Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Wegeburger
© anna_shepulova/Fotolia.com
Styl życia

Pyszne przepisy na zdrowe fast foody

Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże.

Zdrowe fast foody można już coraz częściej dostać w restauracjach, barach i bistrach promujących zdrowe jedzenie. Przedstawione poniżej przepisy są alternatywą dla wszechobecnych mięsnych fast foodów. Przedstawiamy przepis na pieczone warzywne burgery i szybkie szaszłyki. Wszystko w zasięgu ręki, smaczne, kolorowe i co najważniejsze - zdrowe, nieociekające tłuszczem i niezawierające tajemniczych składników nieznanego pochodzenia. Przygotowując samodzielnie fast foody zawsze mamy pewność: co jest w środku oraz tego że produkty użyte do ich przyrządzenia są świeże.

Przepis na burgery warzywne

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki na kotlety:

  • pół szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 szklanki drobno startej marchewki,
  • pół szklanki podprażonego na suchej patelni słonecznika,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 duża czerwona cebula starta na tarce,
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę,
  • 4 łyżeczki natki pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • sól.

 

Składniki na burgery:

  • około 5 dużych pełnoziarnistych bułek,
  • 5-6 liści sałaty lub kapusty pekińskiej lub świeżego szpinaku,
  • kilka łyżek sosu pomidorowego i musztardy,
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
  • dojrzały pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, świeży ogórek,
  • piklowane lub kiszone ogórki.

 

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na kotlety wrzuć do dużej miski i ugniataj do czasu, gdy połączą się w kleistą, jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki lub bułki tartej, jeżeli się kruszy dodaj olej.

2. Zmocz dłonie i formuj kulki wielkości śliwki, spłaszczaj je w taki sposób, aby powstały kotlety wielkości bułki.

3. Układaj kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po 15 minut z każdej strony.

5. Pod koniec pieczenia kotletów możesz włożyć na 3-4 minuty poprzecinane na pół bułki, aby się zarumieniły.

6. Bułki posmaruj odrobiną keczupu i musztardy, dodaj liście (sałaty, szpinaku), cebulę, plastry pomidora lub papryki, cienkie paseczki ogórków i piórka cebuli.

 

Burgery możesz modyfikować wg własnego pomysłu. To proste i sycące, zdrowe danie, które doskonale nadaje się zarówno na spotkanie ze znajomymi jak i posiłek do pracy.

Przepis na szybkie szaszłyki

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 6 liści jarmużu,
  • pól małej cukinii lub bakłażana,
  • 4-5 łyżek startego parmezanu,
  • mała, czerwona cebula.

 

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój w równej wielkości kawałki.

2. Przygotuj marynatę: połącz olej z sosem sojowym, miodem, ziołami prowansalskimi i sokiem z limonki, dodaj starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Wrzuć wszystkie warzywa do dużej miski, zalej marynatą i wymieszaj dokładnie.

4. Nadziewaj naprzemiennie warzywa na patyczki do szaszłyków. Każdy szaszłyk posyp startym parmezanem i owiń folią aluminiową, nie musi być szczelnie, ważne, aby od spodu utworzyła się miseczka na marynatę.

4. Piecz w piekarniku – do zarumienienia – około 15-25 minut.

 

Tak przygotowany zdrowy fast food jest znakomitym dodatkiem do innych dań lub aromatyczną przekąską.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
gulasz z fasolą mung
@FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Fasola mung – 3 wegańskie przepisy na kotlety, gulasz i sałatkę
Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fasoli mung nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Ważne jednak jest, by gotować ją podobnie jak wszystkie strączki – bez przykrycia. Aby zachowała zwartą strukturę po ugotowaniu, warto zhartować ją zimną wodą. Przepis na aromatyczne kotlety z fasoli mung, kolendry i chili Składniki na około 20 małych kotletów: 3 szklanki ugotowanej fasoli mung , 1 cebula, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka roztartych w moździerzu nasion kolendry , szczypta sproszkowanej chili, mały pęczek szczypioru, 2 łyżki oleju rzepakowego plus olej do smażenia, 2-3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia namoczonych w ciepłej wodzie, 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oleju, dodaj fasolkę oraz pozostałe składniki (oprócz bułki tartej i mąki) i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj 2-3 minuty. Zblenduj wszystko na jednolitą masę lub rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków, wsyp mąkę, bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Odstaw na 5 minut, by bułka pochłonęła wilgoć. Jeżeli konsystencja jest zbyt zwarta i sypka, dodaj odrobinę oleju. W przypadku, gdy jest za rzadka, wsyp więcej bułki tartej. Rozgrzej na patelni olej. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj je widelcem na patelni. Smaż z obu stron na złoto. Gotowe kotlety wykładaj na tacę przykrytą ręcznikiem papierowym lub kratę z piekarnika, by wypłynął z nich nadmiar tłuszczu. Przygotowane w ten sposób kotlety...

Wegańskie leczo przyrządzone z młodej kapusty.
©ambrozinio/Fotolia.com
Styl życia
3 wegańskie przepisy potrawy z młodej kapusty: sałatka, kotlety i leczo
Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.

Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.   Wegańskie dania z młodej kapusty są sycące, pyszne i lekkie. Stanowią idealny posiłek, np. niskokaloryczną kolację oraz są wyśmienitym dodatkiem do innych potraw. Kapustę bardzo trudno dosolić i łatwo przesolić, dlatego najlepiej uważać z tym dodatkiem w trakcie gotowania.   Kolorowe wegańskie leczo z młodej kapusty – przepis   Składniki: 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 średnia główka młodej kapusty, pęczek szczypiorku, duży pęczek koperku, pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, 3 kuleczki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryki i pokrój je w piórka. Usuń zewnętrzne liście z kapusty i poszatkuj ją w paski. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na gorącym tłuszczu. Dodaj szczypior, paprykę i smaż wszystko około 5 minut. Wsyp kapustę, wlej wodę, dodaj przyprawy i sól. Duś całość na małym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie (około 25 minut). Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go pod koniec duszenia. Zdejmij rondelek z gazu, wsyp koperek i dosól do smaku.   Przygotowana w ten sposób młoda kapusta wyśmienicie smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami lub pajdą ulubionego pieczywa.   Przepis na dietetyczne, pieczone, wegańskie kotlety z młodej kapusty  ...

zielony wegetariański burger
©Roman Rodionov/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, chili, pietruszki i groszku oraz buraków, kolendry i kaszy jaglanej
Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.

Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.   Podczas przyrządzania wegańskich kotletów nie używa się jajek, więc by zagęścić zbyt rzadką masę, najlepiej jest dodać namoczone wcześniej w wodzie siemię lniane, nasiona chia, bułkę tartą, otręby, mąkę z ciecierzycy albo płatki drożdżowe. Do smażenia warto używać nierafinowanego oleju kokosowego , który ma wysoki stopień dymienia i we wspaniały sposób wydobywa smaki poszczególnych składników. Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, pietruszki, chili i żółtego groszku – przepis Składniki na około 7 kotletów: 300g kapusty kiszonej , 300g żółtego grochu łuskanego, ten rodzaj grochu bardzo szybko się gotuje, nie wymaga też wcześniejszego namaczania, 1 duża cebula cukrowa, szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, szczypta sproszkowanej chili, 4 łyżki otrębów owsianych do kotletów plus 5 łyżek do panierki, 1 łyżka nasion chia , olej do smażenia, sól i pieprz.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Spróbuj kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą, odsącz i bardzo drobno posiekaj. Nasiona chia zalej łyżką gorącej wody i odstaw, aby zrobił się z nich gęsty żel. Opłucz groszek i ugotuj go do miękkości w osolonym wrzątku, stosując...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner