Czekoladowy tort na paterze ze szkła
©hansgeel/Fotolia
Styl życia

Kuchnia węgierska: Tort Dobosa – biszkopt z kremem czekoladowym i karmelem

Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.

Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.

 

Gdy Józef Dobos w 1885 roku opracowywał swój tort, przyświecała mu idea stworzenia deseru, który przy ówczesnych technikach chłodzenia wytrzyma co najmniej tydzień bez utraty jakości. Dzięki zastosowaniu cienkich warstw biszkoptów, tort był stabilny, zaś wierzch polany karmelem, chronił ciasto przed przesuszeniem i wyschnięciem.

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Węgierski Tort Dobosa

Tort Dobosa dzięki składnikom i zastosowanej konstrukcji idealnie nadaje się na przyjęcia i spotkania trwające nawet kilka godzin. Smakuje przepysznie.

 

Potrzebujesz:

  • papieru do pieczenia,
  • folii,
  • miksera,

 

Składniki na 12 porcji:

 

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól (szczypta).

 

Masa:

  • opakowanie budyniu czekoladowego,
  • pół litra mleka,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 350 g masła.

 

Karmel:

  • 200 g cukru.

 

Czas przygotowania: 120 minut (plus noc oczekiwania)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Ucierając, dodawaj kolejne żółtka.
  • Białka z odrobiną soli ubij na sztywno.
  • Masę z białek wmieszaj do masy maślanej.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj w misce.
  • Dodaj do przygotowanej masy maślano-jajecznej i wymieszaj.
  • Ciasto podziel na 8 równych części.
  • Na papierze do pieczenia odmierz okrąg o średnicy 23 cm.
  • Papier odwróć na drugą stronę i rozłóż pierwszą część ciasta.
  • Piecz obustronnie ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
  • W taki sam sposób upiecz pozostałe kawałki ciasta i odstaw do ostygnięcia.
  • Posiekaj czekoladę.
  • 400 ml mleka zagotuj z cukrem.
  • 100 ml mleka wymieszaj z budyniem w proszku i żółtkiem.
  • Dodaj je do gotującego się mleka, ciągle mieszając.
  • Gotuj przez minutę, aż budyń zgęstnieje.
  • Zdejmij budyń z palnika i dodaj do niego czekoladę.
  • Mieszaj, aż się rozpuści.
  • Przykryj budyń folią tak, by nie powstał na nim kożuch.
  • Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i dodaj do niego zimny budyń.
  • Nóż przesmaruj olejem.
  • Jedną warstwę ciasta ułóż na papierze do pieczenia.
  • Cukier wsyp na dużą patelnie z grubym dnem. Gdy zacznie się rozpuszczać i stanie się złocisty, wylej go na krążek ciasta.
  • Przygotowanym wcześniej nożem pokrój krążek z karmelem na 12 równych kawałków i pozostaw do ostygnięcia.
  • 1/3 masy budyniowej odłóż na bok, a resztą przełóż 7 blatów.
  • Odłożoną masą posmaruj wierzch i boki tortu. Jego wierzch natnij nożem na 12 równych kawałków.
  • Tort wstaw do lodówki na noc.
  • Na schłodzonym torcie ułóż wcześniej przygotowane trójkąty karmelowe. Gotowe.

 

Smacznego!


Sernik świąteczny
© Dar1930/Fotolia.com
Styl życia
Wytworny i zarazem klasyczny – przepis na sernik świąteczny
Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.

Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało. Tradycyjny, perfekcyjny sernik świąteczny Wskazówki: jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, przepuść ser przez praskę; kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, składniki, które trzymasz w lodówce, wyjmij z niej; zwróć uwagę, aby kupić cukier waniliowy, a nie wanilinowy; jeśli nie chcesz dekorować sernika czekoladą, równie dobrze możesz użyć cukru pudru lub lukru; jeżeli nie wiesz, czy białka są dobrze ubite, odwróć garnek do góry nogami (białka powinny pozostać na swoim miejscu); jeśli zależy ci na tym, aby sernik zachował jak najbielszy kolor, w trakcie pieczenia przykryj go folią aluminiową; sernik najlepiej smakuje po kilkudniowym wychłodzeniu.   Składniki: kilogram białego, tłustego sera, 2 szklanki drobnego cukru, 10 jajek z wolnego wybiegu, 300 gramów masła, 5 łyżek kaszy manny, 1 duży budyń waniliowy (40 gramów), 1 szklanka śmietany kremówki 30%; laska wanilii; torebka cukru waniliowego; garść rodzynek; skórka otarta z jednej pomarańczy; 100 gramów mlecznej czekolady; 2 łyżki tłustego mleka; 2 łyżki płatków migdałowych; bułka tarta do posypania formy.   Czas wykonania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Trzy razy zmiel ser w maszynce do mielenia mięsa. Do garnka włóż 250 gramów masła. Utrzyj masło mikserem. W trakcie ucierania masła, dodawaj po około 200 gramów twarogu, aż powstanie jednolita masa. W oddzielnym naczyniu oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj żółtka z cukrem do masy serowej. Miksuj...

Biszkopt miodowy jest położony na półmisku i pokrojony na kawałki.
©elena_hramowa/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić domowego królewca, czyli placek miodowy przełożony kremem waniliowym i biszkoptem
Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.

Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.   Do ciasta można użyć polewy czekoladowej kupionej w sklepie lub zrobić ją domowym sposobem. Wystarczy mleko połączyć z kakao, cukrem lub miodem oraz masłem . Całość, po rozpuszczeniu, gotuje się przez chwile na małym ogniu, a po lekkim ostygnięciu wylewa na wierzch ciasta. Przepis na królewca Potrzebujesz : miksera, 3 form do pieczenia (jednakowej wielkości), stolnicy, garnka.   Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.   Składniki na placek miodowy: 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 125 gramów schłodzonej margaryny (pół kostki), 1 łyżeczka sody oczyszczonej .   Składniki na krem waniliowy: 500 mililitrów mleka, 1 kostka masła (250 gramów), 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki cukru waniliowego.   Czas przygotowania: 1,5 godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Biszkopt : Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka i miksuj przez 1 minutę. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj na niskich obrotach. Masę biszkoptową wylej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.   Placek miodowy: Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i wysyp ją na stolnicę. Dodaj...

tort
Pixabay/masterek/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Budyniowy tort z jagodami dla dziecka
Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.

Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.   Przepis na tort dla dziecka powinien być nieco inny niż przepis na tradycyjny tort. Nasączenie biszkoptu nie ponczem a sokiem. Masa bez dużych ilości cukru i kakao. To tylko niektóre wskazówki niezbędne do tego, aby rodzic bez obaw mógł dać dziecku kawałek tortu.   Potrzebujesz: miksera, wysokiej miski, małej miski, łyżki, tortownicy, małego garnka, długiego noża, papieru do pieczenia.   Składniki: Biszkopt 6 jaj, 1,25 szklanki drobnego cukru, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki soku z owoców leśnych.   Masa budyniowa 0,75 l mleka, 2 łyżki cukru pudru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru), 1 łyżeczka cukru waniliowego, kostka masła (w temp. pokojowej), 1 łyżka mleka (w temp. pokojowej), 1 słoik jagód w zalewie.   Do dekoracji owoce jagód, liście mięty.   Czas przygotowania: 180 minut Stopień trudności: trudne   Sposób przygotowania:   Biszkopt   1. Rozbij jaja oddzielając żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiej miski i ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier. 2. Kiedy białka są ubite na sztywno (po odwróceniu miski masa nie spływa) wsyp do nich mąkę, wlej żółtka i całość wymieszaj. Aby ciasto było puszyste ruch łyżką wykonuj tylko w jednym kierunku. 3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. 4. Biszkopt piecz w temperaturze 175ºC przez ok. 1 godzinę. (ciasto może upiec się szybciej, dlatego...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik