Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
© bilderstoeckchen/Fotolia.com
Styl życia

Pyszne przystawki podstawą udanej imprezy – arbuzowy koktajl, kolorowa sałatka, placuszki z bananami i pizza na tortilli

Przystawki na urodziny, które zachwycą wszystkich w każdym wieku to frytki z batatów, arbuzowe koktajle podane w połówkach owoców oraz malutkie placuszki z bananami bez glutenu.

Przystawki na urodziny, które zachwycą wszystkich w każdym wieku to frytki z batatów, arbuzowe koktajle podane w połówkach owoców oraz malutkie placuszki z bananami bez glutenu.

 

Zachwyć gości urodzinowego przyjęcia i przygotuj przepyszne i szybkie potrawy, które posmakują wszystkim. Postaw na sezonowe składniki i dużą ilość kolorowych warzyw.

Szybkie przystawki na urodziny dla dorosłych

Na przyjęciu dla pełnoletnich gości najlepiej sprawdzi się owocowy drink na bazie niskoprocentowego alkoholu oraz lekka sałatka. Spróbuj orzeźwiającego koktajlu z arbuza oraz odmienionej sałatki greckiej!

 

Przepis na arbuzowy koktajl

Składniki:

  • 1 duży, dojrzały arbuz,
  • 1 szklanka wina musującego, np. prosecco.

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz arbuza ze skóry, pokrój na kawałki i usuń pestki.
  • Zblenduj razem z winem.
  • Schłódź w lodówce na kilka godzin przed przyjęciem.
  • Podawaj w słoikach, z 2 ozdobnymi, grubymi słomkami w każdym albo w wydrążonych połówkach owoców.

Przepis na odświeżającą, kolorową sałatkę

Składniki:

  • 1 duży kawałek arbuza bez skóry, pokrojony w kostki i wypestkowany,
  • kilkanaście kosteczek sera feta,
  • 10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki,
  • 2 garści rukoli,
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
  • 2 łyżki porwanych listków mięty,
  • 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki sałatki w salaterce.
  • Polej miodem, sokiem z cytryny i posyp pieprzem na kilkanaście minut przed podaniem.

Nie wiesz na czym podać przystawki na urodziny dla dzieci? Zobacz koniecznie na home and you promocje.

Przekąski na urodziny dla nastolatków

Hitami w menu każdego nastolatka są pizza i frytki. Zamiast sięgać po mrożonki, można szybko przygotować przekąski w domu.

 

Przepis na błyskawiczną pizzę na tortilli

Składniki:

Na spód:

  • 10 placków tortilli,
  • gotowy sos pomidorowy,
  • zielone pesto.

Na nadzienia:

  • 2 duże kulki mozzarelli pokrojonej w plasterki,
  • duży kawałek twardego sera żółtego do ścierania,
  • pokrojona w piórka czerwona cebula,
  • pokrojone w plasterki czarne i zielone oliwki bez pestek,
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki,
  • plasterki pieczarek,
  • plasterki szynki parmeńskiej,
  • listki świeżej bazylii,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

  • Posmaruj każdy z placków sosem pomidorowym lub zielonym pesto – około 1 łyżki na 1 placek.
  • Ułóż dodatki, posyp serem, przyprawami i ziołami.
  • Piecz po kilka placków na raz w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez kilka minut.

 

Przepis na chrupiące, zdrowe frytki ze słodkich ziemniaków

 

Składniki:

  • 1 kilogram batatów,
  • pieprz, tymianek, rozmaryn, wędzona papryka,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego.

 

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj ziemniaki w skórkach i pokrój je w słupki.
  • Wymieszaj je w dużym garnku lub misce razem z olejem, a następnie z przyprawami.
  • Wyłóż frytki pojedynczą warstwą na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Słodkie przekąski na urodziny dziecka

Dla dzieci warto przygotować zdrowe słodycze. Zwłaszcza takie, które można jeść palcami, bez konieczności używania talerzyka czy sztućców.

 

Przepis na bezglutenowe i bezcukrowe bananowe placuszki

Składniki:

  • 80 gramów suchej kaszy jaglanej,
  • 80 gramów jogurtu naturalnego,
  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • olej rzepakowy.

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiel w młynku kaszę jaglaną na mąkę.
  • Wymieszaj w misce mąkę jaglaną, jogurt, rozgniecionego banana, jajko i olej.
  • Zmiksuj na gładką masę, przypominającą konsystencją śmietanę.

Smaż niewielkie placuszki na złoto z obu stron.


Na tortilli rozłożone są warzywa.
©gkrphoto/Fotolia.com
Styl życia
Domowa pizza – przepis na pizzę z tortilli z żółtym serem, kurczakiem, oliwkami oraz czerwonym pesto
Ciasto na pizzę można wykonać z tortilli. Przyspiesza to znacznie przygotowania dania, a domowa pizza jest równie smaczna i chrupiąca. Pokrojone na kawałki placki tortilli z ulubionymi dodatkami to oryginalne przekąski na imprezę lub pomysł na kolację.

Ciasto na pizzę można wykonać z tortilli. Przyspiesza to znacznie przygotowania dania, a domowa pizza jest równie smaczna i chrupiąca. Pokrojone na kawałki placki tortilli z ulubionymi dodatkami to oryginalne przekąski na imprezę lub pomysł na kolację.   Pizza z tortilli będzie równie smaczna, kiedy jej spód posmaruje się zielonym pesto . W jego składzie nie powinno zabraknąć: świeżych liści bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków piniowych.   Przepis na pizzę z tortilli   Przepis na pizzę z placków tortilli można dowolnie modyfikować i zamieniać w nim składniki . Danie będzie równie smaczne z szynką, kiełbasą lub salami. Na placek można również dodać rukolę, kapary, pomidory, kukurydzę, czarne oliwki lub tuńczyka.   Potrzebujesz: papieru do pizzy, blachy do pieczenia okrągłej lub kwadratowej, noża do krojenia pizzy, tarki do sera.   Składniki: 1 opakowanie tortilli (4 placki), słoiczek czerwonego pesto, czyli z suszonych pomidorów, kostka żółtego sera, sos pomidorowy , pierś z kurczaka, kilka zielonych oliwek , czerwona słodka papryka, sól, oregano oraz pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pierwszy placek tortilli. Posmaruj go cienko czerwonym pesto i zetrzyj na niego niewielką ilość żółtego sera. Przykryj tortillę drugim i trzecim plackiem i powtórz czynność z pesto oraz serem. Posmaruj spód pizzy sosem pomidorowym. Zetrzyj dużą ilość żółtego sera. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie kawałki i każdy z nich oprósz czerwoną papryką ,...

Kolorowe mini kanapki podane jako przystawka na przyjęciu.
©26max/stock.adobe.com
Styl życia
Warzywne przystawki na weekendową imprezę - kanapkowy tort, pizzerinki z bakłażana i wiele innych inspiracji
Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella.

  Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Przystawki są nieodłącznym elementem każdej imprezy niezależnie od okazji. Powinny być przede wszystkim proste w przygotowaniu i smaczne . Wiosną na imprezowym stole przeważają przystawki z warzyw m.in. w postaci koreczków, faszerowanych roladek , mini pizzerinek, sałatek i chrupiących słupków warzywnych serwowanych z pastą lub dipem.   Wiosenna impreza - jakie przystawki przygotować? Przystawki na imprezę są niemal tak samo ważne jak dobra muzyka i towarzystwo. Najlepiej, by na stole przeważały przystawki na zimno , po które można sięgać przez cały czas trwania imprezy. W okresie wiosny warto skorzystać z bogactwa warzyw i przygotować smakowite przekąski m.in. na bazie rzodkiewek, sałaty, pomidorów, ogórków . Chcąc miło zaskoczyć gości, można zdecydować się na przygotowanie oryginalnych przystawek, np. w postaci kanapkowego tortu. Niezależnie od okazji na każdej imprezie sprawdzą się przekąski w formie faszerowanych warzywami roladek z tortilli . Zdrowymi, a zarazem pysznymi przystawkami są roladki z cukinii, mini pizzerinki z bakłażana oraz zapiekane i nadziewane warzywa, które smakują doskonale w wersji na ciepło i na zimno. Niezwykle prostym przepisem na przystawkę na zimno są chrupiące słupki z surowych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki, kalarepy i ogórków podawane z pastą z awokado .   Przepis na przystawki: tort kanapkowy z łososiem i warzywami Składniki: paczka chleba tostowego, czyli 16 kromek, 150 g wędzonego łososia, 4 jaja ugotowane na twardo, 3 kubeczki serka kanapkowego...

©petroos/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pyszne koreczki: z grillowanej cukinii i apetycznych rozmaitości
Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.

Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.   Wykorzystaj nieprzemijający od kilku sezonów trend na fingerfood – potrawy stworzone z myślą o jedzeniu palcami. Rozkoszuj się smakiem wytwornych koreczków, mini dań, które powstały specjalnie z myślą o imprezach oraz spotkaniach z rodziną i znajomymi. Przepis na koreczki z grillowanej cukinii Cukinia grillowana jest wcześniej i serwowana na zimno. Nie ma potrzeby podgrzewania jej przed podaniem tych apetycznych koreczków na stół.   Składniki (na 5 porcji przystawki): 2 młode cukinie bez plam, 1 kulka sera mozzarella odcedzonego z zalewy lub pół kubeczka gotowego kremowego serka (np. koziego niekwaskowatego w smaku) do smarowania, 10 suszonych pomidorów odcedzonych z oleju i rozdrobnionych, garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika , kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich, kilkanaście listków świeżej bazylii, olej do smażenia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia cukinii)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyte i osuszone cukinie pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry (tak, aby się nie rozpadały). Posmaruj patelnię grillową cienką warstwą oleju. Grilluj plastry cukinii pojedynczo po kilka minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, aby ostygły. Rozdrobnij w miseczce ser i wymieszaj go z uprażonym słonecznikiem , suszonymi pomidorami, porwanymi listkami bazylii, orzechami. Posól nadzienie i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaruj każdy...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner