Małe pączki w miseczce
© galiyahassan/Adobe Stock
Styl życia

Wegańskie aromatyczne wytrawne małe pączki z ciasta na pizzę - przepis na idealną przekąskę i dodatek do zup

Wytrawne pączki w wersji wegańskiej to znakomity pomysł dla osób, które w swoim codziennym jadłospisie eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tych, które poszukują niecodziennych smaków. Puszysta kulka z aromatycznym czosnkiem w środku znakomicie sprawdza się jako sycąca przekąska i ciekawy smakowy akcent do zup, w szczególności kremów.

Wytrawne pączki w wersji wegańskiej to znakomity pomysł dla osób, które w swoim codziennym jadłospisie eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tych, które poszukują niecodziennych smaków. Puszysta kulka z aromatycznym czosnkiem w środku znakomicie sprawdza się jako sycąca przekąska i ciekawy smakowy akcent do zup, w szczególności kremów.

 

Pączki w wersji wegańskiej można przygotować ekspresowo z ciasta do pizzy. W ten sposób zaoszczędza się czas, który jest potrzebny do zrobienia tego smakołyku w wersji tradycyjnej. Zamiast czosnku w środku pączków mogą się znaleźć np. suszone pomidory, ulubione przyprawy, oliwki, a nawet orzeszki ziemne.

 

Przepis na wegańskie wytrawne pączki z ciasta na pizzę

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • 4 g drożdży instant,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • około 10 ząbków czosnku lub innych wybranych dodatków.


 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp mąkę, drożdze, cukier i sól - wymieszaj wszystko dokładnie, stopniowo dolewaj wodę i zagniataj ciasto, powoli wlej olej i dalej wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek.
  • Uformuj z ciasta kulę, zostaw w misce przykrytej bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  • Obierz czosnek, pokrój ząbki na 2 lub 4 części - w zależności od tego, jak bardzo aromatyczny ma być każdy paczek. W ten sam sposób przygotuj inne dodatki. Oliwki i orzechy najlepiej zostawić w całości, natomiast suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki i odsącz z oleju - w przeciwnym razie nie będą się chciały łatwo owinąć ciastem.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej - wlej go tyle, aby każdy pączek zanurzył się w nim cały.
  • Nasmaruj dłonie olejem, odrywaj z ciasta kawałki wielkości piłeczki do ping-ponga i formuj kulki, w każdą zawijając kawałek czosnku.
  • Gdy olej zacznie bulgotać, wrzuć pierwszą porcję pączków (tyle aby tworzyły tylko jedną warstwę) i smaż do momentu, aż będą złote.
  • Usmażone kulki kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Gorące kulki oprósz solą.

 

Wytrawne wegańskie pączki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

pierogi położone na drewnianych deseczkach
©Yuliya/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić wegańskie ruskie pierogi? - przepis na ruskie pierogi z tofu
Przygotowanie tradycyjnych dań w wersji wegańskiej nie jest skomplikowane ani bardziej czasochłonne. Bardzo ważne natomiast jest, by zastępować składniki pochodzenia zwierzęcego roślinnymi. W przypadku pierogów ruskich sprawa jest bardzo prosta. Twaróg zostaje zamieniony na tofu, reszta składników pozostaje ta sama.

Przygotowanie tradycyjnych dań w wersji wegańskiej nie jest skomplikowane ani bardziej czasochłonne. Bardzo ważne natomiast jest, by zastępować składniki pochodzenia zwierzęcego roślinnymi. W przypadku pierogów ruskich sprawa jest bardzo prosta. Twaróg zostaje zamieniony na tofu, reszta składników pozostaje ta sama. Aby tofu miało kwaskowaty posmak zbliżony do białego sera, należy dodać trochę wody spod ogórków kiszonych lub soku z cytryny . Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest zakwaszenie go octem jabłkowym. Bardzo ważne jest, by dodawać kwaśny składnik bardzo oszczędnie, ponieważ może całkowicie zdominować smak całego farszu. Tajemnicą idealnie gładkiego ciasta pierogowego jest dodanie do mąki gorącej, ale nie wrzącej wody. Przepis na wegańskie ruskie pierogi z tofu Składniki na około 70-80 pierogów: 4 szklanki mąki pszennej, np. typ 450, pół szklanki mąki krupczatki, 1 łyżeczka soli, 1 – 1,5 szklanki gorącej wody. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków, 200 g tofu tofu naturalnego (może być silken tofu), 4-5 łyżek wody spod ogórków kiszonych , 3 duże białe cebule, szczypta soli, olej do smażenia i do gotowania pierogów. Pierogi ruskie znakomicie smakują udekorowane smażoną cebulką, dlatego możesz przygotować również zeszkloną na oleju cebulę z odrobiną sosu sojowego. Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 1-1,5 godziny Sposób przygotowania: Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Usmaż cebulę na oleju, zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnione w palcach lub widelcem tofu wymieszane z ogórkową wodą i solą, wymieszaj dokładnie. Dodaj jeszcze gorące odcedzone, rozgniecione tłuczkiem lub przeciśnięte przez praskę...

kanapki z awokado
©shersor/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie imieniny – proste przepisy na wegańskie przekąski: pasta jajeczna i pietruszkowe pesto z warzywnymi frytkami
Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.

Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.   Wegańskie przekąski są nie tylko bardzo smaczne, ale również lekkostrawne i zdrowe. To doskonały sposób na pokazanie znajomym, że bezmięsne dania są znakomite. Oprócz proponowanych niżej przepisów można przygotować np. mini pizzerinki, marchewkowe muffiny czy krakersy ze strączkowymi dipami. Przepis na wegańską pastę jajeczną Składniki na około 6 osób: 2 kostki naturalnego tofu - około 300 g, 1 dojrzałe awokado, 2 łyżeczki soli czarnej, 3 łyżki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego , 1 szklanka drobno posiekanego koperku, 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku, pół szklanki drobno posiekanej rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy stołowej, pieprz czarny świeżo mielony.   Czas przygotowania: około 20 minut + 1 godzina chłodzenia, Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Nie odsączaj tofu z zalewy. Umieść obie kostki w dużej misce. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżeczką i dodaj do tofu. Wsyp wszystkie pozostałe składniki (oprócz kopru, rzodkiewki i szczypiorku) i musztardę. Zblenduj całość na gładką masę. Dodaj zieleninę i rzodkiewkę, wymieszaj wszystko łyżką. Wstaw pastę do lodówki na co najmniej godzinę. Przełóż „jajeczny” specjał do małych miseczek. Sól czarna ma wysoką zawartość siarki, dlatego daje bardzo intensywny jajeczny posmak. Jest wystarczająco słona, dlatego dosalanie potrawy nie powinno być...

Przepis na wegańskie kruche ciasto
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kruche ciasto wegańskie: podstawowy i przepis na ciasto bez glutenu
Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.   Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem. Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy .   Składniki: 200 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej, 200 g margaryny lub masła roślinnego, 50 g cukru trzcinowego.   Sposób przygotowania: Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier. Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut. Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je na całej powierzchni. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.   Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę . ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce. Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej Wersja słodka - składniki: 150 g mąki jaglanej, 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g oleju kokosowego, ⅓ szklanki brązowego...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik