Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia

Tort z nutellą na specjalne okazje!

Szybki orzechowy tort z kremem czekoladowym!
Do Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz zacząć się zastanawiać nad świątecznym menu! Aby przygotowania przebiegały spokojnie i bez stresu, polecamy zawczasu przetestować nowe przepisy i dokładnie zapoznać się z produktami, aby potem nic nas nie zaskoczyło. Oto pierwszy z naszych (przed)świątecznych przepisów. Prosty i idealny na specjalne okazje! 
 

Tort orzechowy 

BISZKOPT

4 jajka

120 g drobnego cukru

80 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej 

KREM ORZECHOWY

100 g orzechów

100 g nutelli 

KREM ŚMIETANOWY

400 ml śmietany 36%

200 g nutelli

PONCZ

50 ml wody

50 ml rumu

100 g orzechów do dekoracji

1.  Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier (po łyżce) i ubijamy, aż będą lśniące i sztywne. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze ok. 5-7 minut. Dosypujemy przesianą mąkę (wymieszaną z ziemniaczaną) i mieszamy pianę szpatułką (delikatnie, aby nie opadła).  

Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem pergaminowym. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 30 minut (180°C). Gdy ciasto ostygnie, kroimy je na dwa blaty.

2. Robimy dwa kremy. Orzechowy: orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy, mieszamy z lekko podgrzaną nutellą. Śmietanowy: śmietanę  

ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z nutellą. 

3. Blat nasączamy połową ponczu. Delikatnie rozprowadzamy na nim krem orzechowy. Na nim rozsmarowujemy połowę kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy i nasączamy resztą ponczu. Tort smarujemy resztą kremu śmietanowego i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.  

 

Smacznego!

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Tort orzechowy 

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

Przepis na Mazurek bez pieczenia
Party.pl
Styl życia
Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute
Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute

Wielkanoc już za kilka dni! Nie masz czasu na przygotowanie pracochłonnych mazurków? Nie lubisz słodkich, ociekających lukrem tradycyjnych wielkanocnych przysmaków? Mamy coś dla ciebie! Kruchy spód, delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego. A do tego ten mazurek nie wymaga pieczenia!  Mazurek z masłem orzechowym spód 300 g kruchych ciastek 150 g masła 50 g masła orzechowego  masa 200 g śmietany 36%  100 g masła orzechowego łyżka cukru pudru dekoracja czekoladowe jajka Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka miksujemy, wlewamy do nich masło i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę. Tak przygotowanymi ciastkami wykładamy formę. Dokładnie całość dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i delikatnie mieszamy całość do uzyskania kremu (jeśli masło orzechowe jest bardzo gęste, warto je najpierw zmiksować i dodawać śmietanę partiami, aby krem się nie zważył). Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy czekoladowymi jajkami.  Poleca Paweł Płaczek autor bloga  takemycake.eu Mazurek z masłem orzechowym

Paweł Płaczek
Newsy
Obłędnie pyszne świąteczne ciasto bez pieczenia? To proste! Oto przepis idealny!
Proste, pyszne i gotowe w 30 minut!

Ciasto chałwowe bez pieczenia - przepis 8-10 porcji 30 minut + chłodzenie  SKŁADNIKI 600 g ciastek korzennych  200 g dżemu malinowego lub śliwkowego  KREM CHAŁWOWY  1 l mleka  3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki mąki pszennej  100 g cukru  2 żółtka 200 g masła  laska wanilii 300 g chałwy waniliowej  DODATKOWO kakao do dekoracji  Krem chałwowy: pół litra mleka mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Drugie pół litra zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy to wymieszane z mąką i jajkami, a potem całość jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Gdy powstanie gęsty budyń, odstawiamy go, aby całkiem wystygł. Masło ubijamy mikserem, aż stanie się jasne i puszyste, a następnie, cały czas miksując, dodajemy ziarenka z całej wanilii i (partiami) wystudzony budyń. Na koniec wsypujemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Całość ponownie miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. W blaszce (ok. 24x24 cm) wyłożonej papierem pergaminowym układamy warstwami po kolei ciastka, dżem i krem budyniowy. Tak postępujemy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao. Smacznego!

Newsy
Magda Gessler
Już niedługo zabłyśnie pierwsza gwiazda nad wigilijnym stołem i zacznie się Boże Narodzenie. Oprócz tradycyjnych dań na stołach pojawią się świąteczne słodkie wypieki, pełne bakalii, miodu i korzennych aromatów.

Najlepsze ciasta i torty w Warszawie są w maleńkiej uroczej kawiarence „Słodki, słony...” Wypiekane według starych receptur, gdzie nie żałuje się orzechów, migdałów, rodzynek, kremu i czekolady, wabią swym doskonałym smakiem wielbicieli słodyczy. Trudno się oprzeć kruchym babeczkom z owocami, pysznym drożdżówkom, tortom z białej, rozpływającej się w ustach bezy z kremem migdałowym lub kawowym, strucli z konfiturą malinową, sernikom, szarlotkom i eklerom z bitą śmietaną – istne szaleństwo smaków, kształtów, zapachów i kolorów! Ten słodki zawrót głowy zawdzięczamy Magdzie Gessler, czarodziejce dobrego smaku. PIERNIK 30 dkg miodu, 3 łyżki masła, 6 dkg kakao, 15 dkg cukru, 3–4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Gotować miód, cukier, masło i kakao na małym ogniu 15–20 minut. Dodać przyprawę.   15 dkg cukru, białka z 9 jaj, 30 dkg mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 dkg kakao, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe, śliwki kalifornijskie – 15 dkg każdego, powidła śliwkowe do przełożenia Ubić pianę z białek. Dodać cukier i wlać ostudzoną masę piernikową. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wrzucić 3/4 bakalii. Wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po ostudzeniu przekroić blat na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi i nakryć drugą połową blatu. Oblać masą czekoladową i posypać wierzch pozostałymi bakaliami. Masa czekoladowa 2 szklanki śmietany, szklanka cukru, 3–4 łyżki masła, 4 tabliczki gorzkiej czekolady,  kieliszek rumu Zagotować śmietanę z cukrem i masłem. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać ze śmietaną. Dodać...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner