wino i jabłka
© vagabondo/Fotolia.com
Styl życia

Wino św. Hildegardy – poprawia krążenie i wzmacnia organizm

Przepis na winko św. Hildegardy, inaczej wino pietruszkowe, został opracowany przez Gottfrieda Hertzkę, który jako pierwszy zastosował we współczesnej medycynie metody opracowane przez niemiecką mistyczkę. Napój poprawia krążenie krwi, redukuje niekorzystne działanie stresu i wzmacnia serce.

Przepis na winko św. Hildegardy, inaczej wino pietruszkowe, został opracowany przez Gottfrieda Hertzkę, który jako pierwszy zastosował we współczesnej medycynie metody opracowane przez niemiecką mistyczkę. Napój poprawia krążenie krwi, redukuje niekorzystne działanie stresu i wzmacnia serce.

 

Wino warto pić profilaktycznie jako środek wzmacniający organizm – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kim była św. Hildegarda z Bingen?

Św. Hildegarda z Bingen była katolicką mistyczką i wizjonerką, żyjącą na przełomie XI i XII wieku. Od dziecka miała wizje, w których rozmawiała z Bogiem, jednak podzieliła się nimi dopiero po osiągnięciu najwyższego stanowiska w Kościele, jakie mogła ówcześnie zajmować kobieta. Mogła wtedy jako autorytet głosić swoje tezy i opowiadać o swoich doświadczeniach mistycznych. Hildegarda stworzyła m.in. traktat o leczniczym działaniu roślin, a także pisała inne dzieła o medycynie i lecznictwie. W Polsce od 2013 roku działa Polskie Towarzystwo Św. Hildegardy, które zajmuje się propagowaniem nauk świętej i bada możliwości ich zastosowania w medycynie akademickiej i naturalnej. Na bazie traktatów mistyczki opracowano dietę orkiszową, nazywaną także dietą Hildegardy.

Właściwości winka św. Hildegardy z Bingen

Wino świętej Hildegardy w zachodnich źródłach nazywane winem pietruszkowym, ponieważ pietruszka jest jego bardzo ważnym składnikiem. Działa moczopędnie, odtruwająco i pomaga usunąć wodę z organizmu. Głóg poprawia ukrwienie mięśnia sercowego i zapobiega miażdżycy. z organizmu. W połączeniu z miodem i korzennymi przyprawami skutecznie wzmacnia cały organizm.

 

Napój:

  • poprawia krążenie,
  • obniża ciśnienie,
  • odtruwa organizm,
  • wzmacnia serce,
  • pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu,
  • łagodzi objawy reumatyzmu,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pobudza trawienie.

Wino polecane jest szczególnie osobom, które mają problemy z sercem, ale może być stosowane przez wszystkich. Poprawia odporność i oczyszcza ciało.

Jak stosować wino pietruszkowe?

Wino pietruszkowe można pić jako samodzielny trunek lub dodatek do innych napojów. W zależności od upodobań można wypijać:

  • kieliszek wina raz dziennie,
  • jedną łyżkę 3-4 dziennie,
  • 5 łyżek dodanych do gorącej wody, herbaty zwykłej lub ziołowej.

Wina Hildegardy ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić dzieci.

Przepis na winko św. Hildegardy

Przepis na winko św. Hildegardy pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej „Drogowskazy zdrowia”. Korżawska prowadziła w całej Polsce wykłady na temat leczenia ziołami i propagowała stosowanie obok konwencjonalnych metod także medycynę naturalną.

 

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki owoców głogu,
  • 1,5 litra białego, gronowego wina,
  • 0,5 litra naturalnego miodu,
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego,
  • pokruszona laska cynamonu,
  • 3 goździki.

 

Czas przygotowania: ok 2 godzin

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj natkę pietruszki.
  • Pietruszkę i owoce głodu przełóż do garnka i zalej winem.
  • Całość zagotuj, po czym przez 15 minut gotuj na małym ogniu.
  • Następnie zostaw pod przykryciem na 0,5 godziny.
  • Po tym czasie przecedź wino na drobnym sitku lub przez gazę.
  • Dodaj ocet jabłkowy, miód, goździki i pokruszoną laskę cynamonu.
  • Ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut.
  • Jeszcze gorące rozlej do butelek.

Smacznego!

 

chlebek bananowy
© adicts/Fotolia.com
Styl życia
Propozycje dań podczas diety Hildegardy – habermus, chlebek bananowy i orkiszowe risotto
Dieta św. Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową, ponieważ jadłospis powinien właśnie na nim bazować. Najlepiej, aby pojawiał się w przynajmniej trzech posiłkach w ciągu dnia.

Dieta św. Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową, ponieważ jadłospis powinien właśnie na nim bazować. Najlepiej, aby pojawiał się w przynajmniej trzech posiłkach w ciągu dnia.   Orkisz zawiera dużo białka i zdrowe kwasy nienasycone. Zawiera jednak gluten, dlatego nie powinien być zamiennikiem zwykłej pszenicy w diecie bezglutenowej u osób nie tolerujących glutenu. Podstawowe zasady diety św. Hildegardy Oprócz orkiszu przepisy siostry Hildegardy bazują na jadalnych kasztanach i koprze włoskim. Równie ważne jest stosowanie przypraw. Do tzw. ziół siostry Hildegardy należą m.in. galgant, hyzop, macierzanka i bertram, które mają prozdrowotne właściwości. Przepisy nie zawsze wymagają ich wykorzystania, a często można też stosować zamienniki, np. cynamon zamiast rozgrzewającego galgantu. Habermus na śniadanie Habermus przypomina tradycyjną owsiankę . W okresie letnim można wykorzystać owoce sezonowe i zamiast migdałów posypać danie świeżymi jagodami lub poziomkami.   Składniki: 2 szklanki wody, 1 szklanka płatków orkiszowych, 1 jabłko, 1/3 szklanki żurawiny i rodzynek, szczypta soli, łyżeczka brązowego cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu lub galgantu i bertramu, łyżeczka posiekanych migdałów.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Jabłko pokrój na małe kawałki. Wodę, płatki orkiszowe, sól, jabłko, rodzynki i żurawinę wymieszaj w garnku. Doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Nałóż do miski i posyp cynamonem, cukrem i migdałami. Chleb bananowy – idealny na przekąskę Chlebek bananowy to zdrowa przekąska, którą można wziąć do pracy. Do...

©yurakp/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić kompot ze świeżych i suszonych śliwek? Dlaczego warto pić kompot śliwkowy?
Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.

Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.   Śliwki możesz jeść samodzielnie lub dodać do zup, sałatek, wypieków, deserów i mięs . Z owoców warto zrobić sosy lub przetwory, na przykład kompoty lub powidła. Wartości odżywcze kompotu ze śliwek Kompot ze śliwek jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy A i C. Picie napoju korzystnie wpływa na: podniesienie odporności , rozgrzanie zmarzniętego ciała (na przykład podczas przeziębienia lub w chłodne dni ), zapobieganie nowotworom, przyśpieszenie trawienia, poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry, zwalczenie stanów zapalnych w organizmie. Kompot ze świeżych śliwek z cukrem trzcinowym i goździkami Kompoty ze świeżych śliwek są prostymi i szybkimi przetworami na zimę. Możesz wlać je do słoików i pasteryzować lub wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Dzięki zawekowaniu słoików napój może przetrwać kilka lat.   Składniki: 1 kilogram śliwek, 1 litr wody, 10 łyżek cukru trzcinowego , 10 goździków, 1 laska cynamonu. Czas przygotowania: 1 godzina   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do wody wsyp cukier, laskę cynamonu oraz goździki i zagotuj do wrzenia. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Owoce przełóż do słoików jednolitrowych. Śliwki zalej gorącą wodą z cukrem (tak, by wszystkie owoce były pokryte syropem). Słoiki zakręć, włóż do garnka i zalej wodą (pod wysokość wieczek). Całość gotuj na...

Mleczna herbata z kurkumą - idealna na przeziębienie
© tashka2000/Adobe Stock
Styl życia
Rozgrzewająca herbata z kurkumą, czyli przepis na złote mleko – naturalny sposób na przeziębienie
Złote mleko w medycynie ajurwedyjskiej to naturalny środek na infekcje, ból gardła i przeziębienie. Jest to napój roślinny na bazie herbaty i kurkumy, która słynie z właściwości rozgrzewających oraz przeciwzapalnych.

Złote mleko w medycynie ajurwedyjskiej to naturalny środek na infekcje, ból gardła i przeziębienie. Jest to napój roślinny na bazie herbaty i kurkumy, która słynie z właściwości rozgrzewających oraz przeciwzapalnych.   Złote mleko wykonuje się na bazie czarnej herbaty, która charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem i aromatem. Do mlecznej herbaty dodaje się również czarny pieprz, który według medycyny ajurwedyjskiej, zwiększa przyswajanie kurkumy - głównego składniki napoju. Herbata z kurkumą, krok po kroku Potrzebujesz: 2 niedużych rondli, spieniacza, moździerza, sita.   Składniki: 200 ml mleka roślinnego , np.: sojowego, ryżowego, z orzechów laskowych, 2 łyżeczki czarnej herbaty, np.: ceylon, asamskiej, indyjskiej, 2 łyżeczki kurkumy , łyżeczka świeżego, startego imbiru, 1 laska cynamonu (lub płaska łyżeczka cynamonu mielonego), 5 ziarenek pieprzu czarnego, łyżeczka ziaren kardamonu, 5 goździków, cukier brązowy (można zastąpić białym lub miodem).   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do niedużego rondla wlej szklankę wody i dodaj herbatę, imbir oraz 1 łyżeczkę kurkumy. Kardamon, cynamon, pieprz i goździki zmiel w moździerzu i połącz z resztą składników. Gotuj napar około 10 minut. W oddzielnym rondlu połącz mleko z łyżeczką kurkumy i zagotuj. Za pomocą spieniacza zamień mleko w puszystą piankę. Zaparzoną herbatę odcedź przez sito i przelej do szklanki (do ¾ wysokości) i dodaj na wierzch spienione złote mleko. Całość oprósz szczyptą cynamonu .   Smacznego! Herbata z kurkumą – właściwości Herbatę z kurkumą warto pić, nie...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner