Sałatka z buraka
© koss13/Fotolia.com
Styl życia

Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

 

Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku, wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.

 

Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 4 małe buraki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 2 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek.

2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu.

3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka.

4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce, wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek.

Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis

Składniki na 5 porcji:

  • 3 duże buraki,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich.

 

marynata:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

 

sos:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili.

 

Czas przygotowania: 30 minut+15 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj dokładnie, obierz ze skórki, przekrój na pół i pokrój w cienkie (około 1mm) plastry – najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw.

2. Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią buraki. Odstaw na około 10 minut.

3. Rozłóż buraki na folii aluminiowej lub blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.

4. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, by się dokładnie połączyły.

5. Upieczone buraki wyłóż na duży talerz lub półmisek, posyp posiekanymi drobno oliwkami, szczypiorkiem, pokruszonym w dłoniach serem feta oraz orzechami. Polej całość sosem.

 

Tak przygotowane buraki smakują wyśmienicie jako przystawka oraz jako samodzielne danie.

 

Smacznego!


Bakłażan przygotowany na grillu.
©okkijan2010/Fotolia.com
Styl życia
Bakłażan w trzech odsłonach: przepis na zapiekankę, chipsy i sałatkę
Potrawy z bakłażana (oberżyny) wymagają dodatku wyrazistych w smaku składników. Doskonałe w tej roli są: chili, cebula, sos sojowy, bazylia, pieprz oraz czosnek. Bakłażan nie będzie gorzki, gdy pokroisz go w plastry i natrzesz solą. Po kilku minutach pojawi się na nim sok, który najlepiej opłukać pod bieżącą wodą.

Potrawy z bakłażana (oberżyny) wymagają dodatku wyrazistych w smaku składników. Doskonałe w tej roli są: chili, cebula, sos sojowy, bazylia, pieprz oraz czosnek. Bakłażan nie będzie gorzki, gdy pokroisz go w plastry i natrzesz solą. Po kilku minutach pojawi się na nim sok, który najlepiej opłukać pod bieżącą wodą.   Bakłażan biologicznie zaliczany jest do owoców. Mimo tego to bliski krewny ziemniaka. Miąższ bakłażana szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec, wystarczy skropić go sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.   Przepis na chipsy z bakłażana z dipem jogurtowo-czosnkowym   Pieczony bakłażan w tej wersji jest świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Doskonale sprawdza się również jako urozmaicenie dań z grilla .   Składniki na 4-5 porcji: 1 średniej wielkości bakłażan, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, szczypta sproszkowanej chili, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, pieprz.   Składniki na dip jogurtowo-czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki drobno posiekanego koperku, szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut   Sposób przygotowania: Wyszoruj bakłażana i pokrój go na bardzo cienkie plastry. Oprósz każdy solą i odstaw na kilka minut, by puścił sok. Wytrzyj wilgoć ręcznikiem papierowym lub opłucz pod bieżącą wodą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj olej z sokiem z cytryny, sosem sojowym i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokrój plastry oberżyny na drobniejsze kawałki, każdy natrzyj przygotowanym olejem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do...

rodzynki z marchewką i kapustą
©Detlef/Fotolia.com
Styl życia
Sałatki z rodzynkami – cykoria, seler, jajka, pomarańcze
Rodzynki to bakalie powstałe z suszonych winogron. Dodajemy je między innymi do ciast i sałatek. Sałatka z cykorią, pomarańczą i rodzynkami to świetny pomysł na imprezę ze znajomymi. Natomiast sałatka z selera jabłek i rodzynek nadaje się na kolację. Z kolei sałatka jajeczna z ananasem i rodzynkami to oryginalny pomysł na danie świąteczne.

Rodzynki to bakalie powstałe z suszonych winogron. Dodajemy je między innymi do ciast i sałatek. Sałatka z cykorią, pomarańczą i rodzynkami to świetny pomysł na imprezę ze znajomymi. Natomiast sałatka z selera jabłek i rodzynek nadaje się na kolację. Z kolei sałatka jajeczna z ananasem i rodzynkami to oryginalny pomysł na danie świąteczne.   Rodzynki to suszone winogrona . Zwykle dodaje się je do ciast lub sałatek. W polskiej kuchni przyrządza się też placki i racuchy z rodzynkami. Taki dodatek sprawia, że zwiększa się ilość błonnika, żelaza, potasu i cynku w potrawie. Rodzynki mają też w sobie białko i węglowodany. Zatem dania z tymi owocami są pożywne i zdrowe. Sałatka z cykorii, pomarańczy i rodzynek Składniki: 2 cykorie, 3 łyżki rodzynek, 1 pomarańcza, 1/3 szklanki soku z pomarańczy, 1/3 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki majonezu, łyżka musztardy.   Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Namocz rodzynki w soku pomarańczowym , aż zmiękną. Usuń głąb z cykorii, dokładnie wyczyść i poszatkuj warzywo. Pomarańczę potnij na drobne kawałki i wrzuć do miski. Dodaj rodzynki, majonez, musztardę i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Smacznego! Sałatka z selera, jabłek i rodzynek Składniki: 1 seler, 1 jabłko, 4 łyżki rodzynek, 3 łyżki soku z cytryny , 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego , przyprawy: sól, cukier, pieprz biały.   Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz jabłko i usuń z niego gniazda nasienne . Jabłko i seler zetrzyj na tarce i polej je sokiem z cytryny. Dodaj majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj wszystkie...

Patisony
© Dmytro Tolokonov/Fotolia.com
Styl życia
Patisony na 3 sposoby – faszerowane, marynowane na ostro i w occie: z miodem i papryką
Patisony należą do tej samej rodziny co dynia. Przypominają ją w smaku, ale ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Występują w różnych rozmiarach – od niewielkich przypominających śliwki, po okazy wielkości dłoni. Te pierwsze są najlepsze do marynat, duże doskonale smakują nadziewane np. kaszą lub serem i soczewicą.

Patisony należą do tej samej rodziny co dynia. Przypominają ją w smaku, ale ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Występują w różnych rozmiarach – od niewielkich przypominających śliwki, po okazy wielkości dłoni. Te pierwsze są najlepsze do marynat, duże doskonale smakują nadziewane np. kaszą lub serem i soczewicą.   Do wydrążania patisonów najlepiej używać łyżki. Po odkrojeniu tzw. czapeczki, środek wraz z pestkami należy usunąć, by zrobić miejsce na farsz. Patisony w marynacie lub occie najlepiej smakują, gdy użyje się najdrobniejszych egzemplarzy w całości. Patisony faszerowane soczewicą – przepis Składniki na 3 porcje: 3 średniej wielkości patisony, puszka brązowej soczewicy, 1 mała cebula, około 20 suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów , 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, pół opakowania sera feta, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Wyszoruj dokładnie patisony pod bieżącą wodą, odetnij „czapeczki” i wydrąż łyżką środki. 2. Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na oleju, dodaj czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i smaż przez około 5 minut. Dodaj pokruszoną fetę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. 3. Odcedź soczewicę z zalewy i wrzuć na patelnię do reszty składników. Dopraw pieprzem, zdejmij z gazu i wsyp drobno posiekaną natkę. 4. Nałóż farsz do wydrążonych patisonów i przykryj „czapeczką”. 5. Zawiń każdego patisona w folię aluminiową i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku lub na rozgrzanym grillu przez około 15 minut.   Przygotowane w ten sposób...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner