Wypicie szklanki kakao w ciąży dostarczy przyszłej mamie dużą porcję magnezu, chromu czy żelaza. Może stać się również przyczyną wywołania reakcji alergicznej lub uczuleniowej u dziecka.

Reklama

Kakao, potocznie nazywane „napojem bogów” jest źródłem minerałów i witamin. W składzie zawiera bardzo dużą dawkę magnezu, który działa na organizm stymulująco i pobudzająco, chroni serce i usprawnia krążenie krwi. Oprócz tego znajduje się w nim potas, chrom i cynk. Kakao w czystej postaci posiada tylko 20 punktów w indeksie glikemicznym, co oznacza, że ma niską zawartość cukru, więc nie wpływa na poziom cukru we krwi.

Dlaczego spożywanie kakao w ciąży może szkodzić?

Niektórzy alergolodzy oraz pediatrzy podkreślają, że kakao może być (ale nie musi) czynnikiem alergizującym dziecko w trzecim trymestrze oraz zaraz po urodzeniu, gdy jest karmione piersią. Specjaliści polecają wstrzymanie się z piciem kakao, szczególnie, gdy wcześniej było pite przez przyszłą mamę w nadmiarze. Nie ma jednak konkretnych dowodów medycznych, aby potwierdzić przekonanie, że produkty spożywane podczas ciąży mają wpływ na występowanie alergii u dzieci. Tylko widoczna, zauważona przez nas reakcja alergiczna u dziecka już narodzonego i karmionego piersią powinna stać się powodem wstrzymania się przed spożywaniem alergizującego produktu.

Kakao w ciąży: napój warty ryzyka?

Każdy produkt spożywany w nadmiarze szkodzi. Dlatego jeżeli w trakcie ciąży masz nieodpartą ochotę na szklankę kakao, możesz je wypić śmiało - jednak nie za często. Sięgaj po kakao tylko w czystej postaci, a nie po napój kakaowy dla dzieci, ponieważ ten produkt zawiera bardzo dużo cukru. Jeżeli jednak podejrzewasz, że kakao uczula twoje dziecko, skonsultuj się z doświadczonym alergologiem, który prawidłowo poprowadzi twoją dietę pod kątem reakcji alergicznych u dziecka.

Zobacz także

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama