Wielkanocny wegański pasztet.psd
Styl życia

Pasztet inaczej? Mamy dwa przepisy na wegański pasztet wielkanocny: z pieczarkami i z białych warzyw

Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.

Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł... nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.

W pasztecie nie może zabraknąć takich składników, jak: majeranek, owoce jałowca czy gałka muszkatołowa. Bardzo ciekawym dodatkiem są suszone owoce, np. śliwki lub żurawina, które nadają kwaskowy świeży posmak.

Przepis na wegański wielkanocny pasztet z soczewicy i pieczarek

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić je tuż przed dodaniem do pasztetu),
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 120 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj drobno cebulę i usmaż je na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, wymieszaj, smaż jeszcze przez około minutę.
  • Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj (rozgotuj) w osolonym wrzątku – rób tak, aby wody było tylko tyle, żeby przykrywała ziarna, dolewaj ją w trakcie gotowania, pod koniec mieszaj energicznie, żeby odparować jej nadmiar.
  • Połącz cebulę z soczewicą i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt ziarnista – zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  • Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.

Przepis na wegański wielkanocny pasztet z białych warzyw i żurawiny

Składniki:

  • 2 duże selery,
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej,
  • około 10 ziaren owoców jałowca,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki kaszki manny,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 120 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa ze skórki, pokrój je w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku z ziarnami jałowca i zielem angielskim do miękkości.
  • Usmaż cebulę na oleju.
  • Odcedź warzywa, usuń jałowiec i ziele angielskie, zblenduj je na gładką masę, dodaj cebulę i pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw do smaku.
  • Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.

Smacznego!

Wielkanoc pisanki
East News
Newsy
Jak dobrze znasz polskie tradycje wielkanocne? QUIZ

Co wiesz o polskich tradycjach wielkanocnych i czy znasz ciekawostki z nimi związane? Czy wiecie, gdzie znajduje się najsłynniejsze Muzeum Pisanki w Polsce? Czego symbolem są jajka w koszyku wielkanocnym? Kiedy obchodzony jest pogrzeb żuru i śledzia? Sprawdźcie!

Co wiesz o polskich tradycjach wielkanocnych i czy znasz ciekawostki z nimi związane? Czy wiecie, gdzie znajduje się najsłynniejsze Muzeum Pisanki w Polsce? Czego symbolem są jajka w koszyku wielkanocnym? Kiedy obchodzony jest pogrzeb żuru i śledzia? Sprawdźcie!

©ratmaner/Fotolia
Styl życia
Wegańskie i sprawdzone przepisy na potrawy z soczewicy: pasztet i pierogi
Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.

Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.   Używając soczewicy w kuchni można korzystać z suchych ziaren oraz soczewicy w puszce . Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego namaczania i gotuje się szybko (około 25 minut). Ważne jest, aby w trakcie gotowania na bieżąco usuwać powstające na powierzchni „szumy” (pianę) i nie przykrywać naczynia. Pasztet z soczewicy z pieczarkami – przepis Składniki na keksówkę o długości 30cm: 2 szklanki suchej soczewicy zielonej, pół dużego lub 1 mały seler korzeniowy, 4 średniej wielkości marchewki, 2 małe ziemniaki, 3 czerwone cebule , pół szklanki bułki tartej, 20dkg pieczarek, 5-6 łyżek oleju, np. rzepakowego, 4-5 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki mielonego, garść uprażonego na suchej patelni słonecznika , szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, sól i pieprz.   Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, zalej 4 szklankami wody i ugotuj do miękkości. Odcedź, wyjmij ziele, liść i pozostaw do wystudzenia. 2. Obierz, umyj i pokrój seler, marchewki, ziemniaka. Ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku . 3. Wyszoruj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 4. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na patelni na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz i duś wszystko...

Wegański pasztet podany na drewnianej tacy.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli
Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.   Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.   Wegański pasztet z soczewicy   Składniki: 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej , 2 cebule, 10 suszonych śliwek, 100 ml oleju, 2 liście laurowe, ¾ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cząbru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej do smażenia.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe. Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy. Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy. Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki . Wylej na nie pozostałą część masy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.   Wegański pasztet z fasoli   Składniki: 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli, 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej, 1 jabłko lub 1 gruszka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 50 ml oleju, 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczka octu winnego , 100 g...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak