zupa ze świeżą kolendrą w drewnianej miseczce
©romablack/Fotolia.com
Styl życia

Świeża kolendra – jako sposób na urozmaicenie popularnych zup – 2 przepisy na zupy z dodatkiem kolendry

Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.

Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.

Zielone i drobne listki kolendry są wspaniałym urozmaiceniem kremu z pieczonej cukinii oraz zupy pomidorowej. Dzięki niej zyskują zupełnie nowy, orientalny charakter. Znakomitym dodatkiem do tego rodzaju dań będą czosnkowe grzanki lub makaron gryczany.

Przepis na krem z cukinii i świeżej kolendry

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 małe cukinie,
  • duża garść świeżej kolendry,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule cukrowe,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • do dekoracji: kilka listków kolendry, garść drobno posiekanych fistaszków i 100 ml jogurtu greckiego.

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj cukinie pod bieżącą wodą, pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blaszce, oprósz solą i włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Obok ułóż nieobrane ząbki czosnku.
  • Pokrój cebule w piórka.
  • Wlej do garnka olej i zeszklij cebulę.
  • Wyjmij upieczone cukinie, wsyp je do cebuli,
  • Obierz i dodaj czosnek i wszystkie pozostałe składniki – oprócz kolendry.
  • Doprowadź całość do wrzenia i gotuj do czasu, aż cukinia będzie miękka (około 10 minut).
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj kolendrę (razem z łodyżkami) i zblenduj całość.
  • Ponownie zagotuj zupę – dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się połączą. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić kremu.

Podawaj zupę udekorowaną kleksem jogurtu, orzeszkami ziemnymi i listkiem kolendry.

Przepis na pikantną zupę pomidorową ze świeżą kolendrą

Składniki na około 4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę,
  • szczypta chili,
  • 1/3 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebule w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym w dużym rondelku oleju.
  • Dodaj pomidory wraz z sokiem i podgrzewaj je z cebulą przez około 5 minut.
  • Wlej bulion i dodaj pozostałe składniki (oprócz kolendry) i przyprawy.
  • Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Zdejmij rondelek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
  • Ponownie zagotuj całość.

Podając zupę, obficie posypuj ją już na talerzach świeżą kolendrą.

talerz z zupą dyniową
©Kamila Cyganek/Fotolia.com
Styl życia
Dynia hokkaido – właściwości zdrowotne i przepisy: na kremową zupę i dyniowe leczo
Dynia hokkaido charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i pękatym okrągłym kształtem. Bez problemu można ją odróżnić od dyni zwyczajnej. Waga dyni hokkaido nie przekracza 2-3 kg. Przed obieraniem najlepiej pokroić ją na mniejsze kawałki, ponieważ ma bardzo twardą skórę.

Dynia hokkaido charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i pękatym okrągłym kształtem. Bez problemu można ją odróżnić od dyni zwyczajnej. Waga dyni hokkaido nie przekracza 2-3 kg. Przed obieraniem najlepiej pokroić ją na mniejsze kawałki, ponieważ ma bardzo twardą skórę. Dynię hokkaido warto wprowadzać do jadłospisu ze względu na uniwersalny, delikatny smak, który pozwala na przyrządzenie z niej zarówno potraw słodkich, jak i wytrawnych. Ponadto jej miąższ zawiera dużo cennych dla organizmu składników odżywczych. Właściwości zdrowotne dyni hokkaido W miąższu dyni hokkaido znajduje się więcej karotenu i witaminy A niż w marchewce. Składniki te pozytywnie wpływają na wzrok oraz chronią skórę przed negatywnym wpływem promieni UV. Ponadto dynia jest bogatym źródłem wspomagających układ nerwowy witamin z grupy B, potasu i magnezu, niezbędnej szczególnie dla układu odpornościowego witaminy C oraz niacyny (witaminy PP), która m. in. reguluje poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Jedzenie dyni hokkaido wspiera również procesy odtruwające i oczyszczające nerek i wątroby. Kremowa zupa z dyni hokkaido, masła orzechowego i kolendry – przepis Składniki na około 3 porcje: 1 dynia hokkaido , pół puszki mleka kokosowego , 3 łyżki kremowego masła orzechowego , 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry , 2 plasterki imbiru, 1 litr bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oleju, sól. Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Pokrój dynię na ćwiartki, obierz ze skóry (najlepiej bardzo ostrym krótkim nożem) i usuń łyżką gniazda nasienne. Pokrój dynię w dużą kostkę. Obierz i pokrój cebulę w pióra i zeszklij na oleju. Dodaj dynię i imbir, zalej bulionem i zagotuj. Wlej mleko kokosowe, dodaj masło orzechowe, sól i kolendrę....

Zupa z mango podana z jogurtem naturalnym.
©Anna/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie dania z mango: chutney z mango i wegańską rozgrzewającą zupę z mango i imbirem
Mango jest bardziej dostępne w Polsce w okresie jesienno-zimowym niż letnim. Wówczas jest nieco tańsze. Ze względu na delikatny, żywiczny smak, owoc ten znakomicie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Można zrobić z niego pyszną rozgrzewającą zupę o orientalnym smaku oraz chutney – czyli dodatek do potraw i kanapek.

Mango jest bardziej dostępne w Polsce w okresie jesienno-zimowym niż letnim. Wówczas jest nieco tańsze. Ze względu na delikatny, żywiczny smak, owoc ten znakomicie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Można zrobić z niego pyszną rozgrzewającą zupę o orientalnym smaku oraz chutney – czyli dodatek do potraw i kanapek.   Kupując mango, należy zwrócić uwagę na to, czy jest dojrzałe. Powinno być miękkie, ale nie tak, by na skórce pod naciskiem palca tworzyło się trwałe wgłębienie. Zbyt dojrzałe mango ma dużo włókien i mączysty smak. Lekko niedojrzały owoc jest znakomity np. do przygotowania chutney, ponieważ ma wyczuwalne lekko kwaskowe nuty.   Wegańska zupa-krem z mango, kolendry i imbiru   Składniki: 2 dojrzałe średniej wielkości mango, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, kawałek świeżego imbiru – około 3-4 cm, starty na tarce – bez skórki, 300 ml bulionu warzywnego , 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej , pół puszki mleka kokosowego, sok z połowy limonki, 2 ząbki czosnku, 1 mała czerwona cebula, olej, łyżka masła orzechowego (gładkiego), garść listków świeżej kolendry, świeżo mielony czarny pieprz.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój drobno. Zeszklij cebulę na oleju (w garnku, w którym będziesz gotować zupę), pod koniec smażenia wrzuć czosnek i imbir i zdejmij garnek z ognia. Zalej całość bulionem, dodaj masło orzechowe, soczewicę i mango. Doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz, gotuj przez około minutę, wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, zblenduj zupę na gładki krem i...

Zupa krem podana z chrupiącymi grzankami.
©Iuliia Metkalova/stock.adobe.com
Styl życia
Jesień na stole - mamy wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi. Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki , kapusta pekińska , jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego, 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego . Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki....

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner