bio

  • Wiek:
    55 lat
  • Data urodzenia:
    18 grudnia 1963
  • Zawód:
    aktor, producent filmowy
  • Wzrost:
    180cm
  • Znak zodiaku:
Brad Pitt - amerykański aktor filmowy, producent. William Bradley Pitt urodził się w Shawnee w stanie Oklahoma, a wychowywał w Springfield w Missouri. Ma młodszego brata Douglasa Pitta i młodszą siostrę Julie Neal Pitt. W liceum Brad Pitt interesował się sportem, musicalami, był członkiem samorządu szkolnego. Studiował dziennikarstwo, ale przed ukończeniem szkoły przeniósł się do Kalifornii, gdzie chciał poświęcić się aktorstwu. Zanim dopiął swego utrzymywał się wożąc limuzynami striptizerki, pracując przy rozładunku lodówek oraz paradując po Los Angeles w przebraniu wielkiego kurczaka w trakcie pracy dla sieci restauracji El Pollo Loco. Okazjonalnie można go było zobaczyć w telewizji, między innymi w operze mydlanej "Inny świat" oraz w roli Randy'ego w kultowym serialu "Dallas". Przełom w karierze Brada Pitta przyszedł w 1991 roku, kiedy wystąpił w zapadającej w pamięć, choć małej, rólce w filmie Ridleya Scotta "Thelma i Louise". Kontynuował karierę, a rola w "Rzece życia" (1992) udowodniła, że jest nie tylko przystojniakiem (w 2005 roku Brad Pitt znalazł się na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata według magazynu People), ale też potrafi grać. "Wichry namiętności" i "Wywiad z wampirem", oba z 1994 roku, ugruntowały jego pozycję gwiazdora. Kontynuował dobrą passę występami w "Siedem" (1995) i "Dwunastu małpach" (1995), za którą to rolę zdobył Złotego Globa za najlepszą męską rolę drugoplanową. Wiele z jego kolejnych filmów było hitami, a Brad Pitt aktorsko bardzo rzadko zaliczał wpadki. Wystąpił w filmach najlepszych reżyserów, by wspomnieć tylko role w filmach "Uśpieni", "7 lat w Tybecie", "Podziemny krąg", "Przekręt", "Ocean's Eleven: Niebezpieczna gra", "Troja", "Moneyball", "Zniewolony: 12 Years a Slave".
Brad Pitt ma na swoim koncie jednego Oscara za film "Zniewolony: 12 Years a Slave" - to Oscar dla filmu roku, Brat Pitt był jednym z producentów tego filmu Steve'a McQueena. Aktorsko nominowany był trzy razy za role w filmach "12 małp", "Ciekawy przypadek Benjamina Buttona" oraz "Moneyball".

Brad Pitt prywatnie

Brad Pitt jest mężem Angeliny Jolie-Pitt. Małżeństwo przeszło jednak poważny kryzys, którego nie dało się załagodzić. We wrześniu 2016 roku aktorka złożyła pozew o rozwód. Od tego momentu Pitt i Jolie nie schodzą z pierwszych stron gazet, a sytuacja osiągnęła taką skalę, że oboje zdecydowali skończyć z publicznym oczernianiem się i praniem brudów. Chcą wziąć cichy rozwód, którego szczegóły będą znali tylko prawnicy i sędzia.
Wcześniej Brat Pitt spotykał się m.in. z Gwyneth Paltrow, a potem przez pięć lat był mężem Jennifer Aniston.
Razem z Angeliną Jolie-Pitt mają szóstkę dzieci. Trójkę biologicznych: Shiloh Nouvel, Vivienne Marcheline Jolie-Pitt i Knoxa Leona oraz trójkę adoptowanych: Maddoxa, Paxa oraz Zaharę.
Na początku 2017 roku pojawiły się plotki, że aktor spotyka się z aktorką Kate Hudson, córką aktorki Goldie Hawn.

Brad Pitt - wybrana filmografia

2016 - Sprzymierzeni
2015 - Big Short
2014 - Furia
2013 - World War Z, Zniewolony. 12 Years a Slave
2011 - Moneyball
2009 - Bękarty wojny
2008 - Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
2007 - Ocean's 13 
2006 - Babel
2005 - Mr. & Mrs. Smith
2004 - Troja, Ocean's Twelve: Dogrywka
2002 - Niebezpieczny umysł
2001 - Ocean's Eleven: Ryzykowna gra
2000 - Przekręt
1999 - Podziemny krąg
1998 - Joe Black
1997 - Siedem lat w Tybecie
1996 - Uśpieni
1995 - Siedem, 12 małp
1994 - Wichry namiętności, Wywiad z wampirem
1993 - Kalifornia, Prawdziwy romans
1992 - Kontakt, Rzeka życia
1991 - Thelma i Louise
1989 - Wagary