sok jabłkowy
©Markus Mainka/fotolia
Styl życia

Sok z jabłek – właściwości prawdziwych soków

Właściwości soku z jabłek są powiązane z wartością odżywczą owoców. Trudno ich nie docenić – jabłka chronią jelita, usuwają toksyny, mają dobroczynny wpływ na układ immunologiczny i krwionośny. Aby korzystać ze wszystkich właściwości jabłek, najlepiej zrobić sok samodzielnie.

Właściwości soku z jabłek są powiązane z wartością odżywczą owoców. Trudno ich nie docenić – jabłka chronią jelita, usuwają toksyny, mają dobroczynny wpływ na układ immunologiczny i krwionośny. Aby korzystać ze wszystkich właściwości jabłek, najlepiej zrobić sok samodzielnie.

Sok z jabłek – właściwości, składniki pokarmowe, kalorie

Najlepiej sok z jabłek zrobić samemu, ewentualnie kupić sok z kilkudniową datą ważności. Mętne soki są zdecydowanie zdrowsze niż ich klarowne odpowiedniki – zawierają cztery razy więcej polifenoli o działaniu antyalergicznym, przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Sok ze sklepowej półki produkowany jest zwykle na bazie soku zagęszczonego, czyli pozbawionego wody. W trakcie jej odparowywania w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza pod ciśnieniem dochodzi do utraty części cennych składników pokarmowych. Sok z jabłek będzie najbardziej wartościowy, jeśli wykorzystamy całe jabłka - razem ze skórką, ponieważ to w niej jest najwięcej pektyn – błonnika pokarmowego, rozpuszczalnego w wodzie. Ów błonnik zwiększa swoją objętość w żołądku, chroniąc jelita, dzięki czemu jesteśmy dłużej syci, a proces wchłaniania cukru zostaje spowolniony. Pektyny obniżają poziom złego cholesterolu i usuwają toksyny, zalecane są w profilaktyce nowotworowej. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy – owoce poddane obróbce termicznej tracą część tej witaminy. Regularne picie soku z jabłek wspiera pracę serca, układu nerwowego, reguluje trawienie. Dziennie najlepiej wypijać 1-2 szklanki soku. Szklanka soku jabłkowego dostarcza około 125 kalorii.

 

Polskie prawo zabrania dodawania do soków cukru, barwników, konserwantów. Należy jednak czytać uważnie etykiety, ponieważ czasami producenci stosują triki marketingowe, np. na przodzie butelki rysując dorodne owoce, a z tyłu umieszczając informację, że jest to napój, a nie sok, a więc produkt zawierający mało owoców, a dużo rafinowanego cukru.


Sok z granatów
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Jakie właściwości ma sok z granatu? Jak go przygotować?
Dzięki zawartości odpowiedniej kombinacji przeciwutleniaczy sok z granatu wpływa na ludzki organizm nawet 3 razy korzystniej niż zielona herbata czy czerwone wino. Sok przygotowujemy z granatów gotowanych lub miksowanych na surowo.

Dzięki zawartości odpowiedniej kombinacji przeciwutleniaczy sok z granatu wpływa na ludzki organizm nawet 3 razy korzystniej niż zielona herbata czy czerwone wino. Sok przygotowujemy z granatów gotowanych lub miksowanych na surowo.   Przeciwwskazaniem do regularnego spożywania soku z granatu są schorzenia układu pokarmowego. Właściwości soku z granatu Granatów od zawsze używano w celach leczniczych : sokiem leczono rany, kwiatami cukrzycę, korzeniami tasiemca, skórkami biegunkę, próchnicę, wrzody, stany zapalne gardła. Podobno wyciąg z liści granatu zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach, ułatwia więc odchudzanie i utrzymanie wagi. Sok z granatów zawiera nawet 3 razy więcej dobroczynnych przeciwutleniaczy (współdziałających polifenoli przeciwzapalnych, fitohormonalnych oraz antyoksydacyjnych pozytywnie wpływających na ludzki układ odpornościowy), niż czerwone wino i zielona herbata. Znacząco obniża ciśnienie tętnicze , poziom cholesterolu i cukru we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy tętnic i stwardnienia arterii, wywiera zbawienny wpływ na pracę serca, chroni wątrobę i nerki. Wstrzymuje rozwój zmian nowotworowych piersi, prostaty, skóry, jelit, płuc, hamuje namnażanie chorych komórek i uniemożliwia rozprzestrzenianie się przerzutów. Łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy, PMS, pomaga przy problemach z erekcją i niepłodnością, leczy trądzik, regeneruje i odmładza skórę, poprawia jej ukrwienie. Regularne spożywanie uspokaja i łagodzi napięcie oraz stres. Przeciwwskazaniem do picia soku z granatów jest ryzyko interakcji z niektórymi lekami, a także takie choroby układu pokarmowego, jak zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa czy nadkwaśność. Przygotowanie soku z granatu Warto samodzielnie przygotować sok z granatów, gdyż gotowy jest dość drogi i istnieje ryzyko, że zawierać będzie niepożądane barwniki czy konserwanty. Z jednego...

Dziewczyna z owocami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy detoks sokami jest skuteczna metodą na oczyszczanie organizmu?
Detoks sokami jest jedną z najbardziej popularnych metod odtruwania organizmu. Aby go przeprowadzić potrzebujemy jedynie owoców i warzyw oraz sokowirówki lub blendera. Oczyszczannie sokami powinno trwać najdłużej 3 dni, a najbardziej ortodoksyjni miłośnicy takich technik odżywczych namawiają, aby soki przygotowywać tylko z surowych produktów.

Detoks sokami jest jedną z najbardziej popularnych metod odtruwania organizmu. Aby go przeprowadzić potrzebujemy jedynie owoców i warzyw oraz sokowirówki lub blendera. Oczyszczannie sokami powinno trwać najdłużej 3 dni, a najbardziej ortodoksyjni miłośnicy takich technik odżywczych namawiają, aby soki przygotowywać tylko z surowych produktów.   Detoks sokami wywodzi się z kuchni raw, która opiera się na jedzeniu i przygotowywaniu posiłków z surowych produktów. Miłośnicy tego stylu uważają, że gotowane warzywa, owoce czy mięso tracą swoje właściwości odżywcze. Detoksykacja sokami powinna trwać od jednego dnia do trzech dni maksymalnie i opierać się na piciu do 5-6 razy dziennie gęstych soków. Podczas detoksu powinno się zrezygnować z kawy, używek, alkoholu, słodyczy i palenia papierosów.   Oczyszczanie sokami: przepisy Oczyszczanie sokami pomoże pozbyć się toksyn z organizmu, stanie się podporą dla funkcjonowania wątroby, żołądka i jelit. Detoks sokami poprawia samopoczucie , daje poczucie „lekkości” i poprawia stan włosów, skóry i paznokci.   Sok marchwiowo-jabłkowy Składniki: 1/2 kg marchwi, 1/2 kg jabłek. Sposób wykonania: 1. Umyj marchewki, obierz i pokrój na małe kawałki. Jabłka umyj i również pokrój. 2. Wyciśnij sok z marchwi i jabłka za pomocą sokowirówki. 3. Połącz je i włóż do lodówki na pół godziny, a smak jabłka i marchwi się połączyły. Możesz też pić sok od razu.   Sok pomidorowy Składniki: 1/2 kg pomidorów, chilli (opcjonalnie w postaci przyprawy lub małej papryczki). Sposób wykonania: 1. Umyj pomidory, pokrój je na kawałki i wrzuć do sokowirówki. 2. Jeżeli chcesz otrzymać ostrzejszy smak, dodaj do wyciśniętego soku szczyptę przyprawy chilli lub pokrój drobno papryczkę i dodaj do soku. Wersja z papryczką...

Konfitura z jabłek otoczona świeżymi jabłkami.
©aga7ta/fotolia
Styl życia
Konfitura jabłkowa: jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu
Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.

Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu. Konfitura jabłkowa może być smacznym dodatkiem do deserów, jogurtów lub naleśników . Nadaje się także do gofrów i ciasta. Powidła z jabłek – przepis Składniki (na 8-10 słoików): 1,5 kg jabłek, ½ łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki cukru wanilinowego, 500 g cukru żelującego 2:1, 1 łyżka rumu, sok z połowy cytryny, ½ łyżeczki cynamonu. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki. 1 kg jabłek pokrój w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Na dużej patelni skarmelizuj (podsmaż na sucho) 3 łyżki cukru. Włóż pokrojone jabłka. Nie przejmuj się, że karmel stwardnieje, to naturalna reakcja. Gotuj 10-15 na niewielkim ogniu. Przez ten czas karmel powinien się rozpuścić. Przełóż jabłka z karmelem do dużego garnka. Dodaj cukier wanilinowy i żelujący, cynamon i wlej sok z cytryny. Zagotuj wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez 3-4 minuty lub nieco dłużej, ciągle mieszając. Przestań gotować konfiturę, kiedy stężeje. To, czy ma odpowiednią konsystencję, sprawdzisz przekładając na zimny talerz i przechylając go. Zastygające powidła oznaczają, że to odpowiedni moment na zdjęcie garnka z gazu. Zdejmij pianę z konfitury, jeśli powstała. Wlej rum. Przełóż powidła do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Dlaczego warto jeść jabłka: właściwości jabłek Jabłka (owoce i przetwory z nich zrobione) mają następujące właściwości: regulują...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner