Sok żurawinowy
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia

Sok z żurawiny – właściwości i przepis

Żurawina to jedna z najzdrowszych roślin. Jej owoce zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, P, pektyny, karoten, błonnik, minerały (szczególnie potas, wapń i fosfor) i flawonoidy wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Sok z żurawiny łagodzi objawy infekcji dróg moczowych, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Żurawina to jedna z najzdrowszych roślin. Jej owoce zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, P, pektyny, karoten, błonnik, minerały (szczególnie potas, wapń i fosfor) i flawonoidy wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Sok z żurawiny łagodzi objawy infekcji dróg moczowych, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

 

Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina była tam stosowana do celów leczniczych, a także jako składnik konserwujący mięso.

Właściwości i zastosowanie soku z żurawiny

Sok z żurawiny zalecany jest w przypadku dolegliwości nerek i dróg moczowych. Zapobiega powstawaniu infekcji, złogów i kamieni w nerkach. Zawarty w soku kwas hipurowy działa antybakteryjnie. Uniemożliwia przyleganie bakterii do ścian pęcherza oraz ich namnażania w organizmie. Sok wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory bakteryjnej i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Picie szklanki soku z żurawiny dziennie, obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia dziąsła i redukuje ilość kamienia nazębnego. Sok z żurawiny usprawnia pracę układu krwionośnego i zwalcza wirusa opryszczki (typ HSV-2). Żurawina chroni przed chorobą wrzodową żołądka, reumatyzmem i chorobą Alzheimera.

Przeciwwskazania do picia soku żurawinowego

Sok z żurawiny może zwiększać obfitość krwawień. Picie soku żurawinowego jest odradzane osobom stosującym leki z werfaryną. Unikać go powinny także osoby z protezą zastawki i rekonwalescenci po zabiegach chirurgicznych.

Przepis na domowy sok żurawinowy

Sok żurawinowy można znaleźć w sklepie zielarskim lub aptece. Za 500 ml 100% soku żurawinowego trzeba zapłacić około 15 zł. Sok można też wykonać samodzielnie ze świeżych owoców.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • sitka lub gazy,
  • słoików lub butelek z zakrętkami.

 

Składniki:

  • 500 g owoców żurawiny,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • woda.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce umyj i usuń z nich listki i gałązki.
  • Żurawinę przełóż do garnka i zalej zimną wodą, aby owoce były całkowicie zanurzone.
  • Owoce przełóż do garnka i dodaj wodę. Całość zagotuj. Od momentu zagotowania, żurawinę duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Sok przecedź przez gęste sito lub gazę. Owoce możesz lekko mieszać drewnianą łyżką, aby szybciej odsączyć sok.
  • Sok z żurawiny przelej do garnka, dodaj cukier trzcinowy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Słoiki lub butelki dokładnie umyj i wysusz.
  • Gorący sok przelej do słoików, szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem.

 

Smacznego!


Sok z czarnej porzeczki
© k_alinochka_13/Fotolia.com
Styl życia
Przetwory z czarnej porzeczki – dżem i sok
Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.   Czarna porzeczka to źródło witaminy C i PP. Jest rośliną leczniczą, która łagodzi objawy zapalenia pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.   Rada: Umyte słoiki i zakrętki możesz wysuszyć wstawiając je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110ºC. Otwarte słoiki ustaw na kratce piekarnika a zakrętki ułóż w formie do pieczenia. Przepis na dżem z czarnych porzeczek bez pasteryzowania Potrzebujesz: garnka z grubym dnem, przykrywki do garnka, drewnianej łyżki, słoików z zakrętkami.   Składniki na 7 słoiczków o pojemności 300 ml: 2,5 kg owoców czarnej porzeczki, 100 ml wody, 400 g cukru.   Czas przygotowania: 4-5 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Z porzeczek usuń gałązki i listki. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i przesyp do dużego garnka z grubym dnem. Do garnka wlej wodę i całość ustaw na ogniu. Garnek przykryj przykrywką i duś porzeczki przez około 30 minut. W tym czasie owoce powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie ustaw garnek na najmniejszym palniku i zdejmij przykrywkę. Duś owoce jeszcze przez 1,5 godziny, aby nie przywarły do dna garnka, dżem regularnie mieszaj drewnianą łyżką . Garnek zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Następnego dnia dżem ponownie zagotuj i partiami (po 200 g) dodawaj do niego cukier. Kiedy cukier się rozpuści,...

Miska świeżej żurawiny.
©Brent Hofacker/Fotolia.com
Styl życia
Żurawina – przepisy lecznicze: nalewka, sok i napar
Preparaty lecznicze z żurawiny pomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz wrzodów żołądka, wzmacniają także odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Z owoców można przyrządzić produkty lecznicze, takie jak nalewka, sok oraz napar.

Preparaty lecznicze z żurawiny pomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz wrzodów żołądka, wzmacniają także odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Z owoców można przyrządzić produkty lecznicze, takie jak nalewka, sok oraz napar.   Między innymi ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne żurawina uznawana jest za tzw. „super food”, czyli naturalną żywność wyjątkowo bogatą w substancje o korzystnym wpływie na zdrowie. Lecznicze właściwości żurawiny Duża ilość proantocyjanidów w owocach żurawiny zapobiega przyleganiu bakterii wywołujących infekcje do ścian narządów układu moczowego, np. pęcherza. W badaniach udowodniono , że wyciąg z żurawiny pomaga w zwalczaniu infekcji układu moczowego , które pojawiają się często u kobiet po operacjach ginekologicznych. Żurawina ma ponadto właściwości probiotyczne, wspomaga tworzenie się korzystnej mikroflory bakteryjnej w organizmie. Dobre bakterie wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają nawrotom zakażeń bakteryjnych.   Proantocyjanidy, zapobiegają również przyleganiu bakterii do zębów i dziąseł, dzięki czemu żurawina ma korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Chroni przed próchnicą oraz chorobami dziąseł i przyzębia, np. paradontozą.   Owoce żurawiny zawierają polifenole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. Ponadto spowalniają rozwój nowotworów prostaty, wątroby, piersi, jajników i odbytnicy. Żurawina ma dużo witaminy C oraz witaminy E, przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i chronią przed przedwczesnym starzeniem się organizmu. Żurawina stosowana jest także w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.   Żurawinę najlepiej spożywać na surowo , ponieważ wtedy najpełniej można skorzystać z jej właściwości zdrowotnych. Jej...

Przezroczyste szklanki wypełnione napojem żurawinowym, w misce obok świeża żurawina.
©Yingko/Fotolia.com
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowy kompot ze świeżej, mrożonej i suszonej żurawiny
Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.   Żurawina jest bogata w błonnik, miedź, wapń, fosfor, jod, a także witaminy C oraz z grupy B. Jedzenie owoców korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność organizmu, pomaga usuwać bakterie i zapobiega rozwojowi infekcji. Przepis na pyszny kompot ze świeżej żurawiny Kompot ze świeżej żurawiny świetnie sprawdzi się do obiadu . Napój poprawia apetyt, jest orzeźwiający i szybko gasi pragnienie.   Składniki (na 6 porcji): 500 gramów świeżej żurawiny, 1 litr wody, 2 łyżki miodu wielokwiatowego.    Czas przygotowania: 45 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Żurawinę oczyść i umyj. Zagotuj wodę w rondlu. Wsyp żurawinę do wrzątku i gotuj przez około 30 minut. Dodaj miód i wymieszaj. Napój przecedź przez sitko o drobnych oczkach. Kompot podawaj na ciepło lub zimno.   Dobra rada: Zamiast miodu kompot możesz posłodzić cukrem trzcinowym, stewią lub ksylitolem.   Smacznego! Jak przygotować kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy? Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony . Napój można podawać z kawałkami owoców .   Składniki (na 6 porcji): 500 gramów mrożonej żurawiny, 1 litr wody, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 3 goździki, 1...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak