Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Sok z buraków
©dream79/fotolia
Styl życia

Łatwy i szybki przepis na smaczny sok z buraków

Sok z buraków można przygotować razem z marchwią, jabłkiem, a nawet ogórkami. Dodatkowe owoce i warzywa wzbogacają smak napoju i dostarczają jeszcze większe ilości witamin do organizmu.

Sok z buraków można przygotować razem z marchwią, jabłkiem, a nawet ogórkami. Dodatkowe owoce i warzywa wzbogacają smak napoju i dostarczają jeszcze większe ilości witamin do organizmu.

 

Burak – dzięki swoim barwnikom, antocyjanom – wpływa pozytywnie na odporność, zapobiega nowotworom i spowalnia starzenie. Dodatkowo może uchronić przed katarem, zgagą i obniżyć ciśnienie krwi (azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu, który regulującego ciśnienie). Burak jest pełen pierwiastków mineralnych, takich jak m.in żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, cynk, lit, molibden, kobalt, fluor czy bor.

Sok z buraków

Osoby, które chcą skorzystać z pełni bogactwa leczniczych i wzmacniających właściwości buraków, powinny pić przygotowany z nich sok. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, smaczny i niesamowicie pożywny.

 

Potrzebujesz:

  • blendera lub sokowirówki.

 

Składniki:

  • 500 g buraków,
  • 200 g marchewki,
  • 300 g ogórka gruntowego,
  • 300 g jabłek,
  • 4 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • szczypta imbiru.

 

Czas przygotowania: 15 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Młode buraczki mają więcej soku i są delikatniejsze niż te w pełni dojrzałe. Po przygotowaniu napoju należy odczekać pół godziny (wtedy buraczki będą lżejsze dla żołądka) i trzymać go w lodówce.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj wszystkie warzywa i owoce.
  • Dokładnie obierz buraki, marchewki, ogórki, jabłka i pomarańczę.
  • Z cytryny wyciśnij sok.
  • Pokrój warzywa i owoce na mniejsze kawałki.
  • Z jabłek wytnij gniazda nasienne.
  • Do blendera lub sokowirówki wrzuć wszystkie składniki.
  • Dobrze zblenduj.
  • Dodaj sok z cytryny i szczyptę imbiru.
  • Dokładne wymieszaj.
  • Odczekaj pół godziny. Gotowe.

 

Smacznego!


 
  • Rozjaśnianie włosów cytryną przyniesie efekt delikatnego, naturalnie złocistego odcienia włosów. Sok z cytryny najlepiej sprawdzi się w przypadku włosów w kolorze ciemnego blondu lub jasnego brązu.
  • Właściwości soku z pietruszki warto wykorzystywać dla dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu. Jak go zrobić?
  • Odśwież swoją skórę i pozbądź się trądziku dzięki spożywaniu soku z granatu. Dowiedz się, jakie ma inne właściwości zdrowotne. 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
zielony, czerwony i pomarańczowy koktajl warzywny w szklankach. Obok świeże warzywa.
ⓒM.studio/Fotolia.com
Styl życia
Trzy przepisy na szybkie napoje i koktajle oczyszczające
Napoje i koktajle oczyszczające to zdrowy i smaczny sposób na usunięcie toksyn z organizmu. Nadmiar szkodliwych substancji może wywoływać uczucie ciężkości, przewlekłe zmęczenie i powodować zatrzymywanie się wody w organizmie.

Napoje i koktajle oczyszczające to zdrowy i smaczny sposób na usunięcie toksyn z organizmu. Nadmiar szkodliwych substancji może wywoływać uczucie ciężkości, przewlekłe zmęczenie i powodować zatrzymywanie się wody w organizmie.   Pomidorowy koktajl oczyszczający Pomidory zawierają dużo potasu, magnezu oraz likopenu , który przeciwdziała wolnym rodnikom. Ponadto pomidory pobudzają przemianę materii i wspomagają oczyszczanie organizmu. Jednocześnie szybko dają uczucie sytości. Koper pobudza wydzielanie żółci, co z kolei usprawnia pracę wątroby oraz wydalanie toksyn z organizmu. Składniki: 2 łodygi selera naciowego , 1 cebula, 4 pomidory, koper, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój na kawałki i zmiksuj. Powstałą masę przetrzyj przez sitko. Pokrój cebulę, seler i koper, następnie zblenduj Zblendowane warzywa wlej do soku pomidorowego i dodaj przyprawy z oliwą. Wymieszaj dokładnie. Warzywny napój oczyszczający Napój pobudza trawienie, poprawia krążenie krwi oraz pracę wątroby, która odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera dużo beta-karotenu, który jest obecny w marchewkach i sałacie. Pietruszka ma działanie moczopędne, przyspieszając tym samym wydalanie moczu, a wraz z nim toksyn. Wspomaga także regenerację nerek. Składniki: dwie marchewki, seler naciowy, pietruszka (korzeń z nacią), główka sałaty, koperek. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Warzywa umyj i osusz. Za pomocą sokowirówki lub wyciskarki zrób sok. Po wierzchu posyp...

Świeżo wyciśnięty sok warzywny z sokowirówki.
©udra11/Fotolia.com
Styl życia
Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać do domu?
Sokowirówka miażdży miąższ owoców i warzyw za pomocą ostrzy tarki. Powstały sok jest klarowny, ale pozbawiony większości wartości odżywczych. Wyciskarka (zwana też sokowirówką wolnoobrotową bądź ślimakową) pracuje wolniej, a wyciska sok z owoców przy użyciu wałka. Powstały napój jest gęsty i pełen witamin oraz minerałów.

Sokowirówka miażdży miąższ owoców i warzyw za pomocą ostrzy tarki. Powstały sok jest klarowny, ale pozbawiony większości wartości odżywczych. Wyciskarka (zwana też sokowirówką wolnoobrotową bądź ślimakową) pracuje wolniej, a wyciska sok z owoców przy użyciu wałka. Powstały napój jest gęsty i pełen witamin oraz minerałów.   Sokowirówki należą do najtańszych i najpopularniejszych sprzętów służących do wyciskania soku. Za ich pomocą można przygotować sok już w kilka minut. Sokowirówka daje klarowny sok i jest idealna do warzyw Sokowirówka jest plastikowym bądź stalowym urządzeniem elektrycznym z ostrzami, zbiornikiem na produkty spożywcze oraz szerokim otworem z sitkiem . Sprzęt kosztuje kilkaset złotych. Do głównego naczynia wkłada się owoce bądź warzywa, które są następnie intensywnie rozdrabniane i odwirowywane. Powstały sok spływa do kielicha, natomiast filtr siatkowy chroni przed przedostaniem się pestek, miąższu i skórek. Taki napój jest przejrzysty i aromatyczny. Podczas ścierania i odwirowywania miąższu przy wysokich obrotach urządzenia sok się utlenia. Oznacza to, że traci część wartości odżywczych (między innymi witamin) i ma tendencję do rozwarstwiania. Taki sok jest zdatny do spożycia jedynie od razu po wyciśnięciu – już po godzinie od przyrządzenia traci swoje cenne właściwości i może się zepsuć. Sokowirówka świetnie sobie radzi z rozdrabnianiem miękkich i twardych warzyw oraz owoców, na przykład jabłek, marchewek, pomarańczy i buraków. Nie nadaje się jednak do wyciskania soku z zieleniny (szpinaku, pietruszki, szczypiorku, jarmużu i innych), a także malin, porzeczek i jagód. W przypadku tego typu roślin sok będzie miał konsystencję gęstej papki. Najlepsza sokowirówka to taka,...

Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny
Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.   Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało. Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku Składniki: 600 gramów buraków , 1 mała cebula, 4 łyżki masła , 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować), 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu .   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia. Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy. Do zasmażki dodaj cebulę i buraki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Gotuj około 5 minut, często mieszając. Smacznego! Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku Składniki: 4 buraki, 2 jabłka, pół cebuli, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki. Usuń...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner