Sok z czarnej porzeczki
© k_alinochka_13/Fotolia.com
Styl życia

Przetwory z czarnej porzeczki – dżem i sok

Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

 

Czarna porzeczka to źródło witaminy C i PP. Jest rośliną leczniczą, która łagodzi objawy zapalenia pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.

 

Rada: Umyte słoiki i zakrętki możesz wysuszyć wstawiając je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110ºC. Otwarte słoiki ustaw na kratce piekarnika a zakrętki ułóż w formie do pieczenia.

Przepis na dżem z czarnych porzeczek bez pasteryzowania

Potrzebujesz:

  • garnka z grubym dnem,
  • przykrywki do garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • słoików z zakrętkami.

 

Składniki na 7 słoiczków o pojemności 300 ml:

  • 2,5 kg owoców czarnej porzeczki,
  • 100 ml wody,
  • 400 g cukru.

 

Czas przygotowania: 4-5 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Z porzeczek usuń gałązki i listki.
  • Owoce opłucz pod bieżącą wodą i przesyp do dużego garnka z grubym dnem.
  • Do garnka wlej wodę i całość ustaw na ogniu.
  • Garnek przykryj przykrywką i duś porzeczki przez około 30 minut. W tym czasie owoce powinny zmięknąć i puścić sok.
  • Następnie ustaw garnek na najmniejszym palniku i zdejmij przykrywkę. Duś owoce jeszcze przez 1,5 godziny, aby nie przywarły do dna garnka, dżem regularnie mieszaj drewnianą łyżką.
  • Garnek zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia dżem ponownie zagotuj i partiami (po 200 g) dodawaj do niego cukier.
  • Kiedy cukier się rozpuści, przełóż odrobinę dżemu na talerzyk i spróbuj czy jest dostatecznie słodki. Jeżeli owoce są zbyt kwaśne dodaj jeszcze 100-200g cukru.
  • Dżem porzeczkowy duś jeszcze przez 1,5 godziny na minimalnym ogniu, aby się sklarował i osiągnął gęstą konsystencję.
  • Słoiki dokładnie umyj i wysusz. Gorący dżem przełóż do słoików i od razu szczelnie zakręć.

Smacznego!

Sok z czarnych porzeczek

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • sitka lub gazy,
  • słoików lub butelek z zakrętkami.

 

Składniki na 1200 ml soku:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 400 ml wody,
  • 500 g cukru.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Z porzeczek usuń gałązki i listki.
  • Owoce przełóż do garnka i dodaj wodę. Całość zagotuj. Od momentu zagotowania, porzeczki duś na małym ogniu przez 10 minut, regularnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Porzeczki przecedź przez gęste sito lub gazę. Owoce możesz lekko mieszać, aby szybciej odsączyć sok.
  • Sok z porzeczek przelej do garnka, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj przez 5 minut.
  • Słoiki lub butelki dokładnie umyj i wysusz. Gorący sok przelej do słoików, szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem.

Smacznego!


Sok żurawinowy
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia
Sok z żurawiny – właściwości i przepis
Żurawina to jedna z najzdrowszych roślin. Jej owoce zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, P, pektyny, karoten, błonnik, minerały (szczególnie potas, wapń i fosfor) i flawonoidy wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Sok z żurawiny łagodzi objawy infekcji dróg moczowych, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Żurawina to jedna z najzdrowszych roślin. Jej owoce zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, P, pektyny, karoten, błonnik, minerały (szczególnie potas, wapń i fosfor) i flawonoidy wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Sok z żurawiny łagodzi objawy infekcji dróg moczowych, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.   Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina była tam stosowana do celów leczniczych, a także jako składnik konserwujący mięso. Właściwości i zastosowanie soku z żurawiny Sok z żurawiny zalecany jest w przypadku dolegliwości nerek i dróg moczowych. Zapobiega powstawaniu infekcji, złogów i kamieni w nerkach. Zawarty w soku kwas hipurowy działa antybakteryjnie. Uniemożliwia przyleganie bakterii do ścian pęcherza oraz ich namnażania w organizmie. Sok wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory bakteryjnej i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Picie szklanki soku z żurawiny dziennie, obniża poziom złego cholesterolu , wzmacnia dziąsła i redukuje ilość kamienia nazębnego . Sok z żurawiny usprawnia pracę układu krwionośnego i zwalcza wirusa opryszczki (typ HSV-2). Żurawina chroni przed chorobą wrzodową żołądka, reumatyzmem i chorobą Alzheimera . Przeciwwskazania do picia soku żurawinowego Sok z żurawiny może zwiększać obfitość krwawień. Picie soku żurawinowego jest odradzane osobom stosującym leki z werfaryną . Unikać go powinny także osoby z protezą zastawki i rekonwalescenci po zabiegach chirurgicznych. Przepis na domowy sok żurawinowy Sok żurawinowy można znaleźć w sklepie zielarskim lub aptece. Za 500 ml 100% soku żurawinowego trzeba zapłacić około 15 zł. Sok można też wykonać samodzielnie ze świeżych owoców.   Potrzebujesz: garnka, drewnianej łyżki,...

© Africa Studio/Fotolia
Styl życia
Przetwory z czarnych porzeczek: dżem, syrop i konfitura – przepisy
Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.

Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.   Przetwory z czarnej porzeczki przygotowywane na gorąco nie potrzebują dodatku substancji konserwujących czy żelujących . Ponieważ zawarta w nich pektyna robi to w sposób naturalny, nie wymagają pasteryzacji.   Słoiki i butelki można okryć grubym materiałem, aby ich zawartość długo stygła . Dzięki temu smak przygotowanych konfitur, syropów i dżemów wzmocni się. Wartości odżywcze i właściwości porzeczek Porzeczka stosowana jest jako roślina lecznicza. Ma właściwości moczopędne i napotne – przyspieszając w ten sposób detoksykację organizmu, szczególnie w czasie choroby . Owoce porzeczki są bogate w witaminę C oraz PP. Przetwory z czarnej porzeczki to doskonały lek na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz wzmocnienie odporności organizmu. Konfitura z czarnej porzeczki – przepis Składniki na około 13 słoików o pojemności 0,5 litra: 5 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców, 2,5 kg cukru. Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania 3-4 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Włóż owoce do dużego garnka (lub dwóch małych), zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na około 45 minut, by puściły sok. 2. Postaw garnek na palniku i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut . 3. Odstaw konfiturę do ostygnięcia na około 4 godziny. 4. Przegotuj ponownie całość przez kolejne 45 minut. 5. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików . Mocno zakręć i ustaw do góry dnem do ostygnięcia....

Wiaderko z owocami czarnej porzeczki.
©anjelagr/Fotolia
Styl życia
Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny
Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny

Bardzo zdrowy, lekko słodzony sok z czarnej porzeczki bez konserwantów i sztucznych barwników przygotujesz w domu w 20 minut. Jeśli będziesz pasteryzować butelki bądź słoiki, nie zapomnij wcześnie wyparzyć ich we wrzątku, razem z zakrętkami. Czarna porzeczka jest niezwykle zdrowa - zawiera ogromną ilość witaminy C oraz A, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega chorobom oczu, obniża poziom cholesterolu i cukru. Rozłożone pojedynczą warstwą czarne porzeczki z powodzeniem można mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez długie miesiące. Po rozmrożeniu nadają się do przyrządzania deserów, sosów do mięs, dżemów oraz cenionych soków. Chcesz kupić wyciskarkę, aby przygotowywać zdrowe i świeże soki? Wejdź na tę stronę i pobierz kody rabatowe Komputronik . Przepis na sok z czarnej porzeczki - niskokaloryczny   Składniki na dietetyczny sok z czarnej porzeczki (5 małych słoiczków) : 1 kilogram czarnych porzeczek , około 350-420 mililitrów wody.   Czas wykonania: 20 minut (bez czasu stygnięcia i pasteryzacji butelek) Stopień trudności: średnie   Jak zrobić niskokaloryczny sok z czarnej porzeczki?   Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz. Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce. Zagotuj wodę z owocami na dużym ogniu. Gotuj przez około 7 minut, dopóki czarne porzeczki nie zaczną pękać. Zdejmij garnek z ognia i studź zawartość przed kilkadziesiąt minut. Wyłóż duże sito gazą i pozostaw na nim owoce przez kilka godzin – ważne jest, aby nie odciskać porzeczek. Przelej sok do wysterylizowanych słoików i zakręć. Sok przeznaczony do szybkiego wypicia nie musi być...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner