Party Stories
©Grafvision/Fotolia
Styl życia

Trzy obiadowe dania z cielęciny – w sosie grzybowym, pieczona na winie i duszona z cebulą

Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.

Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.

 

Cielęcina jest mięsem z cieląt od 2 tygodnia do 6 miesiąca życia, karmionych mlekiem. Mięso ma różowy kolor, kwaśny zapach i delikatny smak. 100 gramów cielęciny ma około 100 kalorii.

Bitki cielęce w sosie grzybowym

Bitki cielęce doskonale komponują się z sosem grzybowym. Możesz podać je z ziemniakami z wody, sypkim ryżem z warzywami oraz kaszą jęczmienną i surówką.


Składniki (na jedną porcję):

  • 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
  • 80 gramów suszonych prawdziwków,
  • 200 mililitrów wody,
  • 50 gramów gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Prawdziwki zalej wodą ze szczyptą soli i odstaw na 3 godziny.
  • Cielęcinę umyj, usuń błony i rozbij młotkiem.
  • Natrzyj mięso olejem, pieprzem, papryką i solą.
  • Podsmaż cielęcinę na patelni, aż zrobi się rumiana.
  • Całość przełóż do rondla, wlej wodę z grzybami, dodaj liście laurowe i gotuj, aż mięso zmięknie.
  • Gdy cielęcina będzie gotowa, wyłącz gaz i dodaj do całości jogurt naturalny oraz pietruszkę.

Cielęcina pieczona z białym winem, masłem i przyprawami

Pieczoną cielęcinę warto przygotować na rodzinne przyjęcie, na przykład imieniny. Ta wykwintna potrawa pasuje do pieczonych ziemniaków i białego wina.

 

Składniki (na jedną porcję):

  • 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
  • 50 mililitrów białego wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę umyj i oczyść z błon.
  • Do wina dodaj zioła, przyprawy, posiekany czosnek, olej i sól.
  • Mięso zalej winem, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  • Do cielęciny dodaj masło i całość piecz przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Siekana cielęcina duszona z cebulą

Cielęcina duszona z cebulą ma delikatny smak i głęboki aromat. Możesz podać ją z surówką, pure ziemniaczanym lub pęczakiem.

 

Składniki (na jedną porcję):

  • 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
  • 100 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 50 mililitrów słodkiej śmietany,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
  • Mięso wymieszaj z olejem, solą i pieprzem i cebulą, a następnie podsmaż na patelni aż się zarumieni.
  • Cielęcinę przełóż do rondelka, dolej bulion i duś, aż całość zmięknie.
  • Na koniec dodaj do dania śmietanę i natkę pietruszki.

 

Smacznego!

Ile kosztuje cielęcina?

Cielęcina to jedno z najdroższych mięs czerwonych dostępnych na rynku. Kilogram cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych. Najdroższym i najsmaczniejszym fragmentem mięsa jest część zadnia, której cena wynosi od 40 do 50 złotych. Kilka złotych mniej zapłacisz za łopatkę, schabik i udziec. Cena żeberek, karczka i wątroby oscyluje w granicy 30 złotych. Najtańsze są cielęce kości i gicz. 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©robert6666/Fotolia
Styl życia
3 proste i szybkie dania na obiad oraz do pracy – kurczak w ziołach i przyprawach na grilla
Ciekawym pomysłem na grilla są udka na ostro z ziołami i przyprawami. Na obiad sprawdzi się kurczak z czosnkiem, tymiankiem i cytryną. Do pracy warto zabrać pieczone skrzydełka skropione miodem, oliwą, oregano, bazylią i rozmarynem.

Ciekawym pomysłem na grilla są udka na ostro z ziołami i przyprawami. Na obiad sprawdzi się kurczak z czosnkiem, tymiankiem i cytryną. Do pracy warto zabrać pieczone skrzydełka skropione miodem, oliwą, oregano, bazylią i rozmarynem.   Zioła i przyprawy nie zawierają tłuszczu, są natomiast bogate w witaminy, minerały i błonnik . Nadają daniom aromatu, pobudzają trawienie i z powodzeniem zastępują sól. Udka z kurczaka na ostro na grilla Udka z kurczaka w ostrych ziołach i przyprawach to świetna propozycja na grilla w gronie znajomych. Soczyste i aromatyczne mięso z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub kaszankę. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.   Składniki (na jedną porcję): 2 udka z kurczaka, 1 łyżeczka oliwy z chili, pół łyżeczki ostrej papryki suszonej, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, szczypta soli.   Czas przygotowania: 50 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj udka pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Do mięsa dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Grilluj aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a mięso miękkie w środku.   Dobra rada: udka możesz zamarynować w oliwie i przyprawach dzień przed imprezą. W ten sposób mięso będzie miało jeszcze bardziej intensywny smak. Pieczona pierś kurczak z ziołami i czosnkiem na obiad Pieczony kurczak z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół to idealna potrawa na rodzinny obiad. Świetnie zastąpi zwykłe filety w pełnej tłuszczu panierce . Kurczaka warto podać z pieczonymi ziemniakami, sałatką, gotowanymi warzywami lub brązowym ryżem.   Składniki (na 4 porcje): pierś z kurczaka (około 500 gramów),...

©puhhha/Fotolia
Styl życia
Co podać na romantyczną kolację? Krem z pomidorów i papryki, łosoś z warzywami, a na deser panna cotta.
Dania na romantyczną kolację powinny być wykwintne, lekkie i smaczne, ale proste i szybkie w przygotowaniu. Wybrankowi możesz zaproponować krem z pomidorów i papryki na przystawkę oraz łososia z warzywami jako danie główne. Na deser sprawdzi się panna cotta.

Dania na romantyczną kolację powinny być wykwintne, lekkie i smaczne, ale proste i szybkie w przygotowaniu. Wybrankowi możesz zaproponować krem z pomidorów i papryki na przystawkę oraz łososia z warzywami jako danie główne. Na deser sprawdzi się panna cotta.   Wybór potraw na romantyczną kolację zależy od twoich umiejętności kulinarnych oraz upodobań partnera. Warto podać proste, ale eleganckie posiłki, które już wcześniej sprawdziłaś. Krem paprykowo-pomidorowy na przystawkę Na pierwsze danie możesz przyrządzić aromatyczną i rozgrzewającą zupę krem z papryki i pomidorów .   Składniki (na dwie porcje): 1 litr bulionu warzywnego, 4 podłużne czerwone papryki, 1 papryczka chili, 4 pomidory śliwkowe , 4 ząbki czosnku, 100 gramów startego parmezanu, 100 granów jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej, 4 świeże listki bazylii, 1 łyżeczka oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pomidory i paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temperatura powinna mieć 180 stopni Celsjusza). Z upieczonych pomidorów i papryki ściągnij skórkę. Warzywa zblenduj z czosnkiem i przyprawami, a następnie dodaj do bulionu. Całość podgrzej, a na koniec przypraw jogurtem. Krem podawaj ze startym parmezanem i liśćmi bazylii.   Dobra rada: do kremu możesz też podać grzanki czosnkowe. Łosoś z warzywami i sosem, czyli danie główne Łosoś jest bogaty w kwasy omega, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Ryba jest delikatna i doskonale komponuje się z warzywami.   Składniki (na dwie...

Pierś kurczaka z pieczarkami.
©alfernec/fotolia
Styl życia
Piersi kurczaka z pieczarkami: przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką
Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.

Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.   Piersi kurczaka można podawać także z sosem czosnkowym . Do wykonania domowego dressingu potrzeba: jogurtu naturalnego, czosnku, majonezu oraz soli i pieprzu. Kurczak z pieczarkami i wędzonym serem, krok po kroku Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża patelnia oraz naczynie żaroodporne (takiej wielkości, by 4 piersi kurczaka zmieściły się obok siebie).   Składniki: 4 piersi z kurczaka (około 100-120 gramów każda), 200 gramów pieczarek, 100 gramów żółtego wędzonego sera, 10 sztuk marynowanych patisonów, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek cebuli dymki (mała biała cebula z wyrastającym szczypiorkiem), 1 łyżeczka soli ziołowej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku.   Czas przygotowania: około 25 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Piersi podawaj z pokrojonymi w plastry patisonami , a całość posyp świeżym szczypiorkiem. Kurczak dobrze smakuje z kaszami : jęczmienną, jaglaną lub gryczaną. Pieczarki można podawać także z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.   Sposób przygotowania: Piersi obtocz w mące i przyprawie do kurczaka. Smaż mięso na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (około 3-4 minuty na każdą stronę). Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj na wierzchu musztardą. Pieczarki pokrój w grube plastry....

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner