Tradycyjne dania kuchni azjatyckiej położone na stole.
©VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia

Smaki Azji: kuchnia chińska, japońska, wietnamska i koreańska

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej.

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej.

Ogólna charakterystyka kuchni azjatyckiej

Kuchnia w Azji jest bardzo zdrowa – sprawia, że mieszkańcy tego kontynentu znacznie rzadziej niż Europejczycy cierpią na choroby cywilizacyjne, a zwłaszcza na nadwagę. Dużo ryb, owoców morza, warzyw, a mało tłustego mięsa i nabiału – to sekret zdrowia Azjatów. W każdym kraju Dalekiego Wschodu bazę dań stanowi ryż bądź cieniutki makaron ryżowy. Popularne są też przyprawy o intensywnym aromacie (imbir, curry, kardamon), przede wszystkim ostre (chili, wasabi). W azjatyckiej kuchni bardzo chętnie wykorzystuje się też produkty sojowe: tempeh i tofu, a także algi morskie. Potrawy serwuje się w niewielkich porcjach, choć na talerzach jest bardzo wiele składników o rozmaitych smakach (ostre współwystępują ze słodkimi). Za najbardziej charakterystyczną cechę kuchni w Azji należałoby więc uznać różnorodność, również dlatego, że wszystkie dalekowschodnie kraje słyną z nieco innej kultury przyrządzania i jedzenia posiłku.

Kuchnia azjatycka: chińska

W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina, a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu. Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Mniej rozpowszechnione danie – pierożki wontony – dopiero zaczyna wkraczać do kuchni europejskiej, choć w Chinach jada się je już od wieków. Są to sakiewki z ciasta nadziewane krewetkami, warzywami bądź mięsem i smażone na głębokim oleju. Każdy miłośnik azjatyckiej kuchni powinien spróbować też ramenu, czyli chińskiego rosołu, który sprzedawany jest jako fast food.

Kuchnia azjatycka: japońska

Japonia słynie z sushi, lecz nie warto na nim poprzestawać, odkrywając tamtejsze smaki. W Kraju Kwitnącej Wiśni jada się bardzo dużo zup. Jedną z bardziej popularnych jest zdrowa miso-shiru ze sfermentowanej soi i ryżu (lub jęczmienia). Japończycy lubią siedzieć przy dymiącym kociołku z bulionem (shabu-shabu) i zanurzać w nim mięso, owoce morza, ryby oraz grzyby, a następnie wyjadać je pałeczkami. Na koniec posiłku wypijają powstały wywar.

Kuchnia azjatycka: wietnamska

Z kuchni wietnamskiej na cały świat dotarły już sajgonki (nem), czyli naleśniki zawijane w papier ryżowy z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. Wietnamczycy popijają je aromatyczną zieloną herbatą jaśminową bądź sokiem z trzciny cukrowej. Tamtejsza kuchnia pachnie miętą, limonką i kolendrą, a cukier służy w niej nie tylko do przygotowywania słodkości.

Kuchnia azjatycka: koreańska

W kuchni koreańskiej królują pikantne smaki uzyskiwane m.in. dzięki dodatkowi ostrej pasty doenjang na bazie soi. Tam powstało danie kimchi, czyli kapusta pekińska ukiszona z innymi składnikami warzywnymi (czosnkiem, cebulą, rzodkwią, papryką) oraz rybnymi (krewetkami, anchois i innymi owocami morza). Doprawia się je chili, sosem sojowym i ziarnami sezamu. W Korei jada się też hoe – surowy filet ryby zawijany w liść sałaty i maczany w sosie gochujang.


owoce jałowca pospolitego
©paolofusacchia/fotolia
Styl życia
Zastosowanie jodłowca w kuchni
Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak i aromat. W Niemczech zmielone owoce jałowca są stosowane jako zamiennik pieprzu.

Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak i aromat. W Niemczech zmielone owoce jałowca są stosowane jako zamiennik pieprzu. Jałowiec pospolity jako przyprawa Szyszkojagody, czyli owoce jałowca pospolitego, są bardzo cenione w kuchni ze względu na swój balsamiczny aromat oraz korzenny, gorzko-słodki smak. Świeże jagody są zbyt gorzkie, dlatego wykorzystuje się przede wszystkim suszone. Przechowuje się je w całości, a tuż przed dodaniem – rozgniata, by uwolnić aromat. Dodawane są głównie do ciężkostrawnych i tłustych potraw, które mogą powodować wzdęcia, np. do: bigosu , zupy ze świeżej kapusty, buraczków, sosów, marynowanych grzybów. Jałowiec znajduje zastosowanie w przyprawianiu mięs, zwłaszcza dziczyzny, ponieważ ma ona najbardziej wyrazisty smak. Rozdrobnione jagody dodaje się także do kiełbas i pasztetów. Jałowiec dobrze komponuje się z pietruszką, czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz tymiankiem . Dodatkowo drzewo jałowca pospolitego wykorzystuje się, by w dymie jałowcowym wędzić mięso i wędliny. Jałowiec pospolity w przetworach Z owoców jałowca sporządza się także: wódkę jałowcówkę, gin, syropy, wina, nalewki, piwa. Piwo jałowcowe jest regionalnym napojem popularnym szczególnie na Mazowszu, nazywane jest również piwem kozicowym, ponieważ młode pędy jałowca pospolitego, z którego wytwarza się ten napój, to tak zwane kozice . Ma zastosowanie przede wszystkim jako napój rozgrzewający. Z kolei nalewka polecana jest przy niestrawności i przeziębieniu. Gorczyca biała może być składnikiem bardzo wielu dań. Zobacz, jakie jest zastosowanie w kuchni gorczycy białej i do...

Przepis na sushi
© neirfy/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy kuchni japońskiej - sushi i makaron Soba z sosem sojowym
Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.

Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.   Kuchnia japońska, obok śródziemnomorskiej uchodzi za najzdrowszą kuchnię świata. Jej podstawowymi składnikami są: biały ryż, ryby oraz owoce morza. Najważniejszymi przyprawami wzbogacającymi smak japońskich potraw są m.in. sosy sojowe, ocet ryżowy, wasabi i olej sezamowy. Kuchnia japońska - przepis na sushi Sushi jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Składają się na nią biały ryż, kawałki ryby (np. tuńczyka, łososia) i warzywa (np. ogórek) zawinięte w liście wodorostów . Zamiennikami ryby mogą być owoce morza, np. krewetki lub paluszki krabowe . Niezbędnymi dodatkami do sushi są: sos sojowy , marynowany imbir i wasabi, czyli tradycyjny chrzan japoński. Do przygotowania sushi potrzebna jest mata bambusowa do zawijania. Potrawę można jeść za pomocą pałeczek lub palcami.   Składniki: świeży tuńczyk, ryż do sushi, sushi nori , czyli listki prasowanych alg morskich, sos sojowy, wasabi, marynowany imbir w zalewie, zaprawa do ryżu: 1 łyżka octu ryżowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru (składniki na 100 g ugotowanego ryżu).   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Wszystkie składniki: ocet ryżowy, sól, cukier podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Zaprawę przestudź i dodaj do ugotowanego ryżu. Wymieszaj. Sushi nori (algi morskie) umieść przy dolnej krawędzi maty...

ziarna gorczycy białej
©Diana Taliun/Fotolia
Styl życia
Biała gorczyca w kuchni. Przepisy na napary z gorczycy
Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.

Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie. Gorczyca w musztardzie i mieszankach przypraw Gorczyca gości w polskiej kuchni od kilku tysiącleci. W wieku XVII używano gorczycy jako przyprawy rozgrzewającej i wspomagającej leczenie przeziębienia. Dzisiaj gorczyca jest kojarzona przede wszystkim z musztardą – jest jej nieodzownym składnikiem . Początkowo musztardą nazywano papkę ze zmielonych ziaren gorczycy oraz octu . Po jakimś czasie do tych dwóch składników doszły jeszcze przyprawy i woda, i w takiej postaci musztarda istnieje do dziś.   Gorczyca jest także jednym z głównych składników mieszanek przypraw, dodawanych m.in. do ogórków konserwowych, wchodzi także w skład mieszanki curry. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera . Przepisy na przetwory z białej gorczycy Napar z gorczycy na żołądek – połową szklanki gorącej wody zalać łyżeczkę ziaren gorczycy. Pić wieczorem, razem z ziarnami.   Napar moczopędny wspomagający pracę nerek – należy przygotować 1 litr wody oraz łyżkę rozgniecionych nasion gorczycy. Rozgniecione nasiona należy zalać przegotowana wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować wywar i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić gorczycę i pić ćwierć szklanki wywaru kilka razy dziennie między posiłkami.   Napar wspomagający trawienie – dwie łyżeczki gorczycy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc w ciepłym miejscu. Napar należy pić trzy razy dziennie po ćwierć szklanki.   Miód z...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak