Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
©Grafvision/Fotolia
Styl życia

Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na cielęcinę faszerowaną

Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na cielęcinę faszerowaną

Mostek cielęcy faszerowany wątróbką i pieczarkami to pyszne i niezwykle wykwintne danie. Delikatna i krucha cielęcina idealnie współgra z aromatycznym farszem. Najważniejsze w przygotowywaniu cielęciny jest to, aby nie utraciła ona swojej delikatności, dlatego w żadnym wypadku nie powinno się jej doprawiać pieprzem. Przygotowaliśmy dla Was przepis na cielęcinę faszerowaną wątróbką i pieczarkami.

Przepis na cielęcinę faszerowaną

Składniki

Jak zrobić cielęcinę faszerowaną?

  1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i robimy głębokie nacięcie. Całość nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju.
  3. Pieczarki obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię z łyżką oleju. Smażymy 5 minut.
  4. Dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz obrane i podzielone na cząstki jabłko. Smażymy 8-10 minut.
  5. Całość studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
  6. Do farszu dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  7. Mostek faszerujemy, dokładnie upychając nadzienie. Zaszywamy.
  8. Mięso układamy w podłużnej brytfance, podlewamy kilkoma łyżkami wody i łyżką oleju.
  9. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. W czasie pieczenia podlewamy mostek wytrącającym się z pieczeni sosem. Jeśli sos bardzo zgęstnieje, możemy odrobinę podlać go wodą.
  10. Cielęcinę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy na 15 minut i kroimy w grube plastry. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.

 

Te brytfanki świetnie sprawdzą się do pieczenia rolad i mięs:

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kania na talerzu, smażona na patelni
©teressa/Fotolia
Styl życia
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią

Potrawy z kanią są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub takich, które chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Można z nich przygotować klasyczne polskie dania w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na kanię - flaczki z kani, kanie w cieśnie oraz jajecznicę z kanią. Pamiętajcie, że przy zbieraniu kani wskazana jest wzmożona ostrożność . Do czubajki kani niezwykle podobny jest inny grzyb - trujący muchomor sromotnikowy. Jeżeli nie jesteście pewni co do gatunku grzyba, lepiej go nie zbierać. Bardzo smacznym i bardziej bezpiecznym grzybem jest boczniak, z którego również można przyrządzić pyszne flaczki i kotlety . Przepis na flaczki z kani 1 l bulionu warzywnego z tego przepisu ok. 15 kani łyżka sosu sojowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, chili, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego Jak zrobić flaczki z kani? Kanie oczyszczamy i kroimy w paski. Grzyby podsmażamy na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż kanie będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie papryką chili. Przepis na kanię w cieście 5-6 kani 200 g mąki 200 ml mleka lub wody 1 jajko sól 3-4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić kanię w cieście? Kanie należy oczyścić. Nóżki odciąć od kapeluszy. Osolić. W misce przygotować ciasto. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na gładką, puszystą masę. Nóżki i kapelusze moczyć w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać na ciepło....

Owsianka w miseczce
©bit24/Fotolia
Styl życia
Rozgrzewające śniadania na zimę - 3 przepisy
Rozgrzewające śniadania na zimę - 3 przepisy

Rozgrzewające śniadanie na ciepło to podstawa w chłodne, zimowe poranki. Zimowe śniadanie powinno być sycące i urozmaicone. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na rozgrzewające śniadanie - szakszukę z jajkiem, owsiankę z owocami i omlet z warzywami. Przepis na szakszukę z jajkami puszka pomidorów krojonych papryka cebula ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski , słodka papryka Jak zrobić szakszukę z jajkami? Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przez ten czas kroimy paprykę w cienkie paseczki. Do podsmażonej cebulki dodajemy paprykę i pomidory. Doprawiamy według uznania i dusimy całość około 20 minut, aż papryka zmięknie.  Do gorących warzyw wbijamy 2 jajka. Czekamy aż białko się zetnie, z kolei żółtko powinno zostać płynne - podobnie jak w jajkach sadzonych. Całość posypujemy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bagietką lub chlebem. Przepis na owsiankę z owocami i cynamonem 100 g płatków owsianych 400 ml wody 5 łyżek jogurtu 2 łyżki miodu szczypta cynamonu owoce: banany, jabłka, gruszki Jak zrobić owsiankę z owocami? Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy je gorącą wodą. Pozostawiamy na 10 minut, aż płatki wchłoną wodę. Dodajemy jogurt, miód i pokrojone owoce. Całość posypujemy szczyptą cynamonu. Przepis na omlet z warzywami 3 jajka 1/2 pomidora 1/3 czerwonej papryki szczypiorek 2 łyżki masła przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia Jak zrobić omlet z warzywami? Paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a pomidora w...

Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com
Styl życia
Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszny, sycący posiłek, który szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Składniki na ciasto do krokietów szklanka mąki pszennej szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego szczypta soli Składniki na farsz z kapustą i grzybami 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek lub kilka suszonych grzybów cebula olej roślinny sól i pieprz Składniki na panierkę do krokietów 2 jajka  bułka tarta sól i pieprz olej do smażenia Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? W dużej misce miksujemy składniki na naleśniki. Ciasto nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W czasie smażenia naleśników zabieramy się za farsz. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki szatkujemy. Jeśli używamy suszonych grzybów mamy dwie opcje. Albo zostawiamy je do namoczenia na noc, albo suszone grzyby miksujemy w młynku i dorzucamy do kapusty. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i kapustę kiszoną.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy boki i zawijamy w ciasny rulon. Maczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, świetnie smakują jako dodatek do zup, np. barszczu czerwonego ....

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner