Przepis na dietetyczne pieczone pączki serowe

Trzy pączki na stole
Fot. ©M.studio/Fotolia.com

Zwyczajny, smażony pączek, który waży ok. 70 g, dostarcza ok. 300 kalorii. Pączki pieczone o tej samej wadze są nawet o 1/3 mniej kaloryczne. Warto zatem wypróbować przepis na pyszne, dietetyczne pączki serowe. Można przyrządzić je z białej mąki pszennej, ale jeżeli doda się do nich mąkę razową lub orkiszową będą zawierały ważny dla zdrowia błonnik pokarmowy.

 

Ser biały, który jest jednym ze składników pączków, zawiera białko. Dzięki temu ten przysmak nie dostarcza pustych kalorii.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Bułeczki z czekoladą

Przygotowanie pączków serowych

Składniki na ok. 20 pączków:

  • 3 szklanki mąki pszennej (mąkę pszenną oczyszczoną można też zmieszać z mąką razową lub orkiszową w proporcjach 2:1),
  • 4 łyżki śmietany (18%),
  • 200 g sera białego półtłustego,
  • 1 całe jajko,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru (może być cukier trzcinowy),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ok. 50 g skórki otartej z cytryny.

 

Składniki na lukier (opcjonalnie):

  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżeczka soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania pączków:

  • Najpierw należy wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę cytrynową.
  • Następnie do wyżej wymienionych składników dodaje się 3 żółtka i całe jajko.
  • Należy dodać też śmietanę i ser biały.
  • Teraz można zacząć wyrabiać ciasto. Powinno ono uzyskać jednolitą konsystencję.
  • Z ciasta należy odrywać niewielkie fragmenty i formować z nich kule o takiej wielkości, jaką mają mieć pączki (najlepiej nie większe niż 5 cm średnicy).
  • Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni Celsjusza.
  • Blachę do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Pączki wykłada się na blachę tak, żeby dookoła każdego było jeszcze trochę miejsca. W przeciwnym razie mogą „zrosnąć się” ze sobą w trakcie pieczenia.
  • Pączki należy piec przez ok. 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem albo polukrować.

 

Sposób przygotowania lukru do pączków:

  • Cukier puder należy wsypać do szklanki.
  • Do niego następnie dodaje się łyżkę śmietany i miesza.
  • Do zmieszanej z cukrem pudrem śmietany dodaje się sok z cytryny.
  • Po dokładnym wymieszaniu lukier należy nakładać na pączki. Najlepiej wykorzystać do tego pędzelek kuchenny.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje