Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Kostka białej czekolady
© baibaz/Fotolia.com
Styl życia

Biała czekolada, czyli tłuszcze roślinne niekorzystne dla zdrowia

Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.

Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.

 

Jeśli nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem białej czekolady, należy nie przesadzać z ilością – dwie kostki to maksymalna dzienna porcja.

Skład białej czekolady

Jeśli uwzględnimy definicję czekolady, należy stwierdzić, że tzw. biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada, lecz wyrób spożywczy złożony z tłuszczu, mleka i cukru. W czekoladzie powinno się bowiem znajdować minimum 34% kakao. Najlepszej jakości czekolady białe zawierają 30% masła kakaowego, ale w składzie nie znajdziemy proszku kakaowego. Do tej białej słodkości dodaje się często orzechy laskowe, migdały, wiórki kokosowe, kawałki suszonych truskawek i herbatników, a w wersji dla dzieci – żelki.

Kaloryczność białej czekolady

W 100 gramach białej czekolady znajduje się około 560 kalorii. 63 gramy stanowi cukier, a 35 gramów to tłuszcz. Jedna kostka ważąca około 6 gramów to 35 kalorii, 3 gramy cukru i 2 gramy tłuszczu. Aby spalić połowę czekolady (280 kalorii), można np. truchtać przez 40 minut.

Właściwości białej czekolady

Biała czekolada obfituje w tłuszcze nasycone niekorzystne dla zdrowia. Podnoszą one poziom złego cholesterolu, zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ogromna ilość cukru w białej czekoladzie sprzyja otyłości. Po zjedzeniu produktu występują skoki glukozy we krwi, przez co po około 30 minutach od zjedzenia czekolady odczuwamy ogromny głód. Składniki odżywcze w czekoladzie znajdują się w znikomych ilościach. Są to witaminy: A, D, E, K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ziarna kakowca
© hiphoto39/Fotolia.com
Styl życia
Kakao: właściwości, kalorie, przepisy
Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.

Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.   Najlepsze kakao można przygotować samodzielnie z kakaowego proszku najlepszej jakości, mleka i cukru. Do ozdabiania przydadzą się bita śmietana i małe pianki. Jakie właściwości ma kakao? Kakao znacząco poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym afrodyzjakiem . Wspomaga koncentrację, relaksuje mięśnie, pozytywnie wpływa na samopoczucie i redukuje stres. Dzięki żelazu zapobiega anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości antyrakowe, chronią przez chorobami skóry, wirusami i gwarantują młodszy wygląd. Kakao jest także bogate we flawonoidy , radzące sobie z problemami jelitowymi i chroniące organizm przez rakiem jelita grubego. Ile kalorii ma kakao? Łyżeczka kakao waży około 10 g i zawiera 45 kalorii. Człowiek ważący 70 kg może to spalić , wykonując przykładowe aktywności: prasowanie przez 10 minut, prowadzenie auta przez 15 minut , jazda na rowerze przez 4 minuty lub spacer przez 9 minut. W jedzeniu lub piciu kakao najważniejszy jest umiar Pozytywne właściwości kakao nie usprawiedliwiają jednak bezkarnego objadania się dowolnymi czekoladami i słodkościami na bazie kakao. Słodycze zawierają bowiem cukry i tłuszcze, które w zdrowej diecie powinno się ograniczać. Zalecane jest jedzenie maksymalnie 2 kostek czekolady dziennie. Należy wybierać te o jak najwyższej zawartości naturalnych ziaren kakaowca, czyli gorzkie, ciemne, wysokoprocentowe czekolady. Szeroki wybór takich słodkości można obejrzeć u naszych zachodnich sąsiadów, w Muzeum Czekolady w Kolonii albo w angielskim Birmingham w muzeum Cadbury. Jak zrobić pyszne, rozgrzewające kakao - przepis Na 2 porcje aromatycznego kakao trzeba...

pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma gorzka czekolada?
Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe. Jak wybrać gorzką czekoladę i ile ma kalorii? Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej, tym mniej cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem i zawartością kakao, gdyż producenci czasem opisują czekoladę jako gorzką, a zawiera ona na przykład 45% masy kakaowej, przez co zbliżona jest bardziej do czekolady deserowej, a nie gorzkiej. Czekolada gorzka w składzie powinna mieć od ok. 70% do nawet 99% procent kakao . W 100 gramach gorzkiej czekolady może być od 495 kcal (w czekoladzie o zawartości kakao na poziomie 85%), do 520 kcal w przypadku czekolad o dużo niższej zawartości masy kakaowej. Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady Dosłownie i w przenośni czekolada może uszczęśliwiać, gdyż sprzyja wytwarzaniu w organizmie endorfin, które są właśnie hormonami szczęścia. Zatem świetnie sprawdza się w sytuacjach zarówno obniżonego nastroju, jak i podwyższonego poziomu stresu . A to między innym również dzięki zawartości magnezu , potasu i żelaza, które pomagają organizmowi się zregenerować. Dzięki obecności flawonoidów czekolada zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje poziom stężenia złego cholesterolu we krwi . Zawartość teobrominy pomaga w hamowaniu kaszlu. Również mózg będzie pracował lepiej, gdyż czekolada wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność do zapamiętywania, a nawet na czas reakcji. Największe zagrożenie ze strony gorzkiej czekolady Gorzka czekolada niesie ze sobą jedno poważne zagrożenie – łatwo ulec złudzeniu, że dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom i niższej zawartości kalorii niż mleczne czekolady, można ją jeść w...

czekolada do picia w dekoracyjnym słoiku ze słomką
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Deserowa, mleczna, biała – przepisy na czekoladę do picia
Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.   Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii . Przepis na gęstą czekoladę do picia Składniki: 100 g czekolady mlecznej , 30 g czekolady gorzkiej, ½ szklanki mleka, 200 ml śmietanki 30%, szczypta chili w proszku. Czas wykonania: 15-20 minut Sposób trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji Sposób przygotowania: Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części. Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując. Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili . Podawaj gorącą. Płynna czekolada na gorąco – przepis Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao . Składniki: 200 ml mleka, 25 ml wody, 100 ml śmietanki 30%, 50 gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego. Czas wykonania: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji Sposób wykonania: Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej. Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner