orzech włoski
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jakie właściwości mają orzechy i które są najzdrowsze?

Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Orzechy świetnie wpływają na zdrowie

Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę układu krwionośnego, także świetnie sprawdzają się w profilaktyce przeciwko miażdżycy czy zawałowi. Również praca mózgu usprawniona jest dzięki substancjom zawartym w orzechach: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania. Organizm po spożyciu orzechów wytwarza hormon szczęścia – serotoninę, dzięki czemu orzechy poprawiają nastrój. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować. Orzechy m.in. dzięki zawartości błonnika przyspieszają metabolizm i ograniczają gromadzenie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy.

Orzechy ważne są też dla urody

Dzięki mieszance witamin i minerałów orzechy wpływają na kondycję skóry, włosy i paznokcie. Antyoksydanty zawarte w tych bakaliach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, których nadmiar przyczynia się do przedwczesnego procesu starzenia się. Zatem orzechy będą uelastyczniać skórę oraz wspomagać proces jej regeneracji.

Które orzechy są najzdrowsze?

Łatwo powiedzieć, które na pewno najzdrowsze nie są: te z zawartością dodatków takich jak sól czy panierka. Natomiast każdy rodzaj orzechów bez dodatków ma swoje zalety, na przykład:

  • orzechy włoskie mają najwyższą spośród wszystkich orzechów zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia,
  • orzechy nerkowca mają pośród wszystkich orzechów najwyższą zawartość magnezu, cynku, żelaza i fosforu, korzystnie wpływają m.in. na pracę mięśni,
  • migdały to rekordziści orzechowi jeśli chodzi o zawartość witaminy B2 i witaminy E, dzięki czemu m.in. wzmacniają włosy i paznokcie,
  • orzechy brazylijskie z kolei obfitują w największą ilość selenu, dzięki czemu wpływają na wzmocnienie odporności organizmu.

Każdy naturalny orzech, bez dodatku soli czy panierki, zjadany w umiarkowanych ilościach (np. garść dziennie), przyniesie organizmowi wiele pożytku i pozytywnie wpłynie na jego funkcjonowanie.

 

orzech włoski
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie właściwości mają orzechy i które są najzdrowsze?
Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie. Orzechy świetnie wpływają na zdrowie Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe , które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę układu krwionośnego, także świetnie sprawdzają się w profilaktyce przeciwko miażdżycy czy zawałowi. Również praca mózgu usprawniona jest dzięki substancjom zawartym w orzechach: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania. Organizm po spożyciu orzechów wytwarza hormon szczęścia – serotoninę , dzięki czemu orzechy poprawiają nastrój. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować. Orzechy m.in. dzięki zawartości błonnika przyspieszają metabolizm i ograniczają gromadzenie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy. Orzechy ważne są też dla urody Dzięki mieszance witamin i minerałów orzechy wpływają na kondycję skóry, włosy i paznokcie. Antyoksydanty zawarte w tych bakaliach pomagają w walce z wolnymi rodnikami , których nadmiar przyczynia się do przedwczesnego procesu starzenia się. Zatem orzechy będą uelastyczniać skórę oraz wspomagać proces jej regeneracji. Które orzechy są najzdrowsze? Łatwo powiedzieć, które na pewno najzdrowsze nie są: te z zawartością dodatków takich jak sól czy panierka. Natomiast każdy rodzaj orzechów bez dodatków ma swoje zalety, na przykład: orzechy włoskie mają najwyższą spośród wszystkich orzechów zawartość przeciwutleniaczy,...

Migdały
©Tim UR/Fotolia
Styl życia
Migdały w ciąży: Czy warto po nie sięgać?
Jedzone w ciąży migdały pomagają uregulować naturalne zaburzenia układu pokarmowego. Minimalizują występowanie mdłości i zgagi. Wpływają korzystanie również na umysł – usprawniają pamięć i koncentrację.

Jedzone w ciąży migdały pomagają uregulować naturalne zaburzenia układu pokarmowego. Minimalizują występowanie mdłości i zgagi. Wpływają korzystanie również na umysł – usprawniają pamięć i koncentrację.   Kobiety w ciąży powinny wręcz codziennie jeść migdały. Zawarte w migdałach mikroelementy, takie jak: potas, wapń, magnez, sód i witaminy: B1, C, E i PP wpływają pozytywnie na organizm kobiety, wprowadzając ją w bardzo pożądany w ciąży nastrój spokoju i relaksu. Migdały są często poleca się kobietom, które odczuwają podczas ciąży wilczy apetyt – jako przekąska hamują poczucie głodu nawet na kilka godzin. Jak migdały wpływają na ciało kobiety w ciąży? Migdały w ciąży wpływają przede wszystkim na: 1. Układ pokarmowy:  powstrzymują odruch wymiotny,  eliminują mdłości,  zmniejszają uczucie zgagi,  są zdrową przekąską w przypadku odczuwania głodu pomiędzy posiłkami. 2. Układ nerwowy:  wzmagają koncentrację i pamięć,  zapobiegają skurczom mięśni, np. w nogach. 3. Układ krwionośny:  obniżają ciśnienie (dzięki dużej zawartości potasu i sodu).   Należy pamiętać, że migdały są tuczące, dlatego należy jeść je w małych ilościach. Codziennie zjadaj tylko garść tego produktu, co równa się około 180 kaloriom. Wiele kobiet w ciąży boi się sięgać po migdały z powodu kwasu pruskiego, który jest szkodliwy dla organizmu człowieka, a tym bardziej dla przyszłej mamy. Nie należy się jednak tego obawiać – jego występowanie wykryto jedynie w migdałach gorzkich. Te, które można kupić w sklepach, nie zawierają kwasu pruskiego.   Często sięgasz po orzechy? Zobacz jakie są  właściwości orzechów i które są...

Miseczka orzechów nerkowca.
©MovingMoment/Fotolia
Styl życia
Przepisy na kurczaka po tajsku z orzechami i serek z nerkowców. Poznaj właściwości orzechów z nerkowca
Orzechy nerkowca poprawiają koncentrację i regulują krzepliwość krwi. Zmniejszają też poziom cholesterolu. Zobacz, jak przyrządzić z nich bezlaktozowy serek. Poznaj też przepis na kurczaka po tajsku z prażonymi nerkowcami.

Orzechy nerkowca poprawiają koncentrację i regulują krzepliwość krwi. Zmniejszają też poziom cholesterolu. Zobacz, jak przyrządzić z nich bezlaktozowy serek. Poznaj też przepis na kurczaka po tajsku z prażonymi nerkowcami.   Orzechy nerkowca mogą jeść nawet diabetycy. Te orzechy mają bardzo niski indeks glikemiczny – jedynie 15. Poprawiają też wrażliwość komórek na insulinę, co zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2 . Właściwości orzechów nerkowca Orzechy nerkowca mają następujące właściwości: • obniżają poziom złego cholesterolu dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także wspomagają działanie układu krążenia, • poprawiają pamięć i koncentrację za sprawą witamin z grupy B, • pomagają zmniejszyć napięcie nerwowe – zawdzięczają to magnezowi i potasowi, • obniżają ciśnienie i reguluje pracę serca – tak działa potas, • zapewniają prawidłowe krzepnięcie krwi dzięki witaminie K, • spowalniają proces starzenia się organizmu oraz działają antynowotworowo dzięki witaminom A, D i E, • uzupełniają zapotrzebowanie na żelazo, wapń, miedź, fosfor i potas. Wartość odżywcza orzechów nerkowca W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się: • 533 kilokalorii, • 43,85 grama tłuszczu (w tym ponad 30 gramów nienasyconych kwasów tłuszczowych : prawie 24 gramy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 8 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), • 30,19 grama węglowodanów, • 3,3 grama błonnika. Minerały zawarte w orzechach nerkowca 100g orzechów nerkowca zawiera następujące minerały: • 660 miligramów potasu, • 593 miligramy fosforu, • 292 miligramy magnezu , • 37 miligramów wapnia, • 12 miligramów sodu, • 6,68 miligrama żelaza, • 5,78 miligramów cynku. Witaminy w...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner