Bruschetta z bazylią i pomidorami
© fabiomax/Fotolia.com
Styl życia

Szybkie i sprawdzone przepisy na bruschettę – tradycyjną włoską przystawkę

Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.

Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem.  Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. 

 

Zanim bruschetta stała się znaną, włoską przystawką była popularnym daniem rolników, zajmujących się uprawą oliwek. Prawdopodobnie pochodzi z Toskanii – krainy, położonej w środkowych Włoszech. 

Kasia gotuje z Polki.pl: domowe hamburgery

Bruschetta z pomidorami i bazylią 

Potrzebujesz: 

  • noża, 
  • blendera, 
  • garnka. 

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2-3 świeżych pomidorów,
  • 10 świeżych listków bazylii, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe 

 

Sposób przygotowania: 

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie możesz zblendować). 
  • Pokrój bagietkę na równe kromki o średniej grubości, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopniach przez 2-3 minuty. 
  • Po wyciągnięciu z piekarnika kromek posmaruj je posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie nałóż na nie posiekane pomidory i listki bazylii

Bruschetta z pieczarkami i ze szpinakiem 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • 1 długa bagietka,
  • ok. 400 g pieczarek,
  • ok. 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku. 

 

Czas przygotowania: 25-30 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania: 

  • Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
  • Umyty szpinak podsmaż na oliwie z oliwek do czasu, aż liście zwiędną (można dodać ząbek czosnku oraz cebulę). 
  • Pokrój bagietkę na średniej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 2-3 minuty.
  • W kromki wetrzyj oliwę z oliwek oraz drobno posiekany czosnek, a następnie nałóż na nie szpinak i pieczarki. 

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • tarki

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • 1 długa bagietka,
  • mozzarella w kulce,
  • ok. 150 g szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście listków bazylii,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania: 

  • Bagietkę pokroić w równej grubości kromki, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez 2-3 minuty.
  • Posmaruj kromki oliwą z oliwek.  
  • Mozzarellę pokrój w paski lub zetrzyj na tarce, a następnie posyp nią kromki i zapiecz piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. 
  • Pokrój szynkę parmeńską, a następnie nałóż ją na kromki. 
  • Kromki z mozzarellą i szynką posól i popieprz do smaku, a następnie udekoruj listkami bazylii. 

 

Smacznego!

©gkrphoto/Fotolia
Styl życia
Crostini na trzy sposoby – idealny starter na imprezę
Crostini to włoska przystawka, która ma postać małych kanapeczek. Przygotowuje się je z grillowanego lub podpieczonego białego pieczywa. Najpopularniejsze są crostini z pomidorami i mozzarellą, dlatego czasami myli się je z inną włoską przystawką, bruschettą.

Crostini to włoska przystawka, która ma postać małych kanapeczek. Przygotowuje się je z grillowanego lub podpieczonego białego pieczywa. Najpopularniejsze są crostini z pomidorami i mozzarellą, dlatego czasami myli się je z inną włoską przystawką, bruschettą.   Crostini może być podawane podczas imprez lub przyjęć. To także idealny starter podczas tzw. standig party , w czasie których nie zasiada się do stołu, tylko je stojąc. Crostini z mozzarellą i pomidorami Bagietkę zawsze należy kroić pod kątem w taki sposób, żeby kromka była jak najdłuższa. Jeśli nie masz świeżej bazylii , użyj suszonej. Składniki: bagietka, 3 pomidory, 1 ser mozzarella , 1 ząbek czosnku, pęczek świeżej bazylii, 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Bagietkę pokrój na kromki – najlepiej pod skosem. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Czosnek obierz ze skórki i zgnieć w prasce. Kromki skrop oliwą z oliwek, nałóż na nie czosnek i usmaż na patelni grillowej (ewentualnie zwykłej). Ser mozzarella pokrój na plastry i połóż na kromkach. Pomidory pokrój w kostkę i posyp nimi ser. Kanapeczki polej ulubionym sosem , np. winegret.   Smacznego! Crostini z serem Zamiast specjalnego kanapkowego twarożku możesz użyć zwykłego białego sera . Utrzyj go dokładnie na gładką pastę.   Składniki: bagietka, opakowanie twarożku kanapkowego, 30 dag parmezanu, 5 suszonych pomidorów , oliwa z oliwek. bazylia, tymianek, sól, czarny pieprz.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: bardzo łatwe...

©robert6666/Fotolia
Styl życia
Pomidory zapiekane na bagietce, cukinii i podane w całości z dodatkiem mozzarelli, bazylii, czosnku: 3 smaczne przepisy
Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.

Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.   Jeżeli lubisz ostre smaki, do każdego przepisu dodaj 1/3 łyżeczki papryczki chilli. Zamiast mozzarelli możesz użyć żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami. Zapiekane pomidory na bagietce, krok po kroku Składniki (na 10 porcji): 1 bagietka, masło do posmarowania pieczywa, 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów), 3 pomidory , 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oregano, 1 łyżka suszonej bazylii, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Bagietkę pokrój na 10 części i każdą posmaruj masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na kromki połóż po 1 plastrze pomidora i oprósz go solą. Mozzarellę pokrój na 10 plastrów i dodaj do kanapek. Dopraw bazylią i oregano. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj kromki 6 minut, aż ser się rozpuści. Zapiekanki podawaj z sosem czosnkowym .   Smacznego! Zapiekane pomidory na cukinii, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (około 700 gramów), 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów), 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oregano , 8 listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka soli.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cukinię przekrój na pół (wzdłuż). Łyżką wydrąż nasiona , tak aby...

Pizza z prosciutto
© pinacolada77/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską
Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.     Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką . Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg.  Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami  Potrzebujesz:  noża, tłuczka do rozbijania mięsa, foremki do piekarnika, wykałaczek.   Składniki (na cztery porcje):  dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej), słoiczek suszonych pomidorów , 4 plasterki szynki parmeńskiej, łyżeczka ziół prowansalskich,  łyżeczka zmielonego czosnku, łyżeczka mielonej papryki słodkiej.    Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:  łatwe    Sposób przygotowania: 1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. 2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.  3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik