Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Buraczki z chrzanem
© nikolaydonetsk/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na buraczki tarte w 3 odsłonach: z chrzanem, na ciepło i zasmażane

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.

 

Buraki najlepiej gotować w skórce, dzięki temu zachowują więcej cennych składników odżywczych niż obrane. Innym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Każdego buraka należy wówczas zawinąć w folię aluminiową i piec w 190 stopniach Celsjusza do miękkości.

Buraczki na ciepło – przepis

Składniki na 2-4 porcje:

 

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Wyszoruj buraki i ugotuj do miękkości (około 90 minut) w mundurkach, w lekko osolonym wrzątku.

2. Wystudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

3. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki, sól, cukier i sok z cytryny.

Buraczki z chrzanem, czyli ćwikła – przepis

Składniki na 3-4 słoiki 200ml:

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych,
  • 100 g tartego chrzanu śmietankowego w słoiczku,
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego,
  • szczypta cukru,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 3-4 średniej wielkości cytryny.

 

Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj i ugotuj (nie obierając ze skórki) w lekko osolonym wrzątku do miękkości, czyli około 90 minut.

2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

3. Cytryny wyszoruj, zroluj o blat i wyciśnij z nich sok.

4. Starte buraki połącz z chrzanem, śmietaną, sokiem z cytryn, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj.

5. Odstaw ćwikłę na godzinę, by wszystkie smaki się „przegryzły”. Spróbuj, czy buraczki mają odpowiednią ostrość i czy są wystarczająco słone. Dopraw w razie potrzeby.

6. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej i suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce.

 

Przygotowana w ten sposób ćwikła jest wyśmienitym dodatkiem zarówno do obiadu np. klusków śląskich, jak i kanapek.

Buraczki zasmażane – przepis

Składniki na 24 porcje:

  • pół kilograma surowych buraków,
  • 1 obrane, duże, kwaśne jabłko, np. szara reneta, antonówka,
  • mała cebula,
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej,
  • szczypta cukru,
  • szklanka wrzątku,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • sok z połowy cytryny.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj buraki w mundurkach, do miękkości – przez około godzinę. Obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

2. Osobno zetrzyj jabłko i skrop je sokiem z cytryny.

3. Przygotuj dużą patelnię. Poszatkuj drobno cebulę i podsmaż na oleju na złoto z dodatkiem soli. Energicznie mieszając, wsyp mąkę, dodaj jabłko, cukier i wlej wrzątek. Smaż do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać.

4. Ciągle mieszając, dodaj buraczki, zasmażaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Smacznego!

Promocje Black Red White to doskonała okazja, aby kupić dodatki do domu w modnym kolorze buraczkowym!

 


Świąteczna ćwikła w słoiku.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia
Wegańska Wielkanoc – przepisy na: faszerowane „jajka” i ostrą ćwikłę z limonką
Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.

Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.   Zamiennik jajek w czasie Wielkanocny to rozwiązanie dla wegan oraz osób, które są uczulone na ten produkt a tęsknią za jego smakiem. Wegańskie smakołyki są proste w przygotowaniu i bardzo pomysłowe. Przepis na wegańskie faszerowane „jajka” Składniki: 4 średnie ziemniaki, 1 puszka odsączonej z zalewy ciecierzycy (zachowaj zalewę), pół szklanki ugotowanej w osolonym wrzątku kaszy jaglanej , pół łyżeczki czarnej soli, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżka płatków drożdżowych, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 4 łyżki wody spod ciecierzycy, 2 łyżki oleju rzepakowego , pół szklanki drobno posiekanego koperku i szczypiorku.   Sposób przygotowania: Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój na pół (wzdłuż) i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładka masę. Jeżeli konsystencja farszu będzie zbyt zwarta, dodaj więcej wody spod cieciorki. Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź. W każdej połówce wydrąż zagłębienie łyżeczką w taki sposób, by w łupince pozostała warstwa ziemniaka grubości około 1 cm. Umieść nadzienie w ziemniakach, wyrównaj na płasko wierzch. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż każde „jajko”, odwracając je farszem w stronę dna patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Możesz podsmażyć też ziemniaczaną część „jajka”.   Przygotowane w ten sposób...

Przezroczysta miseczka z sosem z buraków
©HamsterMan/Fotolia
Styl życia
Ćwikła z chrzanem – prosty przepis na buraki
Ćwikła, przygotowana z buraczków jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw lub mięs. Najczęściej pojawia się na świątecznym stole lub jako sałatka do kotletów mielonych. Burak czerwony pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Ćwikła poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie.

Ćwikła, przygotowana z buraczków jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw lub mięs. Najczęściej pojawia się na świątecznym stole lub jako sałatka do kotletów mielonych. Burak czerwony pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Ćwikła poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie. Ćwikła z chrzanem – przepis na buraczki Ćwikła z chrzanem nie jest trudna do wykonania. Można ją podawać jako dodatek do mięs, do wędlin, ryb lub jako osobną przystawkę. Składniki: - 1-1,5 kg buraków czerwonych , - chrzan (10-15 dag), - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny albo ocet, - kminek, - sól, - cukier. Sposób przygotowania: Czerwone buraki dokładnie umyj i zalej gorącą wodą . W takiej postaci gotuj do miękkości (sprawdzaj za pomocą widelca lub noża). Po ugotowaniu warzyw odstaw do przestygnięcia, po czym zetrzyj na tarce na drobnych lub większych oczkach. Te drobniejsze będą bardziej gęste i wytworzą więcej soku. Oczyść dokładnie chrzan i również zetrzyj na tarce. Do chrzanu dodaj kminek, a całość dopraw solą, cukrem i cytryną, kwaskiem lub octem. Dokładnie wymieszaj i spróbuj. Jeśli stwierdzisz, że buraki są zbyt łagodne, dodaj odrobinę chrzanu, który nadaje wyrazistość i ostrość. Do ćwikły możesz dodać ¼ litra wody przegotowanej. Odstaw wszystko na około 60 minut, po czym wkładaj do słoików. Pamiętaj, by starte buraczki ciasno układać w słoiku , szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego miejsca, najlepiej do piwnicy. Karp w migdałach jest świetną przekąską na wigilijny stół. Oto przepis na karpia w migdałach .  Borówki posiadają wiele wartości odżywczych. Poznaj przepis na koktajl borówkowy . 

Sałatka z buraka
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka
Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.   Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku , wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.   Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis Składniki na 3 porcje: 4 małe buraki, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1 średniej wielkości czerwona cebula, 4-5 łyżek majonezu , 2 ugotowane na twardo jajka, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki soku z cytryny.   Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek. 2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu. 3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka. 4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce , wstaw do lodówki do schłodzenia.   Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek. Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis Składniki...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner