czekolada do picia w dekoracyjnym słoiku ze słomką
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia

Deserowa, mleczna, biała – przepisy na czekoladę do picia

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

 

Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii.

Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś faszerowany

Przepis na gęstą czekoladę do picia

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 30 g czekolady gorzkiej,
  • ½ szklanki mleka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • szczypta chili w proszku.

Czas wykonania: 15-20 minut

Sposób trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części.
  • Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując.
  • Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili.
  • Podawaj gorącą.

Płynna czekolada na gorąco – przepis

Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao.

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 25 ml wody,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Czas wykonania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji

Sposób wykonania:

  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
  • W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej.
  • Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając.
  • Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i czekolada trochę zgęstnieje.
  • Podawaj gorącą.

Wskazówka: Jeśli czekolada źle się rozpuściła, możesz uratować deser, miksując go.

Przepis na białą czekoladę do picia

Biała czekolada do picia to prawdziwa bomba kaloryczna, może mieć nawet 850 kalorii w 1 porcji.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady,
  • 1 szklanka mleka,
  • ziarenka z ½ laski wanilii,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 100 ml śmietanki 30%.

Czas wykonania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii: 850 kcal w 1 porcji

Sposób wykonania:

  • Do rondla wlej ¾ szklanki mleka, podgrzej i rozpuść w nim połamaną na kawałki czekoladę.
  • Dodaj wanilię.
  • W pozostałym mleku rozpuść mleko w proszku.
  • Gdy mleko z czekoladą mocno się podgrzeje, dodaj rozpuszczone mleko w proszku i mieszaj do uzyskania żądanej konsystencji.

Śmietankę ubij niezbyt mocno i wyłóż na przelaną do szklanek lub filiżanek czekoladę do picia.


Blok czekoladowy
© zefirchik06/Fotolia.com
Styl życia
Blok czekoladowy w dwóch odsłonach: tradycyjnej i wegańskiej, bezglutenowej – przepisy
Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.   Blok czekoladowy może być np.: bakaliowy, orzechowy, miodowy lub nawet miętowy. Blok pojawia się na stołach z okazji świąt lub rodzinnych spotkań. Jego przyjemny, kremowy i rozpływający się w ustach czekoladowo-mleczny smak ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Tradycyjny blok czekoladowy – przepis Niestety osoby dbające o linię nie mogą sobie zbyt często pozwalać na przysmaki, takie jak blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej, ważącej około 50 g porcji wahają się w granicach 250-450 kca l w zależności od dodanych składników.   Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce Stopień trudności: łatwy   Składniki: 200 g - 2 opakowania herbatników, 500 g mleka w proszku, 200 g masła, 2-4 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, garść orzechów włoskich, garść rodzynek, 2/3 szklanki wody.   Sposób przygotowania: 1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mleko w proszku, pokruszone w palcach herbatniki, rodzynki i posiekane drobno orzechy. 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści, wlej powstałą masę do miski z herbatnikami. 3. Wszystkie składniki mieszaj, do momentu, gdy mleko się rozpuści. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub mleka. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przełóż masę. Wyrównaj lekko, ugniatając łyżką lub specjalną szpatułką. 5. Włóż blok czekoladowy do...

Lody czekoladowe
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Domowe lody czekoladowe bez maszynki
Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.

Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.   Żeby zrobić domowe lody nie musisz mieć specjalnego sprzętu kuchennego. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości. Przepis na lody czekoladowe bez maszynki Czas wykonania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 2 jaja, tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 60%), stołowa łyżka wody przegotowanej, 320 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g cukru.   Sposób wykonania: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź. 2. Przygotuj trzy miski. Do jednej wbij żółtka, dodaj wodę i 50 g cukru. Składniki ubij na gładką masę. 3. Stale miksując do puszystej masy z żółtek, stopniowo wlewaj wystudzoną płynną czekoladę. 3. W drugiej misce ubij białka. Następnie wsyp pozostały cukier i ponownie ubij pianę. Masa powinna być sztywna, nawet po odwróceniu miski do góry dnem. 4. Do trzeciej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęsty krem. 5. Do miski z żółtkami dodaj po łyżce piany z białek. Całość delikatnie mieszaj trzepaczką, aby masa była puszysta. 6. Następnie do jajek dodaj krem śmietanowy . Staraj się robić to stopniowo. Po każdej dodanej łyżce kremu, całość zamieszaj 3-4 razy. 7. Masę przelej do małych ceramicznych miseczek i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki. Domowe lody czekoladowe bez jajek Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Składniki: 500 g śmietanki kremówki 30%, 400 ml słodkiego mleka skondensowanego, 100 g gorzkiej czekolady, 2 stołowe łyżki prawdziwego kakao .   Sposób wykonania: 1. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do...

nutella
©kettenkarussell/fotolia
Styl życia
Domowy krem czekoladowo-orzechowy
Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: Łatwe   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, pergaminu, blendera, garnka, słoika.   Składniki: 10 g migdałów, 90 g orzechów laskowych, 180 ml mleka 3,2%, 30 g mlecznej czekolady, 120 g gorzkiej czekolady, 30 g mleka w proszku,  2 łyżki stołowe cukru pudru, -łyżka miodu.   Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią orzechy i migdały i wstaw ją do piekarnika. Praż orzechy przez 15 minut w temperaturze 180°. 2. Do garnka wlej mleko, dodaj miód i mleko w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, a następnie zestaw z ognia. 3. Na blacie kuchennym rozłóż bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią orzechy. Przykryj drugą ściereczką i delikatnie masuj orzechy, aby odeszła z nich skórka. 4. Orzechy przełóż do blendera i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aby osiągnąć jednolity krem. 5. Do blendera dodaj mleczno-czekoladową masę i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj, aby masa była jednolita i bez grudek. 6. Orzechowo-czekoladowy krem przełóż do słoika. Smacznego!   Szukasz pomysłu na czekoladowy deser na szybko? Polecamy przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną . Czy wiesz, że kakao poprawia koncentrację? Sprawdź,  jakie jeszcze właściwości ma kakao . Czekolada wspomaga pracę organizmu. Poznaj,  4 domowe sposoby na biegunkę .

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik