolejny suszony owoc, który warto zjeść zamiast słodyczy, to żurawina. Na 100 gramów produktu przypada: 5,7 gramów błonnika, około 320 kalorii i 65 gramów cukru. Żurawina doskonale wpływa na układ moczowy, chroni przed nowotworami (jest źródłem antyoksydantów) i podnosi odporność organizmu. Wybieraj owoce niesiarkowane (E220), pozbawione oleju, najlepiej ekologiczne.

 

Jeśli zależy ci na zrzuceniu zbędnych kilogramów, pamiętaj, żeby wliczyć owoce do dziennego bilansu kalorycznego, który najlepiej ustalić z dietetykiem. Od zdrowego jedzenia spożywanego w nadmiarze też można przytyć.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©Kitthanes/Fotolia
Styl życia
Każdego dnia można zjeść najwyżej 10 łyżeczek białego cukru
Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.

Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.   Według naukowców ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość przyjmowanego cukru nie powinna przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Rekomendacja obejmuje jedynie cukry wolnoprzyswajalne, pomijając cukry proste ( zobacz badania ).  Cukry zawarte w owocach są dużo zdrowsze od cukru rafinowanego, dodawanego m.in. do słodyczy. Czym jest cukier wolnoprzyswajalny? Cukier wolnoprzyswajalny jest substancją, którą dodaje się do żywności podczas jej przetwarzania. Może to być sacharoza (cukier buraczany) , słodziki, miód lub syrop. Co ważne, zalecenia WHO nie uwzględniają innych typów cukrów , na przykład występujących w świeżych owocach, warzywach lub nabiale. Cukier wolnoprzyswajalny jest trudny do strawienia, a jego nadużywanie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz chorób (na przykład otyłości lub cukrzycy). Idealna dawka cukru dziennie Naukowcy z WHO zalecają, by cukier nie stanowił więcej, niż od 5 do 10 procent (25-50 gramów) dziennego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Oznacza to, że osoba przyjmująca 2000 kalorii na dobę może zjeść cukier, który ma nie więcej niż 200 kalorii . Taka ilość słodkiej substancji znajduje się w blisko 10 łyżeczkach białego cukru – sacharozy ( jedna łyżeczka ma około 20 kalorii ). Należy jednak pamiętać o cukrach obecnych w innych produktach spożywczych, czyli słodyczach, nabiale, pieczywie oraz napojach (także w alkoholu). Naukowcy WHO twierdzą jednak, że warto ograniczyć cukier do 100 kalorii (około 25 gramów) dziennie. Jest to najlepszy sposób na zapobieganie nadwadze, otyłości, cukrzycy i innym chorobom. Substancje bogate w cukier Każdego dnia warto zaplanować dokładny...

cukier - różne rodzaje
© designer491/Fotolia.comGeorge Dolgikh
Styl życia
Każdego dnia można zjeść najwyżej 10 łyżeczek białego cukru
Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.

Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.   Według naukowców ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość przyjmowanego cukru nie powinna przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Rekomendacja obejmuje jedynie cukry wolnoprzyswajalne, pomijając cukry proste ( zobacz badania )   Cukry zawarte w owocach są dużo zdrowsze od cukru rafinowanego, dodawanego m.in. do słodyczy. Czym jest cukier wolnoprzyswajalny? Cukier wolnoprzyswajalny jest substancją, którą dodaje się do żywności podczas jej przetwarzania. Może to być sacharoza (cukier buraczany), słodziki, miód lub syrop. Co ważne, zalecenia WHO nie uwzględniają innych typów cukrów, na przykład występujących w świeżych owocach, warzywach lub nabiale. Cukier wolnoprzyswajalny jest trudny do strawienia, a jego nadużywanie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz chorób (na przykład otyłości lub cukrzycy). Idealna dawka cukru dziennie Naukowcy z WHO zalecają, by cukier nie stanowił więcej, niż od 5 do 10 procent (25-50 gramów) dziennego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Oznacza to, że osoba przyjmująca 2000 kalorii na dobę może zjeść cukier, który ma nie więcej niż 200 kalorii . Taka ilość słodkiej substancji znajduje się w blisko 10 łyżeczkach białego cukru – sacharozy (jedna łyżeczka ma około 20 kalorii). Należy jednak pamiętać o cukrach obecnych w innych produktach spożywczych, czyli słodyczach, nabiale, pieczywie oraz napojach (także w alkoholu). Naukowcy WHO twierdzą jednak, że warto ograniczyć cukier do 100 kalorii (około 25 gramów) dziennie. Jest to najlepszy sposób na zapobieganie nadwadze, otyłości, cukrzycy i innym chorobom. Substancje bogate w cukier Każdego dnia warto zaplanować dokładny...

kasza jaglana z owocami
©Kamila Cyganek/Fotolia
Styl życia
Dwa proste przepisy na szybkie dietetyczne słodkości
Słodyczy czasem trudno sobie odmówić, ale wcale nie trzeba, jeśli przygotuje się zdrową i wartościową słodkość. Można to zrobić już w pięć minut.

Słodyczy czasem trudno sobie odmówić, ale wcale nie trzeba, jeśli przygotuje się zdrową i wartościową słodkość. Można to zrobić już w pięć minut.   Dla wielbicieli słodkości ratunkiem w trakcie diety będą słodkie i jednocześnie zdrowe przekąski. Poniżej przykład na ekspresowe lody i pyszny deser z kaszy jaglanej z owocami , które z pewnością będą zdrowszym wyborem niż produkty pełne sztucznych dodatków i wyjątkowo niezdrowych utwardzonych tłuszczy. Przepis na lody w pięć minut Składniki: ulubione mrożone owoce (truskawki, jagody, jeżyny ) – 100 g, serek homogenizowany (ważne, by nie było w nim chemii, im mniej w nim składników, tym lepiej) – ok. 1,5 – 2 łyżek, miód (2 łyżeczki). Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Owoce wyjąć z zamrażarki i od razu zblendować z serkiem i miodem. Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć do miseczki. Jak na lody przystało – trzeba zjeść je od razu, inaczej stopnieją. Smacznego!   Jeżyny na przykład nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych , a w 100 gramach tych owoców jest jedynie 43 kcal. Przepis na deser z kaszy jaglanej z owocami Składniki: kasza jaglana (1 szklanka), migdały (garść), miód (łyżeczka), owoce (np. morele, brzoskwinie, truskawki), woda. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Migdały namoczyć w ½ szklanki gorącej wody. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Wystudzić. Do kaszy dodać migdały wraz z wodą, w której były zamoczone i miód. Całość zblendować do gładkiej...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner