Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Rodzaje miodu
© Dessie/Fotolia.com
Styl życia

Rodzaje miodu: gryczany, wielokwiatowy, wrzosowy, lipowy, rzepakowy, spadziowy

Rodzaje miodu zależą od surowca z jakiego pszczoły pozyskują pyłek lub spadź (czyli sok z drzew). Może być lipowy, gryczany, rzepakowy, wrzosowy czy akacjowy. Miód wielokwiatowy wzmacnia organizm i dodaje energii, gryczany ze względu na wysoką zawartość magnezu polecany jest w stanach ogólnego osłabienia i problemów z koncentracją, natomiast po miód wrzosowy warto sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej.

Rodzaje miodu zależą od surowca z jakiego pszczoły pozyskują pyłek lub spadź (czyli sok z drzew). Może być lipowy, gryczany, rzepakowy, wrzosowy czy akacjowy. Miód wielokwiatowy wzmacnia organizm i dodaje energii, gryczany ze względu na wysoką zawartość magnezu polecany jest w stanach ogólnego osłabienia i problemów z koncentracją, natomiast po miód wrzosowy warto sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej.

 

Bardzo ważne jest, aby przestudzić potrawy lub napoje przed dodaniem miodu. Wysoka temperatura sprawia, że zawarte w miodzie cenne składniki odżywcze w przeważającej części giną i staje się on wyłącznie smacznym słodzikiem. Optymalna temperatura, która jest bezpieczna dla miodu, to około 40-60 stopni Celsjusza.

Miód gryczany – bogaty w rutynę, doskonały na koncentrację

Miód gryczany ma ciemnozłotą barwę i ostry smak. Nieskrystalizowany przypomina wyglądem mocną herbatę. Jako jedyny z miodów posiada rutynę - substancję działającą wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran. Z tego względu jest szczególnie polecany osobom starszym i cierpiącym na miażdżycę. Zawarty w miodzie gryczanym magnez czyni z niego idealnego sprzymierzeńca osób osłabionych, mających problemy z koncentracją oraz narażonych na długotrwały stres.

Miód wielokwiatowy – na wzmocnienie

Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru różnych kwiatów w zależności od tego, gdzie znajduje się pasieka. Ponieważ łączy w sobie właściwości wielu roślin, a najczęściej żadna z nich nie dominuje, może mieć różne właściwości. Miód wielokwiatowy działa jak szczepionka – szczególnie dla osób uczulonych na pyłki. Po miód tego rodzaju sięgamy najczęściej, ponieważ jest najpopularniejszy, najtańszy i łatwo dostępny. Pomaga w walce z przeziębieniem, wzmacnia organizm, łagodzi katar sienny i astmę.

Miód wrzosowy – na odporność

Miód z pyłków fioletowych kwiatów wrzosu zachowuje ich zapach, ma lekko gorzki i ostry smak. Jest ciemnobrunatny w stanie płynnym a pomarańczowy po skrystalizowaniu. Działa antyseptycznie. Polecany jest szczególnie jako środek pomocniczy w schorzeniach układu moczowego, chorobach jelit i biegunce. Przez działanie antyseptyczne wspiera układ immunologiczny i pomaga zwalczyć stany zapalne gardła i jamy ustnej.

Miód lipowy – na przeziębienie i grypę

Miód lipowy uspokaja, ułatwia zasypianie i obniża ciśnienie krwi. Działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie, dlatego jest szczególnie polecany w infekcjach górnych dróg oddechowych. Miód lipowy ma jasnożółty kolor i łagodny lipowy smak.

Miód rzepakowy – łagodzi dolegliwości wątrobowe i działa detoksykująco

Miód z rzepaku jest szczególnie polecany osobom cierpiących na schorzenia układu pokarmowego związane z zaburzeniami funkcji wątroby i dróg żółciowych. Działa moczopędnie, usuwa toksyny z organizmu oraz usprawnia pracę nerek. Ten rodzaj miodu łagodzi również szkodliwe skutki działania alkoholu i nikotyny. Krystalizuje się na biało.

Miód spadziowy iglasty lub liściasty - działa wykrztuśnie

Spadź potrzebna do produkcji miodu spadziowego jest wytwarzana przez drzewa. Są to małe kropelki soku pojawiające się na powierzchni liści lub gałęzi. Pszczoły zbierają je bezpośrednio z roślin lub od mszyc, które – jedząc pędy – wytwarzają spadź. Miód spadziowy z drzew iglastych ma bardzo ciemny (czasem czarny), bursztynowy kolor z zielonkawymi refleksami. W smaku jest żywiczny i bardzo charakterystyczny. Miód z drzew liściastych jest jasnozłoty i delikatny, ale przez niektórych uważany za niesmaczny. Miód spadziowy pomoże w uporczywym kaszlu, problemach z sercem, schorzeniach stawów oraz miażdżycy. 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Słój ze złocistym miodem na tle kwiatów
©bit24/Fotolia
Styl życia
Miód spadziowy iglasty i liściasty – leki z natury
Właściwości miodu spadziowego trudno nie docenić – ma działanie odtruwające, antyseptyczne i przeciwzapalne. Miód spadziowy iglasty wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny. Z kolei miód pochodzący z drzew liściastych pomoże w schorzeniach wątroby.

Właściwości miodu spadziowego trudno nie docenić – ma działanie odtruwające, antyseptyczne i przeciwzapalne. Miód spadziowy iglasty wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny. Z kolei miód pochodzący z drzew liściastych pomoże w schorzeniach wątroby. Pozyskiwanie miodu spadziowego Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soku drzew . Tę lepką, słodką substancję wydzielają mszyce i czerwce, które wysysają soki z takich drzew, jak: jodła, świerk, sosna, lipa, klon, modrzew, dąb, brzoza, wierzba, buk, głóg. Spadź można zbierać bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które wgryzają się w rośliny i wydalają cenną substancję. Słodycz zwabia pszczoły , które zagęszczają spadź i składają w komórkach. Miód spadziowy iglasty – właściwości i zastosowanie Miód spadziowy iglasty pochodzi najczęściej z jodły, świerka, modrzewia i sosny. Ma ciemny kolor z zielonkawym odcieniem . Spadź iglasta ma bardziej łagodny smak w porównaniu z miodem spadziowym z drzew liściastych. Zaleca się jego stosowanie w schorzeniach dróg oddechowych, chorobach naczyń krwionośnych i problemach z sercem . Sprawdzi się także w przypadku kłopotów z układem pokarmowym, można go stosować jako naturalny lek na zaparcia i biegunkę. Przyniesie ukojenie osobom cierpiącym na nerwicę. Miód spadziowy z drzew liściastych – właściwości i zastosowanie Spadź liściasta pochodzi najczęściej z lipy, brzozy, klonu, głogu, buku i wierzby. Ma jasną barwę, która ciemnieje pod wpływem tlenu i światła. Ma bardzo specyficzny smak, który niewielu osobom przypadnie do gustu. Powinny go jeść osoby skarżące się na problemy z układem moczowym, nerkami, a także wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.   Miód spadziowy zmniejsza szkodliwy wpływ tytoniu, alkoholu i kawy na organizm. Podaje się go górnikom, którzy pracują w kopalniach uranu, ponieważ ogranicza negatywne...

Słoik z miodem gryczanym
©maticsandra/Fotolia
Styl życia
Miód gryczany – właściwości najciemniejszego ze wszystkich miodów
Miód gryczany ma właściwości odtruwające, dobroczynnie wpływa na układ krążenia, wątrobę czy niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. Walory miodu gryczanego szczególnie docenią osoby cierpiące na niedokrwistość i chorujący na miażdżycę.

Miód gryczany ma właściwości odtruwające, dobroczynnie wpływa na układ krążenia, wątrobę czy niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. Walory miodu gryczanego szczególnie docenią osoby cierpiące na niedokrwistość i chorujący na miażdżycę. Pozyskiwanie i walory smakowe miodu gryczanego Miód gryczany ma ciemny kolor, przypominający mocną herbatę. Można go łatwo poznać także po intensywnym zapachu kwiatów gryki, z których powstaje. Pszczoły pozyskują nektar z białych lub różowych kwiatów gryki , kwitnących w lipcu i sierpniu. Miód gryczany krystalizuje się bardzo powoli . Ma bardzo charakterystyczny smak: słodki, ale lekko ostry i piekący . Zastosowanie miodu gryczanego w lecznictwie Miód gryczany wykazuje działanie oczyszczające i wzmacniające naczynia krwionośne . Przyniesie ulgę osobom cierpiącym na miażdżycę i choroby serca. Zawartość magnezu sprawia, że produkt zalecany jest wszystkim, którzy długotrwale narażeni są na stres. Osoby cierpiące na niedokrwistość docenią miód gryczany za zawartość żelaza. Poza tym, jedząc ten słodki produkt, dostarczamy organizmowi witaminy: C, B, PP i białko, a także: cynk, fosfor, miedź. Miód gryczany przyspiesza gojenie się ran, dlatego warto go jeść przy złamaniach. Jest to także naturalny lek, który odtruwa wątrobę, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi. Stosuje się go przy osłabieniu pamięci i stanach psychicznego i fizycznego wycieńczenia. Badania naukowe dowodzą, że miód gryczany jest jednym z trzech miodów o największej aktywności antybiotycznej (obok miodu nawłociowego i nektarowo-spadziowego) – zobacz badania . Szukasz naturalnego antybiotyku? Jedz miód lipowy - świetny na przeziębienie i grypę. Pokrzywa to zielone złoto. Można zebrać ją samemu z dala od dróg i przygotować miód pokrzywowy . Rzepak ma szerokie zastosowanie nie tylko w...

Złocisty miód na specjalnej łyżce
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Miód lipowy – właściwości antybiotyczne, wykrztuśne i napotne
Miód lipowy ma właściwości antybiotyczne – pomoże zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje dróg oddechowych. Przyniesie ulgę osobom narażonym na długotrwały stres. Wykrztuśne właściwości miodu lipowego wykorzystuje się przy leczeniu zapalenia oskrzeli.

Miód lipowy ma właściwości antybiotyczne – pomoże zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje dróg oddechowych. Przyniesie ulgę osobom narażonym na długotrwały stres. Wykrztuśne właściwości miodu lipowego wykorzystuje się przy leczeniu zapalenia oskrzeli.   Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Miód lipowy ma jasną barwę, po krystalizacji staje się kremowy lub żółtawy. W smaku jest delikatnie ostry , a forma skrystalizowana może mieć wyczuwalny posmak goryczy. Właściwości wspomagające układ odpornościowy i bardzo dobry smak będzie miał miód połączony z naparem z lipy, sokiem z malin lub sokiem z czarnego bzu. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać miodu do naparu o temperaturze wyższej niż 40 stopni , ponieważ wysoka temperatura niszczy jego prozdrowotne działanie. Bardzo dobrze smakuje i nie traci swoich właściwości na kanapce czy jako dodatek do jogurtu naturalnego. Mogą go stosować osoby z cukrzycą typu II. Jak działa miód lipowy? Miód lipowy zawiera olejki eteryczne, antyoksydanty i enzymy, które niszczą drobnoustroje. Przynosi ulgę w przeziębieniu i grypie – miód lipowy ma właściwości napotne i łagodzi kaszel. Ta słodka substancja wykorzystywana jest wspomagająco w leczeniu zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Bardzo dobrze radzi sobie z zarazkami w błonach śluzowych, szczególnie w gardle i w nosie. Niszczy bakterie gronkowca, paciorkowca i bakterie coli. Miód lipowy pomoże osobom z dolegliwościami ze strony układu krwionośnego i chorobami serca. Przyniesie ulgę wszystkim narażonym na długotrwały wysiłek i stres. Można stosować go wspomagająco w leczeniu bezsenności i usuwaniu obrzęków. Często się przeziębiasz?  Miód pokrzywowy naturalnie wzmacnia ludzką odporność. Wzbogać swoją dietę o miody. Poznaj właściwości miodu rzepakowego . Masz problemy z pracą wątroby? Warto poznać właściwości miodu...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner