Blok czekoladowy
© zefirchik06/Fotolia.com
Styl życia

Blok czekoladowy w dwóch odsłonach: tradycyjnej i wegańskiej, bezglutenowej – przepisy

Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

 

Blok czekoladowy może być np.: bakaliowy, orzechowy, miodowy lub nawet miętowy. Blok pojawia się na stołach z okazji świąt lub rodzinnych spotkań. Jego przyjemny, kremowy i rozpływający się w ustach czekoladowo-mleczny smak ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

Tradycyjny blok czekoladowy – przepis

Niestety osoby dbające o linię nie mogą sobie zbyt często pozwalać na przysmaki, takie jak blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej, ważącej około 50 g porcji wahają się w granicach 250-450 kcal w zależności od dodanych składników.

 

Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 200 g - 2 opakowania herbatników,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 2-4 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • 2/3 szklanki wody.

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mleko w proszku, pokruszone w palcach herbatniki, rodzynki i posiekane drobno orzechy.

2. W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści, wlej powstałą masę do miski z herbatnikami.

3. Wszystkie składniki mieszaj, do momentu, gdy mleko się rozpuści. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub mleka.

4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przełóż masę. Wyrównaj lekko, ugniatając łyżką lub specjalną szpatułką.

5. Włóż blok czekoladowy do lodówki na całą noc.

Wegański blok czekoladowy - przepis

Osoby nietolerujące laktozy, glutenu oraz weganie również mogą się cieszyć smakiem bloku czekoladowego – wystarczy w odpowiedni sposób zmodyfikować składniki.

 

Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 50 g (połowa tabliczki) gorzkiej czekolady – bez mleka,
  • 5 łyżek mąki kokosowej,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 5 łyżek syropu z agawy,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • garść rodzynek,
  • 2 szklanki suszonych daktyli,
  • garść orzechów, np. ziemne, włoskie, laskowe, nerkowca.

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do wystygnięcia.

2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 10 minut.

3. W rondelku podgrzej syrop z agawy, cukier waniliowy, kakao, olej kokosowy i pokruszoną czekoladę, do momentu rozpuszczenia czekolady.

4. Kaszę jaglaną zblenduj z mąką kokosową i daktylami na gładką masę, dodaj orzechy, żurawinę, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

5. Masę przełóż do keksówki lekko ugniatając i wyrównując i włóż do lodówki – najlepiej na całą noc.

 

Blok czekoladowy podawaj krojąc go w kwadratowe kostki lub prostokątne kromki.

 

Smacznego!


czekolada domowa
©luigi giordano/fotolia
Styl życia
Pomysł na domową czekoladę z dodatkami
Przygotowanie domowej czekolady jest proste i można użyć ulubionych dodatków: migdałów, orzechów laskowych, żurawiny, rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Przygotowanie domowej czekolady jest proste i można użyć ulubionych dodatków: migdałów, orzechów laskowych, żurawiny, rodzynek lub skórki pomarańczowej. Domowa czekolada Składniki: 125 gramów masła, 250 gramów mleka w proszku, jedna szklanka cukru, 7 łyżek kakao , pół szklanki wody, dodatki do wyboru: orzechy laskowe, rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy, migdały. Czas przygotowania: 30 minut (plus czas oczekiwania, aż czekolada nieco stwardnieje, czyli przynajmniej godzinę) Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wodę, cukier i masło podgrzewać w garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia, często mieszając. Dodać mleko w proszku i dokładnie ucierać, aby nie pozostawić żadnych grudek. Chwilę podgrzewać. Do przygotowanej płaskiej blaszki przełożyć tak przygotowaną masę. Należy ją rozprowadzić równomiernie. Ponieważ jest bardzo gęsta, jeśli używa się do rozprowadzania łyżki, można zamoczyć ją w ciepłej wodzie. Najwygodniej jednak rozprowadzić masę dłońmi. Przygotowaną masę pozostawić na kilka minut, aby nieco przestygła . Zanim masa stwardnieje, czyli po około 15 minutach, można ponacinać ją i do poszczególnych części dodać wybrane dodatki: orzechy laskowe, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową lub żurawinę. Można użyć innych ulubionych dodatków. Po kilku godzinach czekolada idealnie nadaje się do jedzenia. W wersji dla cierpliwych: aby czekolada nieco skruszała, można pozostawić ją na dwa dni i wtedy delektować się samodzielnie przygotowanym przysmakiem . Smacznego!   Można przygotować również domową czekoladę w wersji wegańskiej, wtedy potrzebne będą olej kokosowy , kakao i syrop klonowy, daktylowy lub z agawy. Również w...

nutella
©kettenkarussell/fotolia
Styl życia
Domowy krem czekoladowo-orzechowy
Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: Łatwe   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, pergaminu, blendera, garnka, słoika.   Składniki: 10 g migdałów, 90 g orzechów laskowych, 180 ml mleka 3,2%, 30 g mlecznej czekolady, 120 g gorzkiej czekolady, 30 g mleka w proszku,  2 łyżki stołowe cukru pudru, -łyżka miodu.   Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią orzechy i migdały i wstaw ją do piekarnika. Praż orzechy przez 15 minut w temperaturze 180°. 2. Do garnka wlej mleko, dodaj miód i mleko w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, a następnie zestaw z ognia. 3. Na blacie kuchennym rozłóż bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią orzechy. Przykryj drugą ściereczką i delikatnie masuj orzechy, aby odeszła z nich skórka. 4. Orzechy przełóż do blendera i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aby osiągnąć jednolity krem. 5. Do blendera dodaj mleczno-czekoladową masę i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj, aby masa była jednolita i bez grudek. 6. Orzechowo-czekoladowy krem przełóż do słoika. Smacznego!   Szukasz pomysłu na czekoladowy deser na szybko? Polecamy przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną . Czy wiesz, że kakao poprawia koncentrację? Sprawdź,  jakie jeszcze właściwości ma kakao . Czekolada wspomaga pracę organizmu. Poznaj,  4 domowe sposoby na biegunkę .

czekolada do picia w dekoracyjnym słoiku ze słomką
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Deserowa, mleczna, biała – przepisy na czekoladę do picia
Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.   Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii . Przepis na gęstą czekoladę do picia Składniki: 100 g czekolady mlecznej , 30 g czekolady gorzkiej, ½ szklanki mleka, 200 ml śmietanki 30%, szczypta chili w proszku. Czas wykonania: 15-20 minut Sposób trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji Sposób przygotowania: Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części. Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując. Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili . Podawaj gorącą. Płynna czekolada na gorąco – przepis Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao . Składniki: 200 ml mleka, 25 ml wody, 100 ml śmietanki 30%, 50 gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego. Czas wykonania: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji Sposób wykonania: Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej. Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner