Party Stories
Pierś kurczaka z pieczarkami.
©alfernec/fotolia
Styl życia

Piersi kurczaka z pieczarkami: przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką

Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.

Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.

 

Piersi kurczaka można podawać także z sosem czosnkowym. Do wykonania domowego dressingu potrzeba: jogurtu naturalnego, czosnku, majonezu oraz soli i pieprzu.

Kurczak z pieczarkami i wędzonym serem, krok po kroku

Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża patelnia oraz naczynie żaroodporne (takiej wielkości, by 4 piersi kurczaka zmieściły się obok siebie).

 

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (około 100-120 gramów każda),
  • 200 gramów pieczarek,
  • 100 gramów żółtego wędzonego sera,
  • 10 sztuk marynowanych patisonów,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek cebuli dymki (mała biała cebula z wyrastającym szczypiorkiem),
  • 1 łyżeczka soli ziołowej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka tymianku.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Piersi podawaj z pokrojonymi w plastry patisonami, a całość posyp świeżym szczypiorkiem. Kurczak dobrze smakuje z kaszami: jęczmienną, jaglaną lub gryczaną. Pieczarki można podawać także z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi obtocz w mące i przyprawie do kurczaka.
  • Smaż mięso na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (około 3-4 minuty na każdą stronę).
  • Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj na wierzchu musztardą.
  • Pieczarki pokrój w grube plastry.
  • Na czystej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju.
  • Smaż pieczarki przez około 5 minut.
  • Cebulę posiekaj drobno, a czosnek pokrój w cieniutkie paski.
  • Do pieczarek dodaj tymianek, słodką paprykę, cebulę oraz czosnek i smaż całość około 3 minuty.
  • Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
  • Całość posyp startym na tarce serem wędzonym.
  • Mięso w naczyniu wstaw do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 150 stopni Celsjusza) i piecz około 10-15 minut.

Smacznego!


 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Pieczone pomidory z ryżem.
©eZeePics Studio/fotolia
Styl życia
Przepis na pomidory faszerowane ryżem, pieczarkami i papryką, zapiekane z żółtym serem
Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.

Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.   Przygotuj wcześniej naczynie żaroodporne (takiej wielkości, aby mieściło się w nim obok siebie 6 dużych pomidorów). Do wykonania faszerowanych pomidorów przyda się wyciskarka do czosnku oraz sitko do przetarcia miąższu . Biały ryż możesz zastąpić brązowym. Pomidory z farszem z ryżu i pieczarek, krok po kroku Składniki: 6 dużych pomidorów, 250 gramów pieczarek, 200 gramów żółtego sera, 1 cebula, 1 worek białego ryżu, 1 jajko, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, świeża natka pietruszki, szczypta oregano , szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. Umyj pomidory, zetnij „kapelusze” i wydrąż środki. Miąższ z pomidorów przecedź na sitku (aby pozbyć się pestek), a sok odstaw na bok w oddzielnym naczyniu. Cebulę, pieczarki i paprykę pokój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany ryż przełóż do patelni z pieczarkami i delikatnie zamieszaj. Dodaj oregano, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i około 150 gramów żółtego sera. Wymieszaj składniki. Każdego pomidora napełnij farszem, posyp na wierzchu pozostałym serem i przykryj „kapeluszem”. Nadziewane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Na...

taca z zapiekankami
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia
Bagietka zapiekana w piekarniku, czyli przepis na domowe grzanki z pieczarkami, kurczakiem i serem topionym
Grzanki z piekarniki będą dobrze smakować, jeśli oprócz pieczarek, kurczaka i sera, pieczywo posmaruje się sosem. Wystarczy połączyć jogurt naturalny, majonez, musztardę, ketchup oraz czosnek, aby powstał smaczny dressing do domowej zapiekanki.

Grzanki z piekarniki będą dobrze smakować, jeśli oprócz pieczarek, kurczaka i sera, pieczywo posmaruje się sosem. Wystarczy połączyć jogurt naturalny, majonez, musztardę, ketchup oraz czosnek, aby powstał smaczny dressing do domowej zapiekanki.   Zapiekanki nazywane grzankami, tostami, pieczonymi kanapkami możesz zrobić z dowolnym pieczywem. Najlepiej smakują z żółtym serem, mozzarellą i serem topionym. Zamiast kurczaka, możesz użyć szynki albo mięsa mielonego. Jeśli lubisz ostre smaki, nie szczędź chili oraz papryczek jalapeno.   Potrzebujesz: patelni, miski, tarki o grubych oczkach, praski do czosnku.   Składniki (na 2 porcje): 1 długa bagietka, 1 pierś z kurczaka  (200 gramów), 200 gramów pieczarek, 200 gramów żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego , 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku , opakowanie śmietankowego serka topionego (100 gramów), 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pieczarki pokrój w paski (razem z ogonkami), a kurczaka w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i smaż około 7 minut. Umyj patelnię i ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż pieczarki 5 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do miski przełóż jogurt, musztardę, ketchup, majonez, czosnek i dokładnie wymieszaj. Bagietkę rozetnij wzdłuż i środek wysmaruj serem topionym. Dodaj pieczarki i starty żółty ser na tarce (zostaw odrobinę do posypania na wierzchu). Wlej pół sosu i ułóż na nim kurczaka. Posyp serem. Piecz w rozgrzanym, do 180°C, piekarniku przez 15 minut. Bagietkę posmaruj resztą sosu i...

©Grafvision/Fotolia
Styl życia
Trzy obiadowe dania z cielęciny – w sosie grzybowym, pieczona na winie i duszona z cebulą
Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.

Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.   Cielęcina jest mięsem z cieląt od 2 tygodnia do 6 miesiąca życia, karmionych mlekiem . Mięso ma różowy kolor, kwaśny zapach i delikatny smak. 100 gramów cielęciny ma około 100 kalorii. Bitki cielęce w sosie grzybowym Bitki cielęce doskonale komponują się z sosem grzybowym. Możesz podać je z ziemniakami z wody, sypkim ryżem z warzywami oraz kaszą jęczmienną i surówką. Składniki (na jedną porcję): 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości), 80 gramów suszonych prawdziwków, 200 mililitrów wody, 50 gramów gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki, 1 łyżka oleju rzepakowego , 2 liście laurowe, szczypta soli.   Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Prawdziwki zalej wodą ze szczyptą soli i odstaw na 3 godziny. Cielęcinę umyj, usuń błony i rozbij młotkiem. Natrzyj mięso olejem, pieprzem , papryką i solą. Podsmaż cielęcinę na patelni, aż zrobi się rumiana. Całość przełóż do rondla, wlej wodę z grzybami, dodaj liście laurowe i gotuj, aż mięso zmięknie. Gdy cielęcina będzie gotowa, wyłącz gaz i dodaj do całości jogurt naturalny oraz pietruszkę. Cielęcina pieczona z białym winem, masłem i przyprawami Pieczoną cielęcinę warto przygotować na rodzinne przyjęcie, na przykład imieniny. Ta wykwintna potrawa pasuje do...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner