
Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.
Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii.
Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś faszerowany
Przepis na gęstą czekoladę do picia
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej,
- 30 g czekolady gorzkiej,
- ½ szklanki mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- szczypta chili w proszku.
Czas wykonania: 15-20 minut
Sposób trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji
Sposób przygotowania:
- Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części.
- Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując.
- Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili.
- Podawaj gorącą.
Płynna czekolada na gorąco – przepis
Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao.
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 25 ml wody,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 50 gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Czas wykonania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji
Sposób wykonania:
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
- W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej.
- Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając.
- Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i czekolada trochę zgęstnieje.
- Podawaj gorącą.
Wskazówka: Jeśli czekolada źle się rozpuściła, możesz uratować deser, miksując go.
Przepis na białą czekoladę do picia
Biała czekolada do picia to prawdziwa bomba kaloryczna, może mieć nawet 850 kalorii w 1 porcji.
Składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 1 szklanka mleka,
- ziarenka z ½ laski wanilii,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 100 ml śmietanki 30%.
Czas wykonania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Liczba kalorii: 850 kcal w 1 porcji
Sposób wykonania:
- Do rondla wlej ¾ szklanki mleka, podgrzej i rozpuść w nim połamaną na kawałki czekoladę.
- Dodaj wanilię.
- W pozostałym mleku rozpuść mleko w proszku.
- Gdy mleko z czekoladą mocno się podgrzeje, dodaj rozpuszczone mleko w proszku i mieszaj do uzyskania żądanej konsystencji.
Śmietankę ubij niezbyt mocno i wyłóż na przelaną do szklanek lub filiżanek czekoladę do picia.
- Lubisz naleśniki? Przygotuj rodzinie naleśniki na słodko: czekoladowe lub z mascarpone.
- Szybki deser? Oto ciasto czekoladowe w 5 minut z mikrofalówki.
- Wróć smakiem do dzieciństwa! Wypróbuj przepis na blok czekoladowy - kalorie się nie liczą.
- Jaka czekolada jest najzdrowsza? Oto właściwości białej czekolady.