Mostek cielęcy faszerowany wątróbką i pieczarkami to pyszne i niezwykle wykwintne danie. Delikatna i krucha cielęcina idealnie współgra z aromatycznym farszem. Najważniejsze w przygotowywaniu cielęciny jest to, aby nie utraciła ona swojej delikatności, dlatego w żadnym wypadku nie powinno się jej doprawiać pieprzem. Przygotowaliśmy dla Was przepis na cielęcinę faszerowaną wątróbką i pieczarkami.

Reklama

Przepis na cielęcinę faszerowaną

Składniki

Jak zrobić cielęcinę faszerowaną?

  1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i robimy głębokie nacięcie. Całość nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju.
  3. Pieczarki obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię z łyżką oleju. Smażymy 5 minut.
  4. Dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz obrane i podzielone na cząstki jabłko. Smażymy 8-10 minut.
  5. Całość studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
  6. Do farszu dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  7. Mostek faszerujemy, dokładnie upychając nadzienie. Zaszywamy.
  8. Mięso układamy w podłużnej brytfance, podlewamy kilkoma łyżkami wody i łyżką oleju.
  9. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. W czasie pieczenia podlewamy mostek wytrącającym się z pieczeni sosem. Jeśli sos bardzo zgęstnieje, możemy odrobinę podlać go wodą.
  10. Cielęcinę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy na 15 minut i kroimy w grube plastry. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.

Reklama

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama