Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Zdrowe produkty - owoce i warzywa
©WavebreakmediaMicro/Fotolia
Styl życia

Zdrowe odżywianie: jak zacząć? Porady

Zdrowe odżywianie odnowi organizm i poprawi jego wydolność. Zlikwiduje częste uczucie pełności, wzdęcia, zgagę, czyli przypadłości spowodowane niewłaściwą dietą. Aby poczuć się lepiej i aby mieć więcej energii i chęci, warto zacząć zdrowo się odżywiać.

Zdrowe odżywianie odnowi organizm i poprawi jego wydolność. Zlikwiduje częste uczucie pełności, wzdęcia, zgagę, czyli przypadłości spowodowane niewłaściwą dietą. Aby poczuć się lepiej i aby mieć więcej energii i chęci, warto zacząć zdrowo się odżywiać.

Śniadanie traktuj jako najważniejszy posiłek dnia

Nie bez powodu śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To, co zjemy na śniadanie, ma wpływ na samopoczucie. Bardzo ważne jest, aby śniadanie było pełnowartościowe, treściwe i przyrządzone na ciepło. Pomysłów na śniadanie jest co niemiara, mogą to być jajka na miękko, jajecznica, twarożek z bułką pełnoziarnistą albo owsianka na mleku z owocami. Przy jedzeniu śniadania należy pamiętać, aby przestać jeść, gdy tylko pojawi się uczucie sytości. Błędem jest dojadanie tylko dlatego, bo myślimy, że jeśli nie zjemy wszystkiego, to się zmarnuje – jeśli coś zostało, można zjeść to później.

Ogranicz słodycze i fast foody

Batoniki i hamburgery nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Te produkty przyciągają pięknymi obrazkami na opakowaniu, ale w środku mają wyłącznie puste kalorie. Po spożyciu tego typu jedzenia bardzo szybko pojawia się głód. Należy ograniczyć takie produkty lub całkowicie wyeliminować je z diety. Jeśli przyjdzie ochota na słodkie, można samemu przyrządzić słodycze, np. batony musli z różnego rodzaju nasion, zbóż i miodu. Kiedy nadejdzie ochota na frytki, można zrobić zdrowszą wersję z piekarnika, zastępując ziemniaki batatem.

Pij dużo wody

Woda pomaga wypłukać toksyny z organizmu, a dodatkowo ujędrnić skórę i poprawić stan cery. Zaleca się picie 2 litrów wody dziennie.

Jedz więcej warzyw

Warzywa są niezbędne przy odpowiednio zbilansowanej diecie. Do obiadu można dodać gotowane na parze brokuły, kalafior, fasolkę czy marchewkę. Można także robić zapiekanki z warzyw z dodatkiem piersi z kurczaka – powstaje wtedy syty i pożywny obiad.

Zrezygnuj z napojów gazowanych

Napoje gazowane powodują wzdęcia i potęgują pragnienie. Warto zastąpić napoje gazowane wodą niegazowaną albo własnoręcznie przygotowanymi sokami warzywno-owocowymi.

Urozmaicaj posiłki

Nie ma nic gorszego niż rutyna. Jedzenie ciągle tego samego szybko spowoduje frustrację i niechęć do zdrowego odżywiania. Warto szukać inspiracji w książkach kucharskich lub na forach internetowych: szukać nowych, ciekawych odmian warzyw bądź przepisów na oryginalne przyrządzenie ryb czy mięsa z kurczaka.

Jedz mniej a częściej

Organizm będzie pobierał tyle energii ile potrzebuje, nie męcząc się przy tym z trawieniem zbyt dużej ilości pokarmu. Jedząc częściej pozbędziemy się uczucia wilczego głodu, stracimy również ochotę i szansę na podjadanie.

Jedz powoli

Pokarm trzeba gryźć, a następnie przeżuwać powoli, myśląc przy tym o spożywanej potrawie. Dzięki wolniejszemu jedzeniu można się pozbyć zgagi związanej ze zbyt szybkim pochłanianiem pokarmu, a żołądek będzie miał czas na dobre trawienie.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Wegeburger
© anna_shepulova/Fotolia.com
Styl życia
Pyszne przepisy na zdrowe fast foody
Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże.

Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże. Przepis na burgery warzywne Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na kotlety: pół szklanki bułki tartej, 3 łyżki mąki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 szklanki drobno startej marchewki, pół szklanki podprażonego na suchej patelni słonecznika, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1 duża czerwona cebula starta na tarce, 2 ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę, 4 łyżeczki natki pietruszki , szczypta chilli, sól.   Składniki na burgery: około 5 dużych pełnoziarnistych bułek, 5-6 liści sałaty lub kapusty pekińskiej lub świeżego szpinaku , kilka łyżek sosu pomidorowego i musztardy, pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, dojrzały pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, świeży ogórek, piklowane lub kiszone ogórki.   Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na kotlety wrzuć do dużej miski i ugniataj do czasu, gdy połączą się w kleistą, jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki lub bułki tartej, jeżeli się kruszy dodaj olej. 2. Zmocz dłonie i formuj kulki wielkości śliwki, spłaszczaj je w taki sposób, aby powstały kotlety wielkości bułki. 3. Układaj kotlety na blaszce wyłożonej papierem do...

kobieta ćwiczy z hantlami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Białko serwatkowe pomaga budować masę, ale czy na pewno jest zdrowe?
Białko serwatkowe to wśród osób, które trenują na siłowni jedna z najpopularniejszych odżywek zwiększających masę mięśni. Aminokwasy dostarczane z odżywkami wspomagają wzrost mięśni i przyspieszają spalanie tłuszczu. Można jednak spotkać się z informacjami o ich szkodliwości dla zdrowia, o tym że uszkadza wątrobę i nerki.

Białko serwatkowe to wśród osób, które trenują na siłowni jedna z najpopularniejszych odżywek zwiększających masę mięśni. Aminokwasy dostarczane z odżywkami wspomagają wzrost mięśni i przyspieszają spalanie tłuszczu. Można jednak spotkać się z informacjami o ich szkodliwości dla zdrowia, o tym że uszkadza wątrobę i nerki. Właściwości białka serwatkowego Serwatka jest produktem ubocznym, który powstaje podczas produkcji sera. W naturalnej postaci jest wodnista, żółtawa i ma lekko kwaśny smak. Oprócz łato przyswajalnych aminokwasów, budujących mięśnie i biorących udział w procesie ich regeneracji, zawiera ona też m.in. witaminy z grupy B oraz dobre bakterie, które wzmacniają florę bakteryjną jelit i usprawniają ich perystaltykę, co ma znaczenie przede wszystkim dla osób, które są na diecie wysokobiałkowej. Duża ilość białka w typowej diecie na przyrost masy może powodować zaparcia.   Białka serwatkowe zwiększają uczucie sytości i regulują metabolizm. W ten sposób ułatwiają spalanie tłuszczu. Aminokwasy znajdujące się w serwatce obniżają także poziom złego cholesterolu, wykazują też działanie przeciwnowotworowe.   Białko serwatkowe w postaci proszku powstaje w procesie, podczas którego pozbawia się serwatkę tłuszczu, cukrów i laktozy, a na końcu suszy. Czy białko serwatkowe jest szkodliwe dla zdrowia? Samo białko serwatkowe nie szkodzi, a nawet korzystnie wpływa na stan zdrowia. Dopiero w nadmiernych ilościach może obciążać, a nawet uszkadzać organy wewnętrzne: wątrobę i nerki. Dzienną bezpieczną porcję białka łatwo jest przekroczyć, przyjmując je nie tylko wraz z posiłkami, ale też w skondensowanej formie białkowych odżywek. Zalecana dla dorosłej osoby dzienna dawka białka to 0,75 g na każdy kilogram masy ciała. Osoby, które chcą zwiększyć masę mięśniową, mogą przyjmować więcej białka. Nie...

plecak z książkami i jabłko
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy istnieją zdrowe słodycze? Jakie słodycze można podawać dziecku?
Słodycze mogą być zdrowe. Nie warto zabraniać dziecku jedzenia słodkości, ale należy zadbać, aby nie były to puste kalorie i żeby produkty, które maluch spożywa były pełnowartościowe.

Słodycze mogą być zdrowe. Nie warto zabraniać dziecku jedzenia słodkości, ale należy zadbać, aby nie były to puste kalorie i żeby produkty, które maluch spożywa były pełnowartościowe.   Pierwsze „słodycze”, czyli soki i przeciery owocowe można wprowadzać do diety dziecka już ok 4-6 miesiąca życia.   Słodycze w diecie dziecka stanowią problem. Wnika to z tego, że słodki smak jest znany maleństwu od początku, a do innych musi się przyzwyczaić. Jeśli za wcześnie wprowadzimy do diety dziecka inne słodkości, może ono mieć problem z nauczeniem się akceptowania innych smaków. Czy wolno zabraniać dziecku słodyczy? Zabranianie dziecku słodyczy nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli będziemy kategorycznie odmawiać maluchowi słodkości, możemy wyrobić w nim przekonanie, że jest to coś zakazanego. A jak wiadomo – zakazany owoc najlepiej smakuje. Narażamy się więc na to, że pociecha będzie podjadać w tajemnicy przed nami. Może to także skutkować późniejszymi zaburzeniami odżywiania , bo w dziecku będzie kumulowała się ochota na słodycze i poczucie winy z tego powodu. O wiele rozsądniej jest wyznaczyć maluchowi tzw. „słodkie dni” - z góry określić, że np. raz, albo dwa razy w tygodniu będzie mogło zjeść batonik czy czekoladkę. Ważne jednak, aby konsekwentnie trzymać się ustalonych reguł. Wyrobi to w dziecku nawyk ograniczania słodyczy. Kiedy można dawać dziecku słodycze? Pierwsze słodycze można wprowadzać do diety malucha około 4-6 miesiąca życia. Jeśli zrobimy to zbyt wcześnie, możemy doprowadzić do tego, że nasza pociecha będzie miała problem z akceptowaniem innych smaków. Słodycz to smak przyjemny i znany dziecku . Zanim przyzwyczai się ono do innych wariantów smakowych pożywienia, lepiej nie wprowadzać do jego diety słodyczy, aby nie utrudniać mu „przestawienia się” na inne smaki. Jakie słodycze...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner