butelka z olejem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Typy olejów do smażenia

Spośród wielu rodzajów oleju do smażenia nadają się tylko te z wysoką temperaturą dymienia i te, które nie są tłoczone na zimno. Dobrym olejem do smażenia jest np. olej rzepakowy.

Spośród wielu rodzajów oleju do smażenia nadają się tylko te z wysoką temperaturą dymienia i te, które nie są tłoczone na zimno. Dobrym olejem do smażenia jest np. olej rzepakowy.

Rodzaje olejów do smażenia

  • rzepakowy;
  • słonecznikowy;
  • sezamowy;
  • lniany;
  • kukurydziany;
  • kokosowy;
  • olej z orzechów laskowych;
  • olej z pestek winogron.

Jaki olej jest najlepszy do smażenia?

Przy wyborze oleju do smażenia należy zwrócić uwagę na jego tzw. temperaturę dymienia. Dobry olej do smażenia powinien mieć wysoką temperaturę dymienia, tj. temperaturę wynoszącą około 200 stopni Celsjusza. Tak dużą temperaturę mają olej ryżowy, kokosowy oraz palmowy. Przy wysokiej temperaturze potrawa może być smażona dłużej. Nie zaleca się jednak zbyt długiego smażenia – olej straci wtedy swoje właściwości odżywcze.

 

W przypadku niskiej temperatury dymienia pojawia się charakterystyczny duszący zapach, olej zaczyna się „palić”. Z oleju wytwarzają się wtedy groźne dla zdrowia związki takie jak akrolyina, która może powodować chorobę nowotworową.

 

Dobry olej do smażenia powinien mieć jak najwięcej jednonienasyconych tłuszczów. Najlepsze oleje do smażenia to oleje rzepakowe, kokosowe albo ryżowe.

Nieodpowiednie oleje do smażenia

Do smażenia nie należy używać olei tłoczonych na zimno. Nie nadają się one do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, ponieważ zawierają wielonienasycone tłuszcze i są zbyt delikatne aby poddawać je obróbce termicznej. Oleje tłoczone na zimno najlepiej stosować do sałatek. Przykładami nieodpowiednich olejów do smażenia są oleje: słonecznikowy, lniany albo kukurydziany.


 

Buteleczka oleju kokosowego, obok owoc kokosa.
©xuanhuongho/Fotolia.com
Styl życia
Olej kokosowy – najzdrowszy tłuszcz do smażenia
Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.

Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.   Olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych. Uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz przeznaczony do smażenia. Mimo dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest zalecany w codziennej diecie , gdyż nie powoduje wzrostu stężenia triglicerydów i cholesterolu we krwi. Oleje do smażenia Nie wszystkie oleje mogą być stosowane do smażenia. W tym celu najlepiej jest stosować tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Termin „temperatura dymienia” odnosi się do momentu w jakim pod wpływem wysokiej temperatury produkt zaczyna się spalać i jednocześnie wydziela niebezpieczne dla konsumenta związki rakotwórcze. Powoduje to również niekorzystne zmiany w smaku i zapachu potrawy. Drugim warunkiem jaki musi być spełniony, aby olej nadawał się do smażenia jest zawartość w nim poszczególnych kwasów tłuszczowych . Do smażenia należy wybierać tłuszcze o dużej ilości kwasów nasyconych i jednonienasyconych. Powinno się unikać olejów zawierających znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż szybko ulegają rozkładowi do substancji szkodliwych. Olej kokosowy do smażenia Temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego wynosi 200 stopni Celsjusza. Duża zawartość w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, iż olej kokosowy określany jest jako najzdrowszy olej przeznaczony do głębokiego smażenia, gdyż nie powoduje wydzielania substancji toksycznych w warunkach działania wysokich temperatur. Podczas smażenia na oleju kokosowym zostaje uwolniony charakterystyczny i przyjemny zapach kokosa, ale nie powoduje on zmiany smaku potrawy. Właściwości oleju kokosowego Olej koksowy można stosować do innych celów niż...

Kucharz smaży danie na oliwie z olwiek.
©artitwpd/Fotolia.com
Styl życia
Masło klarowane, olej kokosowy i rzepakowy. Na czym smażyć, grillować i piec potrawy
Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.

Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.   Od tego, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia, będą zależeć jego: smak, zapach oraz zdrowotność. W trakcie procesu smażenia, znajdujące się na patelni produkty, wchłaniają nawet do 40% tłuszczu. Najwięcej tłuszczu absorbują produkty, takie jak schab wieprzowy i chipsy.   Nieoceniony wpływ tłuszczów na organizm: transport witamin, kumulowanie energii, budowanie błon   Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu . Do jego najważniejszych funkcji należą: korzystny wpływ na wygląd skóry i paznokci, normalizowanie pracy narządów, np. nerek, gromadzenie energii, zmniejszenie ilości wydzielanych soków żołądkowych, transportowanie witamin: A,K, D i E, budowanie błon komórkowych.   Termoodporność i niska zawartość kwasów tłuszczowych, czyli tłuszcz najlepszy do smażenia   To, jak szybko tłuszcz zostanie wchłonięty przez produkt, zależy od: ilości wody w żywności, czasu i temperatury ogrzewania, rodzaju i powierzchni produktu oraz od stabilności cieplnej tłuszczu. Jeżeli szukamy oleju najlepszego do smażenia, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jaki jest jego punkt dymienia, czyli w jakiej najniższej temperaturze ogrzewania zaczyna tracić swoje właściwości odżywcze. Spalony tłuszcz niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie , ponieważ przyczynia się do powstawania...

Ceramiczna miska z siemieniem lnianym.
©plysuikvv/Fotolia
Styl życia
Olej lniany na włosy, skórę, paznokcie i do jedzenia
Olej lniany produkowany jest z nasion lnu – siemienia lnianego. Zawiera witaminy i ułatwia ich przyswajanie z innych pokarmów. Wzmacnia włosy i paznokcie. Leczy oparzenia i odmrożenia. Jest istotnym elementem diety budwigowej.

Olej lniany produkowany jest z nasion lnu – siemienia lnianego. Zawiera witaminy i ułatwia ich przyswajanie z innych pokarmów. Wzmacnia włosy i paznokcie. Leczy oparzenia i odmrożenia. Jest istotnym elementem diety budwigowej.   Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu zwyczajnego. Ze względu na wrażliwość na temperaturę i światło olej z siemienia lnianego jest tłoczony na zimno. Ma cierpki zapach, lekko orzechowy smak i żółtawy kolor. Olej lniany – właściwości Olej z siemienia lnianego wykorzystywany jest do celów przemysłowych i spożywczych . W jego składzie znajduje się ponad 50% kwasu linolenowego (omega-3) i kwasy tłuszczowe. Zawiera witaminy A, E, D i K. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i regenerację błon komórkowych. Zaliczany jest do kategorii olejów schnących – po otwarciu nadaje się do wykorzystania przez 3-4 tygodnie. Nie należy go ogrzewać. Cena za 250 ml oleju lnianego w aptece wynosi ok. 17 zł. Oleje lniane dostępne w sklepach mają często niską zawartość kwasów omega-3, ponieważ są bardziej trwałe i nie utleniają się. Zastosowanie oleju lnianego Olej lniany wykorzystywany jest do produkcji leków o postaci rzadszej niż maść (tzw. mazideł), które służą leczeniu odmrożeń i odparzeń. Można go znaleźć także w maściach i plastrach. Z oleju lnianego korzysta także przemysł kosmetyczny. Jest dodatkiem do olejków do ciała. Regeneruje i hamuje proces zapalenia skóry. Przeznaczony do skóry pękającej, tłustej i z tendencją do zapaleń. Wzmacnia włosy i paznokcie. Zastosowanie oleju lnianego w diecie budwigowej Olej lniany jest ważnym elementem tzw. diety budwigowej , opracowanej przez niemiecką biochemik Johanne Budwig. Celem diety jest wspomaganie leczenia chorób nowotworowych, cukrzycy i chorób serca. Dieta budwigowa zaleca codzienne zjadanie pasty serowo-olejowej, która składa się z oleju z siemienia lnianego...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak