Kolorowe mini kanapki podane jako przystawka na przyjęciu.
©26max/stock.adobe.com
Styl życia

Warzywne przystawki na weekendową imprezę - kanapkowy tort, pizzerinki z bakłażana i wiele innych inspiracji

Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella.

 

Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella.

Przystawki są nieodłącznym elementem każdej imprezy niezależnie od okazji. Powinny być przede wszystkim proste w przygotowaniu i smaczne. Wiosną na imprezowym stole przeważają przystawki z warzyw m.in. w postaci koreczków, faszerowanych roladek, mini pizzerinek, sałatek i chrupiących słupków warzywnych serwowanych z pastą lub dipem.

 

Wiosenna impreza - jakie przystawki przygotować?

Przystawki na imprezę są niemal tak samo ważne jak dobra muzyka i towarzystwo. Najlepiej, by na stole przeważały przystawki na zimno, po które można sięgać przez cały czas trwania imprezy. W okresie wiosny warto skorzystać z bogactwa warzyw i przygotować smakowite przekąski m.in. na bazie rzodkiewek, sałaty, pomidorów, ogórków. Chcąc miło zaskoczyć gości, można zdecydować się na przygotowanie oryginalnych przystawek, np. w postaci kanapkowego tortu. Niezależnie od okazji na każdej imprezie sprawdzą się przekąski w formie faszerowanych warzywami roladek z tortilli. Zdrowymi, a zarazem pysznymi przystawkami są roladki z cukinii, mini pizzerinki z bakłażana oraz zapiekane i nadziewane warzywa, które smakują doskonale w wersji na ciepło i na zimno. Niezwykle prostym przepisem na przystawkę na zimno są chrupiące słupki z surowych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki, kalarepy i ogórków podawane z pastą z awokado.

 

Przepis na przystawki: tort kanapkowy z łososiem i warzywami

Składniki:

  • paczka chleba tostowego, czyli 16 kromek,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 3 kubeczki serka kanapkowego (śmietankowego),
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 4 łyżki majonezu,
  • szklanka rukoli,
  • 100 g szynki,
  • liść sałaty,
  • 1 ½ łyżki musztardy,
  • szczypiorek, rzodkiewki, koperek, świeże ogórki.

 

Sposób przygotowania:

  • Kromki chleba tostowego okrój cienko ze skórki. Cztery pierwsze kromki posmaruj grubszą warstwą serka kanapkowego i chrzanem. Ułóż w kwadracie na półmisku.
  • Na wierzchu pieczywa połóż plasterki wędzonego łososia, lekko skrop sokiem z cytryny. Kanapki przykryj kolejnymi czterema kromkami pieczywa posmarowanego serkiem. Połóż na chlebie posiekaną rukolę i jaja pokrojone w plasterki. Następnie posmaruj jajka grubszą warstwą majonezu.
  • Kolejne cztery kromki pieczywa posmaruj majonezem i musztardą. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Połóż liść sałaty i posmaruj go majonezem i musztardą.
  • Na wierzchu tortu połóż ostatnie cztery kromki pieczywa z serkiem. Boki tortu posmaruj resztą serka i obłóż posiekanym szczypiorkiem.
  • Górę tortu udekoruj plasterkami warzyw: ogórka, rzodkiewki i koperkiem.

 

Przepis na przystawki: mini pizzerinki z bakłażana

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • ¾ szklanki sosu pomidorowego,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1 duży pomidor,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • oliwa extra vergine,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • czosnek,
  • czerwona cebula,
  • posiekana papryczka chili.

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Pokrój bakłażana w plastry i ułóż je w dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Plastry bakłażana natrzyj przepołowionym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem. Posyp suszonym oregano i skrop oliwą. Wstaw bakłażana do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  • Każdy plasterek bakłażana posmaruj łyżką gorącego sosu pomidorowego i posyp tartym serem mozzarella. Na wierzchu połóż obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dodaj rozdrobnioną gorgonzolę. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano oraz dodaj posiekaną cebulę i papryczkę chili.
  • Pizzerinki z bakłażana wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj posypane listkami świeżej bazylii.

 

Smacznego!

©robert6666/Fotolia
Styl życia
Pomidory zapiekane na bagietce, cukinii i podane w całości z dodatkiem mozzarelli, bazylii, czosnku: 3 smaczne przepisy
Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.

Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.   Jeżeli lubisz ostre smaki, do każdego przepisu dodaj 1/3 łyżeczki papryczki chilli. Zamiast mozzarelli możesz użyć żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami. Zapiekane pomidory na bagietce, krok po kroku Składniki (na 10 porcji): 1 bagietka, masło do posmarowania pieczywa, 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów), 3 pomidory , 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oregano, 1 łyżka suszonej bazylii, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Bagietkę pokrój na 10 części i każdą posmaruj masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na kromki połóż po 1 plastrze pomidora i oprósz go solą. Mozzarellę pokrój na 10 plastrów i dodaj do kanapek. Dopraw bazylią i oregano. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj kromki 6 minut, aż ser się rozpuści. Zapiekanki podawaj z sosem czosnkowym .   Smacznego! Zapiekane pomidory na cukinii, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (około 700 gramów), 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów), 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oregano , 8 listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka soli.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cukinię przekrój na pół (wzdłuż). Łyżką wydrąż nasiona , tak aby...

Obrane warzywa położone na talerzu.
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Zdrowe i dietetyczne potrawy na Sylwestra – 5 przepisów
Przepisy na dietetyczne i zdrowe potrawy na Sylwestra. Smaczne przekąski do przygotowania w kilka chwil - tortille z łososiem lub warzywami, sałatka brokułowa, faszerowane jajka, fit frytki.

Organizujesz Sylwestra i nie masz pomysły na smaczne potrawy dla gości? Przygotowanie zdrowych i dietetycznych przekąsek na Sylwestra wcale nie musi być trudne. Poniżej znajdziesz przepisy na proste i pyszne potrawy, które przygotujesz w kilka chwil. Przepis na tortillę faszerowaną na zimno 4 duże lub 6 małych placków tortilla 2 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego, z ziołami lub 1 chrzanowy i 1 śmietankowy sól i pieprz Tortilla z wędzonym łososiem 100 g łososia wędzonego na zimno 1/2 cytryny koperek Tortilla z warzywami 1/2 ogórka świeżego 1/2 czerwonej lub żółtej papryki kilka liści sałaty lodowej lub masłowej szczypiorek opcjonalnie: chuda szynka Jak zrobić tortillę z wędzonym łososiem oraz warzywami? Ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę również kroimy w cienkie paseczki Szczypiorek i koperek myjemy i siekamy. Łososia kroimy w podłużne paski. Każdą tortillę smarujemy wybranym serkiem. Do łososia najlepiej będzie pasować połączenie serka śmietankowego z chrzanowym. Do warzyw świetnie sprawdzi się serek kanapkowy z ziołami. Na 2-3 posmarowanych tortillach układamy plasterki łososia. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Ciasno zawijamy w rulonik. Przepis na surowe warzywa z dipami 2 marchewki 2 ogórki 2 papryki 1 seler naciowy Marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Podajemy z sosami. Dip czosnkowy 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka oregano 1-2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie...

©petroos/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pyszne koreczki: z grillowanej cukinii i apetycznych rozmaitości
Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.

Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.   Wykorzystaj nieprzemijający od kilku sezonów trend na fingerfood – potrawy stworzone z myślą o jedzeniu palcami. Rozkoszuj się smakiem wytwornych koreczków, mini dań, które powstały specjalnie z myślą o imprezach oraz spotkaniach z rodziną i znajomymi. Przepis na koreczki z grillowanej cukinii Cukinia grillowana jest wcześniej i serwowana na zimno. Nie ma potrzeby podgrzewania jej przed podaniem tych apetycznych koreczków na stół.   Składniki (na 5 porcji przystawki): 2 młode cukinie bez plam, 1 kulka sera mozzarella odcedzonego z zalewy lub pół kubeczka gotowego kremowego serka (np. koziego niekwaskowatego w smaku) do smarowania, 10 suszonych pomidorów odcedzonych z oleju i rozdrobnionych, garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika , kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich, kilkanaście listków świeżej bazylii, olej do smażenia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia cukinii)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyte i osuszone cukinie pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry (tak, aby się nie rozpadały). Posmaruj patelnię grillową cienką warstwą oleju. Grilluj plastry cukinii pojedynczo po kilka minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, aby ostygły. Rozdrobnij w miseczce ser i wymieszaj go z uprażonym słonecznikiem , suszonymi pomidorami, porwanymi listkami bazylii, orzechami. Posól nadzienie i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaruj każdy...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner