fasola czarna i biała
Pixabay/artverau/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Gatunki fasoli: zawartość minerałów i kalorii

Fasola zawiera wiele odżywczych składników i jako przedmiot uprawy jest odporna na niełatwe warunki klimatyczne. Na świecie w celu spożycia uprawia się około 20 gatunków fasoli. Które warto jeść?

Fasola zawiera wiele odżywczych składników i jako przedmiot uprawy jest odporna na niełatwe warunki klimatyczne. Na świecie w celu spożycia uprawia się około 20 gatunków fasoli. Które warto jeść?

Gatunki fasoli

Gatunki fasoli można odróżnić od siebie na podstawie wielkości strąków i nasion oraz ich koloru. Do fasoli o białym zabarwieniu należy jaś, cannelino i boston, a do beżowych z cętkami zalicza się pinto lub z ciemnym oczkiem. Znana jest też fasola zielona, różowa, która nazywana jest nerkową, i czarna – najbardziej popularna w Ameryce Łacińskiej. Można jeszcze wskazać gatunki fasoli znane w Azji, takie jak adzuka i mung.

Właściwości fasoli

Wszystkie gatunki fasoli są bogate w białko (zawierają go więcej niż mięso). Polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Świeżo łuskane zawierają witaminy A i E i, co ważne, są mniej kaloryczne od tych suszonych. Poszczególne odmiany fasoli różni skład pierwiastków mineralnych i wartość energetyczna. Fasola w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Posiada natomiast skrobię i substancje, które hamują rozrastanie się tkanek nowotworowych. Fasola pomaga także usunąć z organizmu cholesterol ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika. Wybór gatunku fasoli zależy od trapiących nas dolegliwości.

Właściwości zdrowotne czerwonej fasoli

Fasola czerwona to źródło witamin, głównie witaminy B1, która ma działanie antydepresyjne. Ponadto poprawia pamięć i usprawnia zdolność logicznego myślenia. Fasola czerwona powinna znaleźć się zwłaszcza w jadłospisie mężczyzn ze względu na zawartość cynku. Cynk zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Właściwości odżywcze białej fasoli

Biała fasola to szczególne źródło potasu, fosforu, kobaltu, manganu, żelaza, fluoru, wapnia i magnezu. Zawiera też kwas nikotynowy i pantotenowy. Znajdują się w niej także witaminy z grupy B (witamina B1, B2 i B6) oraz witamina A i PP. Biała fasola ma właściwości alkalizujące i neutralizuje nadwyżkę kwasów w organizmie. To gatunek fasoli z najmniejszą ilością tłuszczów. Wpływa zarówno na wnętrze ciała, korzystnie oddziałując na wątrobę i płuca, jak i na wygląd, ponieważ upiększa skórę.

Właściwości fasoli czarnej

Ten gatunek fasoli jest polecany dla osób zmagających się z bólami kolan i krzyża. Ponadto wpływa korzystanie na działanie nerek i funkcje rozrodcze. Jest stosowana w przypadku zapalenia krtani oraz u osób, które męczy chrypka.

Właściwości zdrowotne fasoli mung

Mung to jedna najbardziej wartościowych odmian fasoli. Pomaga organizmowi pozbywać się toksyn oraz wpływa korzystnie na wątrobę. Z tego powodu jest wykorzystywana w leczeniu zatruć, np. pokarmowych czy pestycydami, a także udarów słonecznych i obrzęków nóg. Fasolę mung stosuje się także w walce z wysokim ciśnieniem i wrzodami.

Właściwości fasoli adzuki

Ta odmiana fasoli jest wykorzystywana u osób, u których stwierdzono nadmiar wody w organizmie. Zmniejsza ona obrzęki. Jest stosowana w leczeniu dolegliwości nerek – wówczas przygotowuje się z niej wywar do picia przed posiłkiem, oraz świnki i czyraków. Taki napar przygotowuje się, namaczając filiżankę fasoli w 5 filiżankach wody, a następnie gotując ziarna w tej samej wodzie przez godzinę. W celu leczenia zewnętrznego przygotowuje się pastę ze zmielonych surowych ziaren fasoli, które łączy się z letnią wodą i miodem. Pastę nakłada się miejscowo i przykrywa materiałem z bawełny. Taki okład można trzymać na skórze około 5 godzin.

 

Fasola w gulaszu
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Owoc fasoli: 20 twarzy fasoli, która wzmacnia i chroni przed rakiem
Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy. Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem, wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące.

Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy.   Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem , wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące. Fasola: dlaczego warto go jeść? Fasola bez względu na gatunek ma bardzo dużo białka roślinnego. Zawiera substancje odżywcze: witaminę A i C – najwięcej w surowej postaci. Posiada w składzie również fosfor czy wapń.   Każda z poszczególnych odmian fasoli ma inne, ważne składniki odżywcze: czerwona fasola, nerkowa i czarna – cynk ; haricot i perłowa – żelazo ; fasola z czarnym oczkiem – selen ; fasola mung, pinto i „czarne oczko” – kwas foliowy .   Fasola wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, hamuje rozrost komórek nowotworowych i na długo zapewnia poczucie sytości. Fasola: kiedy może zaszkodzić? Fasola jest ciężkostrawna i kaloryczna. Nadmierne spożycie może powodować wzdęcia i gazy. Aby temu zapobiec należy do potraw z fasoli dodać zioła takie jak majeranek, tymianek czy cząber . Jest tylko jeden gatunek fasoli, który pod tym względem różni się od pozostałych – fasolka szparagowa , można podawać ją bez obaw nawet dzieciom. Fasoli nie poleca się osobom z problemami trawiennymi oraz kobietom w ciąży.   Fasola jedzona na surowo jest niebezpieczna dla organizmu. Znajduje się w niej fazyna, która może wywoływać wymioty, biegunkę, a w przypadku spożycia dużej ilości surowej fasoli nawet śmierć. Dlatego przed zjedzeniem fasolę należy zawsze ugotować.   Lubisz bób? Poznaj  właściwości zdrowotne bobu . W kuchni chętnie sięgasz po warzywa strączkowe? Oto  właściwości zdrowotne...

Owoce fasoli adzuki
©fieryphoenix
Styl życia
Fasola adzuki: właściwości odchudzające i lecznicze
Fasola adzuki jest ceniona za szczególne właściwości odchudzające oraz prozdrowotne – rozwiązuje problemy dróg moczowych czy wspomaga wytwarzanie pokarmu w piersiach kobiet po porodzie.

Fasola adzuki jest ceniona za szczególne właściwości odchudzające oraz prozdrowotne – rozwiązuje problemy dróg moczowych czy wspomaga wytwarzanie pokarmu w piersiach kobiet po porodzie.   Fasola adzuki, potocznie nazywana czerwoną soją jest bogata w minerały: wapń, żelazo, potas, kobalt czy magnez , kwas foliowy oraz witaminę B. Zawiera dużo błonnika, który zapewnia poczucie sytości na długi czas.   Czerwona soja jest bardzo popularna w krajach azjatyckich – Japonii, Korei i Chinach . Fasola adzuki: właściwości dla zdrowia i ciała Fasola adzuki to popularny składnik sałatek, posiada wiele właściwości prozdrowotnych i pomaga w procesie odchudzania. Oprócz tego: usprawnia pracę dróg moczowych i nerek , odtruwa organizm (działa jak detoks), przeciwdziała anemii , reguluje poziom cholesterolu, przeciwdziała powstaniu zmian miażdżycowych, przeciwdziałała otyłości – zwiększa metabolizm lipidów w żołądku i zatrzymywaniu się ich w wątrobie, przeciwdziała tworzeniu się komórek rakotwórczych w piersi, przeciwdziała tworzeniu się komórek rakotwórczych w okrężnicy, leczy nadciśnienie, spala tkankę tłuszczową, przyśpiesza metabolizm , dzięki błonnikowi zapewnia poczucie sytości na kilka godzin. Fasola adzuki: zastosowanie Fasola jest przede wszystkim wykorzystywana jako dodatek do sałatek czy potraw mięsnych, ponieważ jest niskokaloryczna. Fasolę adzuki stosuje się także w kosmetyce. Można z niej wykonać domowy peeling, który zwalczy czyraki, wysypkę czy trądzik. Polecany jest również w przypadku zmian skórnych przy takich chorobach jak świnka.   Fasolę adzuki należy jeść przynajmniej raz w tygodniu w ilości 1-2 garści. Taka dawka usprawnia pracę układu nerwowego, przez co mamy większe szanse na skoncentrowanie się i skupienie uwagi w ciągu dnia.  ...

Fasola mung na trądzik
© sharafmaksumov/Fotolia.com
Styl życia
Fasola mung na trądzik - wywar z fasoli mung do picia i przepis na przeciwtrądzikową maseczkę z fasoli mung
Ciemnozielone ziarna faoli mung są bogate w witaminy A, B, C oraz E. Jej alkaiczny odczyn pomaga niwelować zakwaszenie organizmu. W medycynie chińskiej jest powszechnie stosowana jako kosmetyk upiększający i przywracający gładkość cerze.

Ciemnozielone ziarna fasoli mung są bogate w witaminy A, B, C oraz E. Jej alkaiczny odczyn pomaga niwelować zakwaszenie organizmu. W medycynie chińskiej jest powszechnie stosowana jako kosmetyk upiększający i przywracający gładkość cerze.   Właściwości detoksykujące fasolki mung wspomagają proces oczyszczania organizmu. Picie przygotowanego z jej wywaru napoju obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje pracę gruczołów łojowych , co jest szczególnie dobrą informacją dla osób walczących z niedoskonałościami skóry. Właściwości fasoli mung Oprócz witamin fasola mung jest również bogata w żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas oraz cynk. Dzięki zawartości tych i wielu innych składników wzmacnia ściany naczyń krwionośnych , odblokowuje pory, przyspiesza gojenie ran oraz regenerację naskórka. Dodatkowo rozjaśnia blizny i zapobiega powstawaniu przebarwień. Jej właściwości chłodzące – jako składnika o odczynie zasadowym – działają wspierająco na kuracje przeciwtrądzikowe i znacznie minimalizują pojawianie się nowych zmian skórnych . Przeciwtrądzikowy wywar z fasoli mung do picia – przepis Składniki na 5 porcji: 2 garście suchej fasolki (najlepiej pochodzącej z ekologicznych upraw), 2,5 szklanki wody. Opłucz ziarno pod bieżącą wodą, wsyp do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Odcedź i przelej do wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce. Jaki ma smak i jak stosować wywar z fasoli mung? Napój ma lekko gorzki smak i bardzo wyraźny fasolowy aromat. Można go dosłodzić miodem, ale taki zabieg niewiele zmieni. Pół szklanki wywaru należy pić 2 razy dziennie przez 5 kolejnych dni. Następnie konieczne jest zrobienie przerwy...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner