Sprawdzony przepis na dietetyczne pieczywo przyda się wszystkim, którzy są na diecie, dbają o zdrowie lub po prostu chcą jeść to, czego są pewni.

Reklama

Kupione w sklepie bułki nigdy nie będą tak zdrowe, jak te wykonane samodzielnie. Przepis jest łatwy i prosty w wykonaniu, a świeże bułeczki stanowią zdrową odmianę dla sklepowych wypieków.

Dietetyczne bułeczki – samo zdrowie

Dietetyczne bułeczki wykonane z tego przepisu nadają się do mrożenia, więc można wykonać ich od razu większą ilość. Warto pamiętać, że takie pieczywo zawiera dużą ilość błonnika, więc zjedzenie zbyt dużej ilości może powodować problemy z układem pokarmowym.

Dietetyczne bułeczki – przepis

Wskazówka: Mąkę owsianą można wykonać samodzielnie, mieląc na drobny pył płatki owsiane.

Zobacz także

Składniki:

  • 6 jajek,
  • pół kilograma chudego twarogu,
  • otręby owsiane (250 gramów),
  • otręby żytnie (150 gramów),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pieprz ziołowy, sól i kurkuma,
  • łyżka naturalnego jogurtu,
  • łyżka mąki owsianej.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj.
  • Formuj bułeczki na blaszce, posmarowanej wcześniej oliwą.
  • Opcjonalnie możesz posmarować bułeczki żółtkiem, aby się ładnie przyrumieniły. W wersji mniej dietetycznej możesz je także posypać startym żółtym serem.
  • Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama