Miska świeżej żurawiny.
©Brent Hofacker/Fotolia.com
Styl życia

Żurawina – przepisy lecznicze: nalewka, sok i napar

Preparaty lecznicze z żurawiny pomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz wrzodów żołądka, wzmacniają także odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Z owoców można przyrządzić produkty lecznicze, takie jak nalewka, sok oraz napar.

Preparaty lecznicze z żurawiny pomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz wrzodów żołądka, wzmacniają także odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Z owoców można przyrządzić produkty lecznicze, takie jak nalewka, sok oraz napar.

 

Między innymi ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne żurawina uznawana jest za tzw. „super food”, czyli naturalną żywność wyjątkowo bogatą w substancje o korzystnym wpływie na zdrowie.

Lecznicze właściwości żurawiny

Duża ilość proantocyjanidów w owocach żurawiny zapobiega przyleganiu bakterii wywołujących infekcje do ścian narządów układu moczowego, np. pęcherza. W badaniach udowodniono, że wyciąg z żurawiny pomaga w zwalczaniu infekcji układu moczowego, które pojawiają się często u kobiet po operacjach ginekologicznych. Żurawina ma ponadto właściwości probiotyczne, wspomaga tworzenie się korzystnej mikroflory bakteryjnej w organizmie. Dobre bakterie wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają nawrotom zakażeń bakteryjnych.

 

Proantocyjanidy, zapobiegają również przyleganiu bakterii do zębów i dziąseł, dzięki czemu żurawina ma korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Chroni przed próchnicą oraz chorobami dziąseł i przyzębia, np. paradontozą.

 

Owoce żurawiny zawierają polifenole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. Ponadto spowalniają rozwój nowotworów prostaty, wątroby, piersi, jajników i odbytnicy. Żurawina ma dużo witaminy C oraz witaminy E, przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i chronią przed przedwczesnym starzeniem się organizmu. Żurawina stosowana jest także w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

 

Żurawinę najlepiej spożywać na surowo, ponieważ wtedy najpełniej można skorzystać z jej właściwości zdrowotnych. Jej kwaśny, cierpki smak może być jednak dla wielu osób trudny do zniesienia. Można ją też mrozić lub suszyć.

Jak ususzyć żurawinę

Do suszenia używa się elektrycznej suszarki do owoców i warzyw lub piekarnika. Owoce żurawiny należy wcześniej umyć, dokładnie osuszyć i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, luźno rozsypując. Najlepiej suszyć je w temp. 50 stopni Celsjusza przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Co 15 minut warto poprzesuwać owoce drewnianą łyżką lub wyjmować blachę z piekarnika i delikatnie nią potrząsać. Po ok. 90 minutach owoce powinny być ususzone. Suszoną żurawinę należy pozostawić do ostygnięcia, a następnie przesypać do papierowej torebki lub do słoika z podziurawionym wieczkiem. Można je przechowywać nawet przez cały rok.

Nalewka lecznicza z żurawiny

Picie nalewki z żurawiny może wzmocnić odporność na wirusy i bakterie powodujące grypę i przeziębienie. Warto pić ją jednak w ilościach nie większych niż 3-4 kieliszki tygodniowo.

 

Składniki:

  • 1 kg żurawiny,
  • 0,5 l wódki,
  • 2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  • Umyj i dobrze osusz owoce żurawiny, np. na papierowym ręczniku.
  • Zamroź owoce i rozmroź je po 24 godzinach. Mrożenie żurawiny pomaga zniwelować jej gorzki smak.
  • Wsyp żurawinę do słoja o pojemności ok. 3 l i rozgnieć, żeby puściła sok.
  • Zalej owoce wódką i odstaw na 2-3 tygodnie.
  • Po tym czasie odlej wódkę z sokiem do butelki, a owoce odcedź i włóż z powrotem do słoja.
  • Zasyp owoce cukrem, zamieszaj i odstaw na 3 tygodnie.
  • Po tym czasie odcedź sok z owoców, np. przez sito, i połącz go z wódką, która została wcześniej odlana od owoców. Owoce można wyrzucić.
  • Zamieszaj i odstaw nalewkę na tydzień lub dwa w ciemne miejsce.

Leczniczy sok z żurawiny

Sok z żurawiny kupowany w sklepach jest dosyć drogi, litr kosztuje na ogół ok. 30 zł. Wszystkie właściwości zdrowotne owoców są w nim jednak skondensowane, dlatego z leczniczego punktu widzenia jest on najbardziej korzystną postacią żurawiny. Można jednak zrobić go w domu przy pomocy sokowirówki lub blendera. Owoce (świeże lub rozmrożone) należy zblendować i odcisnąć przez gazę lub odcedzić przez sito. Sok przechowuje się w lodówce nie dłużej niż przez tydzień. Warto go pić w niewielkich dawkach, np. jeden kieliszek o pojemności 25 ml, raz dziennie, po posiłku. Można stosować go w leczeniu chorób układu moczowego lub dla wzmocnienia organizmu. U osób, cierpiących z powodu wrzodów żołądka, bardziej wskazany jest, łagodniejszy od soku, napar z suszonej żurawiny.

Napar z suszonej żurawiny do picia i płukania jamy ustnej

Do przygotowania naparu z żurawiny potrzebne są 2 łyżki suszonych owoców. Należy zalać je szklanką wrzątku i pozostawić na 20 minut pod przykryciem. Przy chorobach żołądka można wypijać 1 lub 2 kubki naparu dziennie, ok. 2 godziny po posiłkach.

 

Do płukania ust warto przygotować napar z mniejszej ilości wody, np. zalać 2 łyżki owoców 100 mililitrami wrzątku.

 

Owoce żurawiny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Żurawina – naturalna ochrona dróg moczowych
Żurawina wielkoowocowa, żurawina amerykańska czy żurawina drobnolistna. Wszystkie odmiany żurawiny mają podobne właściwości lecznicze. Owoce żurawiny są szczególnie cenione w leczeniu schorzeń układu moczowego.

Żurawina wielkoowocowa, żurawina amerykańska czy żurawina drobnolistna. Wszystkie odmiany żurawiny mają podobne właściwości lecznicze. Owoce żurawiny są szczególnie cenione w leczeniu schorzeń układu moczowego.   Prowadzone są obecnie badania w celu potwierdzenia antynowotworowego działania żurawiny. Żurawina – składniki odżywcze Żurawina zawiera wiele witamin i składników, które wykazują działanie lecznicze. Są to m.in. makroelementy (fosfor, potas, magnez), antyoksydanty (np. flawonoidy, antocyjany), kwas chinowy, witaminy (A, C, B1, B2), taniny i błonnik. Żurawina na drogi moczowe Żurawina w leczeniu chorób układu moczowego działa przede wszystkim antybakteryjnie . Nawet szczepy bakterii odpornych na antybiotyki nie opierają się jej działaniu. Lecznicze działanie soku z żurawiny w schorzeniach dróg moczowych zostało poparte wieloletnimi badaniami. Oprócz tego żurawina jest szczególnie przydatna w profilaktyce chorób układu moczowego. Działa korzystnie na wypłukiwanie i rozdrabnianie kamieni nerkowych. Warto stosować żurawinę w celach profilaktycznych szczególnie w przypadku podatności na infekcje urologiczne. Żurawina - właściwości lecznicze: choroby przyzębia, wrzody żołądka, ochrona serca Płyn do płukania jamy ustnej z wyciągiem z żurawiny przy regularnym stosowaniu pomaga usunąć większość bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz za stany zapalne dziąseł. Antybakteryjne działanie żurawiny, szczególnie na bakterie ze szczepu Helicobacter pylori , które są przyczyną zapaleń błony śluzowej żołądka oraz wrzodów żołądka i jelit powoduje, że powinna być spożywana przez osoby cierpiące na te dolegliwości lub zagrożone ryzykiem ich wystąpienia.   Flawonoidy zawarte w owocach żurawiny mają działanie szczególnie korzystne dla serca, ponieważ wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi oraz...

drewniana miseczka z suszoną żurawiną
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia
Jakie właściwości i ile kalorii ma suszona żurawina?
Żurawina może być pomocna nie tylko w profilaktyce związanej z pracą układu moczowego, ale pomaga także dbać o zęby i serce.

Żurawina może być pomocna nie tylko w profilaktyce związanej z pracą układu moczowego, ale pomaga także dbać o zęby i serce.   Żurawina wspomaga profilaktykę i leczenie wielu chorób. W swojej naturalnej postaci (46 kcal na 100 gramów), ze względu na zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego ma dość cierpki smak , dlatego częściej wykorzystywana jest żurawina suszona. Jak na suszony owoc przystało, w takiej formie jest dodatkiem bardziej kalorycznym – w 100 gramach żurawiny suszonej jest 320 kcal. Suszona żurawina w profilaktyce wielu chorób Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Dzięki zawartości bioflawonoidów rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia oraz miażdżycy , również poprzez wpływ na poziom cholesterolu we krwi.   Żurawina wspomoże także profilaktykę chorób żołądka , dzięki temu, że powstrzymuje ona osadzanie się w śluzówce żołądka bakterii wywołujących wrzody, np. Helicobacter pylori.   Korzystny wpływ żurawina ma również na jamę ustną, zarówno zęby, jak i dziąsła, ograniczając rozwój płytki nazębnej i paradontozy.   Dzięki swoim właściwościom suszona żurawina pomaga także kobietom w okresie menopauzy radzić sobie z jej objawami. Żurawina chroni też drogi moczowe Jedno z bardziej znanych zastosowań żurawiny związane jest z ochroną i leczeniem dróg moczowych. Jest ona częstym składnikiem leków pomagających przy tego typu dolegliwościach. Dzięki swoim właściwościom zapobiega lub ogranicza przyleganie drobnoustrojów (np. bakterii E.coli ), które wydalone z moczem nie powodują infekcji dróg moczowych lub zapalenia pęcherza. Osoby, które mają problemy z nawracającymi infekcjami dróg moczowych , powinny jeść żurawinę regularnie. Kto powinien być...

dereń
©ph_stephan/Fotolia
Styl życia
Dereń jadalny na przeziębienia, stany zapalne i w profilaktyce nowotworów
Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, działają antynowotworowo, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe. Owoce derenia można jeść na surowo, robić z nich konfitury, herbatę i nalewkę.

Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, działają antynowotworowo, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe. Owoce derenia można jeść na surowo, robić z nich konfitury, herbatę i nalewkę. Dereń wzmacnia odporność Ze względu na dużą zawartość witaminy C (ok. 100-120 mg w 100 g) owoce derenia wzmacniają odporność organizmu i pomagają na przeziębienie oraz infekcje. Takie działanie mają surowe owoce derenia, herbata z suszonych owoców oraz nalewka, „dereniówka”. Nalewka z derenia jest też stosowana jako lek na podagrę . Dereń ma działanie antynowotworowe Znajdujące się w owocach derenia flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że przeciwdziałają docierającym z otoczenia toksynom, dzięki czemu zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Antynowotworowe działanie flawonoidów wzmacniają inne przeciwutleniacze obecne w owocach derenia, witamina A i C. Dereń na anemię W owocach derenia znajduje się także żelazo . Pierwiastek ten, jako składnik hemoglobiny, umożliwia transport tlenu do komórek całego działa. Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości (anemii). Chorobie tej można zapobiec dzięki włączeniu do swojej diety owoców derenia, surowych lub w postaci konfitury. Dereń na dolegliwości żołądkowe Garbniki znajdujące się w owocach derenia mają właściwości zapierające. Sok i herbata z owoców derenia są stosowane do leczenia biegunki i kolki żołądkowej. Dereń pomaga w chorobach układu moczowego Herbata z owoców derenia działa moczopędnie , dlatego stosuje się ją w leczeniu dolegliwości układu moczowego, np. zapalenia pęcherza. Dzięki zawartości witaminy C dodatkowo wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie , co jest istotne w leczeniu dolegliwości tego rodzaju. Kiedy...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner