Moczka to słodka potrawa śląska, którą przyrządza się na Boże Narodzenie na bazie piernika, bakalii, orzechów, a także kompotu z suszu bądź ciemnego piwa, w którym namacza się składniki. Przepis na moczkę, w różnych częściach Śląska, może się nieco różnić, głównie składnikami, ale podstawa pozostaje zawsze ta sama, a jest nią piernik.

Reklama

Tradycyjne potrawy wigilijne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Większośc osób nie wyobraża sobie kolacji świątecznej bez czerwonego barszczu, uszek, śledzia czy smażonej ryby. Na Śląsku jednym z dań, jakie przygotowuje się na święta jest moczka, czyli rodzaj zupy na bazie piernika i dużej ilości bakalii.

Moczka - przepis

Użycie kakao w przepisie służy przyciemnieniu potrawy, ale można z niego zrezygnować bądź zastąpić kilkoma kostkami gorzkiej czekolady.

Zobacz także

Składniki (na 6 porcji):

  • 2 szklanki kompotu z suszu,
  • 150 g piernika,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g żurawiny,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • szczypta kardamonu, wanilii, goździków i cynamonu (można zastąpić gotową mieszanką przypraw do piernika).

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Piernik pokrój na mniejsze części i namaczaj w 250 ml kompotu (1 szklance), aż do uzyskania konsystencji papki.
  • W oddzielnym rondlu dodaj migdały oraz orzechy, zalej je niewielką ilością wody (tak, by je zakryła), a następnie gotuj przez 20 minut.
  • Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczy i masłem dodaj do rondla z orzechami.
  • Rozmiękczony piernik podgrzej na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
  • Do bakalii i orzechów dodaj masę piernikową oraz pozostałą część kompotu z suszu i gotuj 15 minut.
  • Zdejmij moczkę z ognia i jak nieco ostygnie dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz kakao (opcjonalnie).
  • Potrawę podawaj w pucharkach lub małych miseczkach.
  • Moczkę można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno np. ozdobioną wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczy lub pokruszonymi migdałami.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama