Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
talerz zupy pomidorowej
©Markus Mainka/Fotolia
Styl życia

Jak ugotować dietetyczną zupę pomidorową?

Ugotowanie dietetycznej zupy pomidorowej nie jest trudne, bardziej czasochłonne może być jednak dla osób, które zdecydują się zrobić też domowej roboty bulion.

Ugotowanie dietetycznej zupy pomidorowej nie jest trudne, bardziej czasochłonne może być jednak dla osób, które zdecydują się zrobić też domowej roboty bulion.

Pomidorówka nie tylko powinna być dietetyczna, ale i zdrowa

Pierwszym zabiegiem zapewniającym mniejszą zawartość tłuszczu w zupie będzie zamiana śmietany na jogurt naturalny. Biały makaron natomiast można zastąpić brązowym ryżem. Aby zupa pomidorowa była nie tylko dietetyczna, ale i zdrowa – bulion do jej podstawy można wykonać samodzielnie, na bazie piersi kurczaka.

 

Jednak dla osób, które mają mniej czasu, wygodniejszym wyjściem będą kostki rosołowe. Te, pomimo swojej niskiej kaloryczności, nie cieszą się dobrą sławą, ze względu na wysoką zawartość soli i chemicznych dodatków. Zatem najzdrowszą opcją będzie domowej roboty bulion, a jeśli już zapadnie decyzja o użyciu kostek – wówczas można zastanowić się nad tymi wykonanymi z upraw ekologicznych, o mniejszej zawartości soli i sztucznych substancji. Różny może być też skład przecieru pomidorowego, zatem dobrze wybrać ten wyprodukowany z największej ilości pomidorów i z najmniejszą ilością sztucznych dodatków.

Przepis na dietetyczną zupę pomidorową

Składniki:

  • świeże pomidory – tylko w sezonie (4 sztuki), poza sezonem – 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • marchewka (2 sztuki, duże),
  • por (wystarczy połowa dużego warzywa),
  • cebula (2 średnie sztuki),
  • seler (wystarczy ¼ warzywa),
  • oliwa lub olej (1 łyżka),
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • kostka rosołowa (1 sztuka),
  • naturalny ryż pełnoziarnisty,
  • jogurt naturalny (1 łyżka),
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy etap to przygotowanie bulionu warzywnego, zatem do wody wrzucić trzeba marchewkę, seler, por i cebulę. Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym i oliwą (lub olejem), a także dodać kostkę rosołową. Garnek przykryć i zostawić gotujący się wywar na 40 – 45 minut.
  • Ryż ugotować z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  • Pomidory świeże obrać ze skórki.
  • Po 40 minutach, gdy wywar jest gotowy, trzeba wyjąć z niego całą zawartość, a wrzucić pomidory i gotować kolejne 15 minut. Całość można zblendować i dodać wedle uznania soli i pieprzu, a także pokrojoną w plasterki marchewkę.
  • Zupę podać z ryżem, już w talerzu można posypać ją natką pietruszki i dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
  • Jeśli ktoś chciałby uzyskać gęstszą i bogatszą w wartości odżywcze zupę, może zblendować pomidory ze wszystkimi wcześniej wykorzystanymi warzywami.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©Nitr/Fotolia
Styl życia
Wegańska zupa pomidorowa - łatwy i szybki przepis
Wegańska zupa pomidorowa - łatwy i szybki przepis

Wegańska zupa pomidorowa jest niezwykle prosta przygotowaniu i pyszna. Najlepiej smakuje ta przyrządzana na świeżych, letnich pomidorach. Jeśli jednak nie ma sezonu na pomidory, lepiej postawić na passatę pomidorową. Łatwy przepis na wegańską zupę pomidorową znajdziecie poniżej. Odpowiednio przygotowana wegańska pomidorówka nie odbiega smakiem od tradycyjnej pomidorowej z mięsem. Bardzo ważny jest wybór pomidorów - muszą być dojrzałe i słodkie. Tajemniczym składnikiem, który zupełnie zmieni smak zupy jest pieczona cebula i czosnek. Surowe warzywa mają znacznie mniej aromatu i smaku. Smak pomidorów najlepiej podkreśli świeża lub suszona bazylia . Jeśli lubisz intensywny smak i aromat ziół, możesz dodać obie. Ryż i makaron od lat toczą ze sobą bój o to, które z nich bardziej sprawdzi się w pomidorowej. Oba dodatki pasją idealnie, a najlepszy będzie świeży własnoręcznie robiony makaron lub ryż długoziarnisty basmati . Mniej standardowym dodatkiem jest chrupiąca czosnkowa grzanka - będzie świetnie smakować z tą wersją wegańskiej pomidorowej zupy krem . Przepis na wegańską zupę pomidorową Składniki na zupę pomidorową 1 kg pomidorów lub litr passaty, 2 marchewki pietruszka, 1/2 pora, 1/2 selera, cebula, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona, opcjonalnie: mleko kokosowe lub wegańska śmietana Jak zrobić wegańską zupę pomidorową? Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Wrzucić do garnka razem z porem. Zalać litrem wody i zagotować. Dodać pieczoną cebulę i czosnek. Gotować minimum 30 minut. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w ćwiartki. Podsmażyć przez 10 minut na oleju w dużym garnku. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Zalać bulionem i...

miska zupy z soczewicy
©Ramon Grosso/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na sylwestrowe zupy
Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.

Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.   Poniżej dwa pomysły na sylwestrowe zupy: w wersji bezmięsnej i mięsnej. Zupa z soczewicy Składniki: soczewica czerwona łuskana (200 gramów), pomidory (dwie sztuki), cebula (dwie małe sztuki), czosnek (dwa ząbki), bulion warzywny (jeden litr), korzeń imbiru , oliwa (dwie łyżki), sól (jedna łyżeczka), ostra papryka (jedna łyżeczka), mieszanka curry (jedna łyżeczka), śmietana. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Drobno posiekać cebulę, imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: sól, imbir, paprykę, mieszankę curry. Przełożyć cebulę do garnka, dodać rozdrobnione pomidory i soczewicę, zalać bulionem warzywnym, gotować około 20 minut. Zupę podawać ze śmietaną, można udekorować kiełkami. Smacznego! Zupa gulaszowa Składniki: mieszanka mięs: karkówki, łopatki, wołowiny (pół kilo), papryka czerwona (dwie sztuki), pieczarki (50 dkg), cebula (jedna duża sztuka), marchewka (jedna mała sztuka), pietruszka (jedna mała sztuka), czosnek (dwa ząbki), seler (1/4 sztuki), ziemniaki (3 średnie sztuki), bulion warzywny, koncentrat pomidorowy (2 łyżki), olej do smażenia , przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni, dodać...

pomidory i sos pomidorowy
© denira/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na przecier (koncentrat) pomidorowy
Prosty przepis na przecier (koncentrat) pomidorowy

Przecier pomidorowy to jeden z najprostszych i najbardziej przydatnych przetworów na zimę. Na jego bazie można przygotować wiele pysznych dań - makarony, pizzę, zapiekanki czy orientalną szakszukę. Do podstawowej wersji używamy jedynie pomidorów, soli i cukru. Jednak możemy do woli ją zmieniać, np. dodając świeżych ziół i przypraw. Aby koncentrat pomidorowy miał odpowiedni smak, musimy wybrać dobrej jakości pomidory. Poniżej znajdziecie wszystkie informacje o tym jak zrobić przecier z pomidorów. Jakie pomidory na przecier pomidorowy? Pomidory powinny być dojrzałe i słodkie . Trzeba jednak uważać na te zbyt miękkie i z uszkodzeniami, mogą one sprawić, że przecier szybciej się zepsuje. Nie kupuj pomidorów z supermarketu, są zrywane zbyt wcześnie i mają mało smaku. Najlepiej wybierz się na okoliczny targ z warzywami. Najlepsze będą gatunki z małą ilością pestek i dużą ilością miąższu, sprawdzą się tutaj np. pomidory malinowe czy bawole serce . Przepis na przecier pomidorowy Składniki na przecier pomidorowy  (4 słoiki 400 ml) 3 kg pomidorów łyżka soli łyżka cukru Jak przygotować przecier pomidorowy? Pomidory sparzyć przez 30-40 sekund we wrzątku. Zdjąć skórkę, wyrwać szypułki i odciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać sól i cukier. Gotować przez 15-20 minut. Pomidory zblendować na gładką masę.  Jeśli chcemy żeby wywar był gęstszy, gotować na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodatki do koncentratu pomidorowego Do przecieru pomidorowego można dodać zioła i przyprawy , które urozmaicą jego smak. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży bądź granulowany czosnek . Jeśli koncentrat będzie służył jako sos można dodać świeże lub suszone...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner