Ugotowanie dietetycznej zupy pomidorowej nie jest trudne, bardziej czasochłonne może być jednak dla osób, które zdecydują się zrobić też domowej roboty bulion.

Reklama

Pomidorówka nie tylko powinna być dietetyczna, ale i zdrowa

Pierwszym zabiegiem zapewniającym mniejszą zawartość tłuszczu w zupie będzie zamiana śmietany na jogurt naturalny. Biały makaron natomiast można zastąpić brązowym ryżem. Aby zupa pomidorowa była nie tylko dietetyczna, ale i zdrowa – bulion do jej podstawy można wykonać samodzielnie, na bazie piersi kurczaka.

Jednak dla osób, które mają mniej czasu, wygodniejszym wyjściem będą kostki rosołowe. Te, pomimo swojej niskiej kaloryczności, nie cieszą się dobrą sławą, ze względu na wysoką zawartość soli i chemicznych dodatków. Zatem najzdrowszą opcją będzie domowej roboty bulion, a jeśli już zapadnie decyzja o użyciu kostek – wówczas można zastanowić się nad tymi wykonanymi z upraw ekologicznych, o mniejszej zawartości soli i sztucznych substancji. Różny może być też skład przecieru pomidorowego, zatem dobrze wybrać ten wyprodukowany z największej ilości pomidorów i z najmniejszą ilością sztucznych dodatków.

Przepis na dietetyczną zupę pomidorową

Składniki:

Zobacz także
  • świeże pomidory – tylko w sezonie (4 sztuki), poza sezonem – 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • marchewka (2 sztuki, duże),
  • por (wystarczy połowa dużego warzywa),
  • cebula (2 średnie sztuki),
  • seler (wystarczy ¼ warzywa),
  • oliwa lub olej (1 łyżka),
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • kostka rosołowa (1 sztuka),
  • naturalny ryż pełnoziarnisty,
  • jogurt naturalny (1 łyżka),
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy etap to przygotowanie bulionu warzywnego, zatem do wody wrzucić trzeba marchewkę, seler, por i cebulę. Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym i oliwą (lub olejem), a także dodać kostkę rosołową. Garnek przykryć i zostawić gotujący się wywar na 40 – 45 minut.
  • Ryż ugotować z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  • Pomidory świeże obrać ze skórki.
  • Po 40 minutach, gdy wywar jest gotowy, trzeba wyjąć z niego całą zawartość, a wrzucić pomidory i gotować kolejne 15 minut. Całość można zblendować i dodać wedle uznania soli i pieprzu, a także pokrojoną w plasterki marchewkę.
  • Zupę podać z ryżem, już w talerzu można posypać ją natką pietruszki i dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
  • Jeśli ktoś chciałby uzyskać gęstszą i bogatszą w wartości odżywcze zupę, może zblendować pomidory ze wszystkimi wcześniej wykorzystanymi warzywami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama