słoik z miodem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Miód na diecie – pomoże czy przeszkodzi w odchudzaniu?

Miód ma dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, ale również wiele wartości odżywczych, więc w umiarkowanej ilości może być jedzony także przez osoby na diecie.

Miód ma dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, ale również wiele wartości odżywczych, więc w umiarkowanej ilości może być jedzony także przez osoby na diecie.

 

Naturalny miód występuje w różnych rodzajach, zależnie od tego, z jakich kwiatów był zbierany pyłek. Najpopularniejsze w Polsce są miody: rzepakowy, lipowy, gryczany czy wielokwiatowy.

Miód na diecie – można czy nie można?

Dietetycy są zdania, że nie ma przeciwwskazań, aby włączyć naturalny miód do jadłospisu. Ponieważ jest on produktem kalorycznym (ok. 20 kalorii w łyżeczce miodu) i ma wysoką zawartość cukru, należy stosować go w zbilansowanej diecie z umiarem i uwzględniając jego wysoką kaloryczność w kalkulowaniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Miód ma również wysoki indeks glikemiczny (na poziomie 87), co oznacza, że osoby chore na cukrzycę lub ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności na nią powinny być ostrożne w spożywaniu miodu. Wysoki indeks glikemiczny powoduje również szybsze ponowne pojawienie się głodu po posiłku. Biorąc jednak pod uwagę liczne właściwości prozdrowotne miodu, warto włączyć go do diety.

Właściwości naturalnego miodu

Nie bez powodu miód wykorzystywany jest na przykład przy przeziębieniach, wpływa on bowiem korzystnie na układ oddechowy, ma działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Zawarty w miodzie potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a acetylocholina poprawia wydolność mięśnia sercowego, zatem miód korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Biorąc pod uwagę jego zalety w profilaktyce zdrowotnej, dobrze włączyć miód jako element zbilansowanej diety i korzystać z niego w sposób umiarkowany.

Miód jako zamiennik białego cukru

Miód może świetnie sprawdzić się w diecie, jako produkt pomagający uzyskać słodszy smak potraw czy napojów. Należy jednak mieć na uwadze, iż miód w temperaturze powyżej 40o C, traci swoje cenne właściwości, zatem może być zamiennikiem dla cukru przy słodzeniu kawy czy herbaty, ale raczej dla osób, które lubią te napoje pić nieco przestudzone. Argumentem na rzecz zamiany cukru na miód mogą być wyniki badań, które pokazały, że w organizmach kobiet, które do śniadania jadły miód, poziom greliny był niższy niż u kobiet, które korzystały z cukru. A grelina zwana jest potocznie hormonem głodu i odpowiada za regulację łaknienia.

 

Podsumowując – można jeść miód na diecie, a przy zachowaniu rozsądnych ilości będzie on wartościowym elementem jadłospisu.


słoik z miodem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Miód na diecie – pomoże czy przeszkodzi w odchudzaniu?
Miód ma dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, ale również wiele wartości odżywczych, więc w umiarkowanej ilości może być jedzony także przez osoby na diecie.

Miód ma dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, ale również wiele wartości odżywczych, więc w umiarkowanej ilości może być jedzony także przez osoby na diecie.   Naturalny miód występuje w różnych rodzajach, zależnie od tego, z jakich kwiatów był zbierany pyłek. Najpopularniejsze w Polsce są miody: rzepakowy, lipowy, gryczany czy wielokwiatowy. Miód na diecie – można czy nie można? Dietetycy są zdania, że nie ma przeciwwskazań, aby włączyć naturalny miód do jadłospisu. Ponieważ jest on produktem kalorycznym (ok. 20 kalorii w łyżeczce miodu) i ma wysoką zawartość cukru, należy stosować go w zbilansowanej diecie z umiarem i uwzględniając jego wysoką kaloryczność w kalkulowaniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Miód ma również wysoki indeks glikemiczny (na poziomie 87), co oznacza, że osoby chore na cukrzycę lub ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności na nią powinny być ostrożne w spożywaniu miodu. Wysoki indeks glikemiczny powoduje również szybsze ponowne pojawienie się głodu po posiłku. Biorąc jednak pod uwagę liczne właściwości prozdrowotne miodu, warto włączyć go do diety. Właściwości naturalnego miodu Nie bez powodu miód wykorzystywany jest na przykład przy przeziębieniach, wpływa on bowiem korzystnie na układ oddechowy, ma działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Zawarty w miodzie potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a acetylocholina poprawia wydolność mięśnia sercowego, zatem miód korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Biorąc pod uwagę jego zalety w profilaktyce zdrowotnej, dobrze włączyć miód jako element zbilansowanej diety i korzystać z niego w sposób umiarkowany. Miód jako zamiennik białego cukru Miód może świetnie sprawdzić się w diecie, jako produkt pomagający uzyskać słodszy smak potraw czy napojów. Należy jednak mieć na uwadze, iż miód w temperaturze powyżej 40o C, traci...

Proso i ziarna kaszy jaglanej.
©datych/Fotolia
Styl życia
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej. Czy mogą ją bezpiecznie jeść diabetycy?
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest wysoki. Kasza jaglana powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi i wpływa na jego podtrzymanie przez dłuższy czas.

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest wysoki. Kasza jaglana powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi i wpływa na jego podtrzymanie przez dłuższy czas.   Indeks glikemiczny jest to wskaźnik zawartości cukru w produkcie. Indeks glikemiczny jest definiowany na podstawie średniego, procentowego wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu produktu. Indeks glikemiczny obejmuje wyłącznie węglowodany , ponieważ powodują one wysoki wzrost glukozy po ich spożyciu. Produkty zawierające wysoki indeks glikemiczny podnoszą poziom cukru i wpływają na utrzymanie się tego poziomu przez dłuższy czas . Produkty, które są najkorzystniejsze do spożycia, zawierają indeks glikemiczny nie przekraczający 60. Prawidłowa wartość cukru we krwi to około 90-100 mg. Indeks glikemiczny kaszy jaglanej Indeks glikemiczny kaszy jaglanej wynosi 70 – w przypadku 100 g ugotowanej kaszy jaglanej. Jest to wysoka wartość biorąc pod uwagę, że kasza jaglana jest mało przetworzonym produktem zbożowym. Dla porównania – 100 g ryżu ma indeks glikemiczny 50.   Indeks glikemiczny produktów w dużym stopniu zależy od tego w jaki sposób są one przygotowane. Najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest grillowanie lub gotowanie na parze. Warto sięgać także po produkty zawierające błonnik, który spowalnia proces wchłaniania cukru i wspomaga funkcjonowanie jelit. Częsta obecność w diecie pokarmów zawierających wysoki indeks glikemiczny powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi . W efekcie trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny, aby pozbyć się nadmiaru cukru z organizmu. Długotrwałe obciążanie trzustki może uszkodzić jej komórki. Stan ten będzie nieodwracalny. Trzustka będzie produkowała niewystarczający do prawidłowego funkcjonowania poziom insuliny. Niezbędne będzie dożywotnie dostarczanie insuliny przez zastrzyk.   Kasza ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera...

brązowa stewia
©bit24/Fotolia
Styl życia
Zdrowe słodzenie herbaty – czym słodzić zamiast cukru?
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Zamiast cukru, który jest pozbawiony wszelkich substancji odżywczych i jest kaloryczny, herbatę można słodzić stewią, melasą, ksylitolem, erytrytolem, czy miodem.

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Zamiast cukru, który jest pozbawiony wszelkich substancji odżywczych i jest kaloryczny, herbatę można słodzić stewią, melasą, ksylitolem, erytrytolem, czy miodem. Miód Miód zawiera wiele enzymów, kwasów organicznych, witaminy i minerały (żelazo, wapń, fosfor i jod). Dzięki swoim właściwościom pozytywnie działa na serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i samopoczucie. Ponadto miód jest doskonałym lekarstwem na bezsenność. Cena miodu zależna jest od jego rodzaju . Można kupić miód za 10, 30, czy 50 złotych. Ksylitol (cukier brzozowy) Ksylitol jest cukrem naturalnym, uzyskiwanym z brzozy i mającym właściwości bakteriobójcze. Oprócz tego ksylitol jest cukrem zasadowym i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia układ immunologiczny, zwiększa wchłanianie wapnia do organizmu i odporność organizmu. Smakuje podobnie jak cukier biały, ale posiada o połowę mniej kalorii. Zalecany jest osobom cierpiącym na osteoporozę. Jedyną wadą ksylitolu jest to, że zbyt duże jego przyjmowanie może wywołać biegunki , niestrawność i wzdęcia . Cena ksylitolu to 20 zł za kg. Erytrytol Erytrytol ma podobne właściwości jak ksylitol, niski indeks glikemiczny i posiada jeszcze mniej kalorii od tego pierwszego. Erytrytol nie powoduje biegunki, niestrawności i wzdęć. Ponadto produkt ten nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, dlatego też może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Erytrytol kosztuje od 30 do 40 zł za kg . Stewia Stewia jest rośliną, której liści używa się do słodzenia herbaty . Mogą to być liście suszone, sproszkowane, jak i świeże. Liście stewii zawierają duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B i C oraz wapń, magnez, żelazo, selen, kwas foliowy. Stewia, mimo tego, że jest słodsza od cukru białego nie zawiera kalorii i korzystnie...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner