Grzane wino
© Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia

Jak zrobić grzane wino? Przepis i porady

Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.

Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.

 

Do podgrzewania najlepiej sprawdzają się półsłodkie lub półwytrawne wina czerwone, pochodzące z Chile, Węgier, Włoch lub Hiszpanii. Trunki te mają głęboki, wieloowocowy aromat i wyrazisty smak.

Jakie przyprawy wybrać do grzanego wina?

Grzane wino powinno mieć zioło-korzenny smak. Zależnie od wybranej kompozycji dodatków, przyprawy dodają trunkowi odrobinę słodyczy lub subtelną nutę pikanterii.

 

  • Goździki – sprawiają, że trunek ma lekko pikantny smak i korzenny aromat.
  • Cynamon – dzięki niemu grzaniec ma słodkawy smak.
  • Pomarańcza – plaster suszonej lub świeżej pomarańczy sprawi, że trunek będzie bardziej orzeźwiający i zyska cytrusową nutę.
  • Pieprz – szczypta czarnego pieprzu wzmocni smak wina i sprawi, że grzaniec będzie mieć ostry smak.
  • Gałka muszkatołowa – nadaje gorzko-słodki smak i ostry zapach.
  • Imbir – działa rozgrzewająco, dzięki niemu wino nabiera świeżego i pikantnego smaku.
  • Laska wanilii – łagodzi smak trunku i wprowadza słodką nutę.

Przepis na grzane wino

Rada: Grzane wino najlepiej pić w naczyniach szklanych lub ceramicznych, które dłużej utrzymują wysoką temperaturę trunku. Grzanego wina nie należy gotować. Proces wrzenia spowoduje utratę aromatu i sprawi, że grzaniec nie będzie tak wyrazisty w smaku. Optymalna temperatura to 70-80ºC.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • łyżki.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 750 ml czerwonego wina,
  • 10 goździków,
  • laska cynamonu,
  • 100 g cukru,
  • 1 świeża pomarańcza.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pomarańczę umyj i pokrój w plastry.
  • Do garnka wlej wino.
  • Dodaj cukier, laskę cynamonu, goździki i plastry pomarańczy.
  • Ciągle mieszając, podgrzewaj całość przez 10-15 minut na niewielkim ogniu.
  • Trunek przelej do ceramicznych kubków.

 

Smacznego!


Piwo w szklance
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Grzane piwo – najlepsze przepisy
Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.

Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.   Rady: Najlepsza temperatura dla podgrzewania grzańca z miodem, to 40°C, ponieważ w wyższej miód traci swoje lecznicze właściwości (możesz również użyć miodu sztucznego, ale tylko dla walorów smakowych). Grzaniec najlepiej wypij zaraz po zrobieniu. Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowej przyprawy do grzanego piwa, koniecznie sprawdź, czy nie ma w składzie mąki. Wykorzystaj swoje ulubione piwo, aby zrobić z niego grzańca. Grzane piwo z pomarańczą Składniki: 0,5 l jasnego piwa, pół pomarańczy, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku, pięć goździków, 3 plastry obranego imbiru.   Sposób przygotowania: 1. Umyj dokładnie pomarańczę. 2. Podziel pomarańczę na cztery części. 3. Obierz imbir. 4. Pokrój imbir na plastry. 5. Wlej do garnka zimne piwo. 6. Dodaj cynamon, goździki, imbir i miód. 7. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. 8. Wrzuć do garnka pozostałość z wyciśniętej pomarańczy. 9. Podgrzewaj piwo przez około 5 minut (uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia). 10. Z jednej ćwiartki pomarańczy, która ci została wytnij dwa plastry do ozdoby. 11. Przelej piwo do kufla. 12. Ozdób kufel pomarańczą. Grzane piwo z jajkiem Składniki: 0,5 l piwa, 2 żółtka, 8 łyżeczek cukru, pół łyżeczki cynamonu, 4 goździki, imbir suszony (przyprawa).  ...

Świąteczny poncz z laską wanilii podany w szklanych pucharkach
©Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na bożonarodzeniowe napoje – śnieżny koktajl, rozgrzewający poncz oraz kawę imbirową
W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.

W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.   Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż , świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco. Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych . Napój można podawać zamiast słodyczy.   Składniki (na 3 porcje): 2 szklanki chudego mleka, tabliczka białej czekolady , pół obranej pomarańczy, pół łyżeczki zmielonych goździków, szczypta cynamonu, bita śmietana, łyżka startej skórki pomarańczy.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści. Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.   Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.   Smacznego! Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów? Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.   Składniki (na 8 porcji):...

wino i jabłka
© vagabondo/Fotolia.com
Styl życia
Wino św. Hildegardy – poprawia krążenie i wzmacnia organizm
Przepis na winko św. Hildegardy, inaczej wino pietruszkowe, został opracowany przez Gottfrieda Hertzkę, który jako pierwszy zastosował we współczesnej medycynie metody opracowane przez niemiecką mistyczkę. Napój poprawia krążenie krwi, redukuje niekorzystne działanie stresu i wzmacnia serce.

Przepis na winko św. Hildegardy, inaczej wino pietruszkowe, został opracowany przez Gottfrieda Hertzkę, który jako pierwszy zastosował we współczesnej medycynie metody opracowane przez niemiecką mistyczkę. Napój poprawia krążenie krwi, redukuje niekorzystne działanie stresu i wzmacnia serce.   Wino warto pić profilaktycznie jako środek wzmacniający organizm – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kim była św. Hildegarda z Bingen? Św. Hildegarda z Bingen była katolicką mistyczką i wizjonerką, żyjącą na przełomie XI i XII wieku. Od dziecka miała wizje, w których rozmawiała z Bogiem, jednak podzieliła się nimi dopiero po osiągnięciu najwyższego stanowiska w Kościele, jakie mogła ówcześnie zajmować kobieta. Mogła wtedy jako autorytet głosić swoje tezy i opowiadać o swoich doświadczeniach mistycznych. Hildegarda stworzyła m.in. traktat o leczniczym działaniu roślin, a także pisała inne dzieła o medycynie i lecznictwie. W Polsce od 2013 roku działa Polskie Towarzystwo Św. Hildegardy, które zajmuje się propagowaniem nauk świętej i bada możliwości ich zastosowania w medycynie akademickiej i naturalnej. Na bazie traktatów mistyczki opracowano dietę orkiszową, nazywaną także dietą Hildegardy . Właściwości winka św. Hildegardy z Bingen Wino świętej Hildegardy w zachodnich źródłach nazywane winem pietruszkowym, ponieważ pietruszka jest jego bardzo ważnym składnikiem. Działa moczopędnie, odtruwająco i pomaga usunąć wodę z organizmu. Głóg poprawia ukrwienie mięśnia sercowego i zapobiega miażdżycy. z organizmu. W połączeniu z miodem  i korzennymi przyprawami skutecznie wzmacnia cały organizm.   Napój: poprawia krążenie, obniża ciśnienie, odtruwa organizm, wzmacnia serce, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner