Party Stories
mięso z ryżem
Pixabay/mateya/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Prosty przepis na zupę strogonow. Sycąca potrawa z mięsem

Do przygotowania zupy strogonow najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ale można to mięso zastąpić tańszą ligawą lub rostbefem wołowym.

Do przygotowania zupy strogonow najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ale można to mięso zastąpić tańszą ligawą lub rostbefem wołowym.

 

Nazwa „strogonow” pochodzi od nazwiska rosyjskiego hrabiego pełniącego funkcję dyplomaty, który żył w XIX wieku. Spopularyzował on potrawę, którą przyrządził francuski kucharz pracujący na dworze Aleksandra I.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • rondelka.

 

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta,
  • 0,25 kg pieczarek,
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych,
  • 4 cebule,
  • 1,5 litra woda,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, a po osuszeniu pokrój na nieduże kawałki w poprzek włókien.
2. Oprósz kawałki mięsa solą i pieprzem i odstaw.
3. W czasie gdy mięso maceruje się, obierz cebulę i pokrój ją w niedużą kostkę.
4. Pieczarki i paprykę umyj, a następnie pokrój na nieduże kawałki.
5. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć mięso i podsmaż je tak, aby zarumieniło się z każdej strony (około 3 minut). Nie musisz go smażyć długo, ponieważ później będzie jeszcze duszone.
6. Podsmażone mięso przełóż do rondla.
7. Na patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj ją do mięsa. W rondlu powinna znaleźć się jeszcze papryka i pieczarki.
8. Mięso i warzywa zalej wodą tak, aby były całkowicie zanurzone w płynie.
9. Duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso i warzywa będą miękkie.
10. Następnie do zupy dodaj ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy i zabiel zupę śmietaną. Pamiętaj, że aby uniknąć zwarzenia się śmietany w gorącej zupie, należy wcześniej w osobnym naczyniu połączyć śmietanę z jedną chochlą zupy, by temperatura się wyrównała. Dopiero taką miksturę możesz dodać do rondla.
11. Potrawę dopraw solą i pieprzem do smaku.


Zupę można podawać z makaronem lub tylko ze świeżym pieczywem.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kurczak piccata podany z na talerzu z cytyną.
©Africa Studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kurczaka piccata w serowej panierce, duszonego w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii
Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.

Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.   W oddzielnym rondlu przygotowuje się sos z pomidorów z dodatkiem świeżej posiekanej bazylii i cebuli. Po podsmażeniu mięsa, na patelnie wlewa się dressing pomidorowy i całość dusi przez 10 minut.   Przepis na kurczaka piccata – krok po kroku   Kurczaka można zastąpić filetem z indyka . Dla podkreślenia smaku sosu wystarczy dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki lub drobno posiekanej zielonej papryczki jalapeno .   Potrzebujesz: tarki z małymi oczkami, praski do czosnku, tłuczka do mięsa, patelni, rondla, ręcznika papierowego, blendera.   Składniki (na 2 porcje): 500 gramów piersi z kurczaka, 1/4 kostki żółtego sera (100 gramów), 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki otrębów pszennych, 1 jajko, 1 cebula, 1 łyżka masła roślinnego, 1 puszka pomidorów bez skóry (400 gramów), 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (lub suszonej), sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Kurczaka pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozklep je tłuczkiem. Mięso obtocz w czarnym pieprzu. Całe jajko wymieszaj z otrębami i serem startym na tarce. Obtocz kurczaka z mące, a następnie w jajku z dodatkami. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Mięso lekko podsmaż do uzyskania złotego koloru. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na maśle w rondlu z dodatkiem czosnku...

mięso wołowe z warzywami
© kucherav/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić boeuf strogonow z mięsa wołowego?
Boeuf strogonow jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się na patelni. Do jego zrobienia wystarczy jedynie 45 minut.

Boeuf strogonow jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się na patelni. Do jego zrobienia wystarczy jedynie 45 minut. Wbrew pozorom boeuf strogonowa można przygotować nie tylko z mięsa wołowego, ale także z drobiu. Można go podawać z pieczywem, kluskami lanymi lub ryżem. Kto wymyślił boeuf strogonowa? Do końca nie wiadomo, kto jest odpowiedzialny za przepis na boeufa strogonowa . Najbardziej rozpowszechniona teoria mówi, że stworzył go kucharz Antoine Carême, podwładny hrabiego Pawłowa Stroganowa (stąd nazwa), rosyjskiego dyplomaty z XIX wieku. Musiał on na rozkaz swojego pana przygotować dużo jedzenia na wielkie przyjęcie. Wpadł wtedy nana pomysł szybkiego, jednogarnkowego dania, które dziś znane jest jako boeuf stogonow. Boeuf strogonow krok po kroku Pomysł na pysznego boeuf strogonowa z ligawy z dodatkiem pieczarek i cebulki . Smakuje znakomicie podany z dodatkiem bagietki lub innego białego pieczywa. Potrzebujesz: dużej patelni. Składniki na 4 porcje: 800 g ligawy (mięso wołowe), 300 g pieczarek, 2 cebule, pół szklanki śmietany, szklanka bulionu warzywnego , 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka mąki, 2 łyżki masła, łyżeczka słodkiej papryki, sól (do smaku), pieprz (do smaku), natka pietruszki. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mięso opłucz i osusz papierem kuchennym. Pokrój je w paseczki (każdy ok. 2 cm grubości). Mięso przypraw pieprzem i odstaw do lodówki. Cebule umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i smaż aż się zarumieni. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dodaj pieczarki do mięsa. Smaż wszystko razem do czasu aż cały płyn odparuje....

Zupa orzechowa w miseczce stoi na blacie.
©Stefan Gräf/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zupę afrykańską z masłem orzechowym, batatami, mlekiem kokosowym, bulionem warzywnym i pulpecikami
Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.

Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.   Masło orzechowe do zupy można kupić gotowe w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu . Orzeszki ziemne praży się na patelni z solą i blenduje, aż uzyskają gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na zupę orzechową z pulpecikami Zupa afrykańska z dodatkiem pulpetów to sycące danie, które można podać na obiad lub kolację. Potrawę mogą jeść także wegetarianie, wystarczy zrezygnować z mięsnego dodatku . Zamiast batatów używa się też dyni , wcześniej upieczonej w piekarniku.   Potrzebujesz: 2 garnków, praski do czosnku, blendera, miski.   Składniki na pulpety: 30 dekagramów mięsa mielonego, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.   Składniki na zupę: 2 szklanki bulionu warzywnego  (500 mililitrów), puszka mleka kokosowego (400 mililitrów), 5 łyżek masła orzechowego, 3 ząbki czosnku, 2 bataty, 1 cebula, 1/3 małego selera, 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki, 1/2 łyżeczki chili w proszku, łyżeczka sosu sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, 4 łyżki prażonych fistaszków (do ozdoby), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo kolendry (do ozdoby).   Czas przygotowania: około 40 minut (bez wliczania czasu na przygotowywania bulionu)...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner