Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.

Reklama

Do podgrzewania najlepiej sprawdzają się półsłodkie lub półwytrawne wina czerwone, pochodzące z Chile, Węgier, Włoch lub Hiszpanii. Trunki te mają głęboki, wieloowocowy aromat i wyrazisty smak.

Jakie przyprawy wybrać do grzanego wina?

Grzane wino powinno mieć zioło-korzenny smak. Zależnie od wybranej kompozycji dodatków, przyprawy dodają trunkowi odrobinę słodyczy lub subtelną nutę pikanterii.

Zobacz także
  • Goździki – sprawiają, że trunek ma lekko pikantny smak i korzenny aromat.
  • Cynamon – dzięki niemu grzaniec ma słodkawy smak.
  • Pomarańcza – plaster suszonej lub świeżej pomarańczy sprawi, że trunek będzie bardziej orzeźwiający i zyska cytrusową nutę.
  • Pieprz – szczypta czarnego pieprzu wzmocni smak wina i sprawi, że grzaniec będzie mieć ostry smak.
  • Gałka muszkatołowa – nadaje gorzko-słodki smak i ostry zapach.
  • Imbir – działa rozgrzewająco, dzięki niemu wino nabiera świeżego i pikantnego smaku.
  • Laska wanilii – łagodzi smak trunku i wprowadza słodką nutę.

Przepis na grzane wino

Rada: Grzane wino najlepiej pić w naczyniach szklanych lub ceramicznych, które dłużej utrzymują wysoką temperaturę trunku. Grzanego wina nie należy gotować. Proces wrzenia spowoduje utratę aromatu i sprawi, że grzaniec nie będzie tak wyrazisty w smaku. Optymalna temperatura to 70-80ºC.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • łyżki.

Składniki na 4 porcje:

  • 750 ml czerwonego wina,
  • 10 goździków,
  • laska cynamonu,
  • 100 g cukru,
  • 1 świeża pomarańcza.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pomarańczę umyj i pokrój w plastry.
  • Do garnka wlej wino.
  • Dodaj cukier, laskę cynamonu, goździki i plastry pomarańczy.
  • Ciągle mieszając, podgrzewaj całość przez 10-15 minut na niewielkim ogniu.
  • Trunek przelej do ceramicznych kubków.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama