Party Stories
Magdalena Narożna w zielonej sukience
owsianka z brzoskwiniami
©Vankad/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić owsiankę na wodzie? Dietetyczne i ciekawe dodatki do płatków

Owsianka to zdrowy posiłek, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Można dopasować jej smak do własnych upodobań, korzystając z przypraw, owoców i bakalii.

Owsianka to zdrowy posiłek, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Można dopasować jej smak do własnych upodobań, korzystając z przypraw, owoców i bakalii.

 

Płatki owsiane są źródłem błonnika, zatem świetnie wspomagają pracę jelit i procesy metaboliczne. Są również skarbnicą witamin i minerałów, antyoksydanty zawarte w ziarnach owsa pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a zatem służą zachowaniu zdrowia i urody. A owsianka może być podana naprawdę smacznie i urozmaicona o ulubione smaki owoców i bakalii.

Dodatki do owsianki na wodzie

Smak to sprawa bardzo indywidualna, tak więc warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Z przypraw mamy do wyboru m.in. imbir, kardamon, cynamon, goździki czy wanilię. Można dołączyć inne rodzaje ziaren: płatki orkiszowe, pszenne, żytnie albo mieszanki. Również w sezonie świeże, a poza sezonem suszone, owoce będą źródłem smakowych inspiracji: suszone morele, śliwki czy jabłka urozmaicą smak owsianki.

Przepis na słodką owsiankę na wodzie

Składniki:

  • płatki owsiane (filiżanka),
  • banan (wystarczy połowa),
  • ziarna słonecznika (1 łyżka),
  • suszone morele (2 sztuki),
  • rodzynki (1 łyżka),
  • szczypta soli,
  • świeży sok z połowy pomarańczy.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tak, aby nad płatkami była warstwa wody) i gotować przez 2-3 minuty ze szczyptą soli. Odstawić.
  • Suszone morele i banana pokroić na mniejsze kawałki.
  • Morele, banana, rodzynki, słonecznik i sok dodać do płatków (można wszystko zagotować jeszcze raz).
  • Całość przelać do miseczki.

Smacznego!

 

Należy pamiętać, że skrobia zawarta w surowych płatkach owsianych nie jest trawiona przez układ pokarmowy człowieka, dlatego należy je skleikować (czyli po prostu ugotować), aby ich właściwości były w pełni przyswajalne.  


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
owsianka z borówkami
Pixabay/iha31/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Owsianka - prosty i przyjemny sposób na obniżenie wagi.
Owsianka znana jest każdemu, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z właściwości odżywczych jakie posiada ta niepozorna potrawa. Jedzenie owsianki działa korzystnie na pracę układu trawiennego, odpornościowego oraz krwionośnego i jest również doskonałym sposobem na odchudzanie.

Owsianka znana jest każdemu, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z właściwości odżywczych jakie posiada ta niepozorna potrawa. Jedzenie owsianki działa korzystnie na pracę układu trawiennego, odpornościowego oraz krwionośnego i jest również doskonałym sposobem na odchudzanie.   Dlaczego? Ranking najzdrowszych produktów na świecie umieszcza płatki owsiane na 3 miejscu (za owocami palmy acai i czosnkiem), dzięki czemu nie mamy już wątpliwości że są kopalnią składników odżywczych, witamin i minerałów . Udowodniono, że jedzenie owsianki powoduje, że jesteśmy bardziej wytrzymali fizycznie. Jest ona idealną przekąską pomiędzy posiłkami jak również świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Dieta owsiana Indeks glikemiczny = 40 oraz zawartość 378 kcal w 100 g suchych płatków Dzięki temu owsianka jest posiłkiem dietetycznym, ale należy pamiętać, aby nie gotować płatków (ponieważ powoduje to przemiany, które podnoszą ten indeks do wartości wysokiej) – wystarczy zalać je ciepłą wodą lub mlekiem.   Dzięki dużej zawartości błonnika pęcznieją w żołądku, zapewniając na długo uczucie sytości oraz sprawiając, że niewielka ilość może zaspokoić nasz głód.   Dieta owsiana jest bardzo popularna dzięki swojej skuteczności. Jest to dobry sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Jej zasady są proste – w ciągu jednego dnia w tygodniu jemy wyłącznie posiłki na bazie płatków owsianych . Osoby bardzo zdeterminowane mogą jeść same płatki zalane ciepłą wodą. Jeżeli jednak zależy nam na walorach smakowych, możemy dodać łyżkę suszonych owoców, mleko. Na obiad możemy przygotować owsiankę na bazie warzywnego bulionu, dodając różyczkę brokuła, w ramach przekąski doskonale sprawdzają się płatki uprażone na suchej patelni dodane do jogurtu naturalnego lub kefiru ze świeżym owocem np. jabłkiem, kiwi. Kolacja...

Dwie miski owsianki z jagodami acai i innymi zdrowymi dodatkami
@sveta_zarzamora/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na placki, owsiankę i mus z jagód acai z dodatkiem miodu
Mrożone owoce acai można dodać do musu, serwując orzeźwiający i lekki deser. Sproszkowane lub suszone jagody wykorzystuje się do tradycyjnych potraw na śniadanie – owsianki lub placków.

Mrożone owoce acai można dodać do musu, serwując orzeźwiający i lekki deser. Sproszkowane lub suszone jagody wykorzystuje się do tradycyjnych potraw na śniadanie – owsianki lub placków.   Jagody acai pomagają w odchudzaniu. Regularne jedzenie owoców daje uczucie sytości, co naturalnie wspiera redukcję wagi. W Polsce można je kupić zwykle mrożone, suszone lub sproszkowane oraz w formie tabletek. Przepis na placuszki z jagodami acai i miodem Smażąc placki, zamiast oleju można użyć masła kokosowego . Białko jajka ubije się lepiej, gdy doda się do niego szczyptę soli.   Potrzebujesz: miksera, patelni teflonowej.   Składniki (na 10 porcji): 3 jajka, 3 łyżki serka homogenizowanego, 1 garść suszonych jagód acai, 1 szklanka mąki orkiszowej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, serek i miód wymieszaj dokładnie ze sobą. Dodaj białka. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki około 2-3 minuty z każdej strony.   Smacznego!   Przepis na owsiankę z acai Płatki owsiane to pomysł na ciepły posiłek na śniadanie . Do przepisu można dodać inne ulubione bakalie, np. włoskie orzechy, rodzynki, suszone śliwki czy morele.   Potrzebujesz: małego garnka. Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 1 garść suszonych jagód acai, 1 garść migdałów, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu lub cukru waniliowego.   Czas przygotowania: około 8 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj w garnku mleko z miodem. Dodaj płatki i gotuj około 2-3 minut. Zdejmij z ognia, dodaj jagody...

Owsianka z owocami
© Rozmarina/Fotolia.com
Styl życia
Śniadanie idealne – owsianka z owocami – przepis
Owsianka na śniadanie to dobry początek dnia. Owies zawiera magnez oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Szczególnie cenna witamina B6 pomaga w walce z bezsennością i depresją. Płatki dzięki temu, że zawierają węglowodany złożone i pęcznieją w żołądku zapewniają uczucie sytości i energię na dłuższy czas. Pośród wszystkich zbóż owies jest najbogatszym źródłem błonnika, dlatego jedząc owsiankę przyspieszasz przemianę materii, regulujesz pracę układu trawiennego oraz oczyszczasz jelita i wspomagasz zrzucanie zbędnych kilogramów, jeżeli akurat jesteś na diecie odchudzającej. 4 łyżki płatków owsianych to zaledwie 90 kcal.

Owsianka na śniadanie to dobry początek dnia. Owies zawiera magnez oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Szczególnie cenna witamina B6 pomaga w walce z bezsennością i depresją. Płatki dzięki temu, że zawierają węglowodany złożone i pęcznieją w żołądku zapewniają uczucie sytości i energię na dłuższy czas. Pośród wszystkich zbóż owies jest najbogatszym źródłem błonnika, dlatego jedząc owsiankę przyspieszasz przemianę materii, regulujesz pracę układu trawiennego oraz oczyszczasz jelita i wspomagasz zrzucanie zbędnych kilogramów, jeżeli akurat jesteś na diecie odchudzającej. 4 łyżki płatków owsianych to zaledwie 90 kcal. Owsianka na śniadanie – płatki owsiane z owocami Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: około 4-5 łyżek płatków owsianych górskich, garść borówek, 2-3 truskawki, pół gruszki, szczypta cynamonu , 3-4 migdały, 1 szklanka mleka – może być też sojowe, ryżowe, kokosowe, jaglane, migdałowe albo owsiane.   Sposób przygotowania: 1. Wsyp płatki do mleka i lekko podgrzej. Gotowanie płatków powoduje, że zwiększa się ich indeks glikemiczny i tracą większość wartości odżywczych. Nie lubisz ciepłego mleka? Zalej płatki wieczorem, a rano będą miękkie.  2. Owoce umyj. Gruszkę i truskawki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Możesz je też zblendować (po uprzednim obraniu ze skórki gruszki) z odrobiną mleka. 3. Dodaj cynamon i migdały. Gotowe.   Smacznego! Dodaj sobie energii i mnóstwo potrzebnych składników. Poznaj przepis na owsiankę z orkiszu .  Płatki owsiane należą do pełnowartościowych produktów. Poznaj właściwości płatków owsianych .  Jeśli się odchudzasz włącz do swojej diety płatki owsiane .  Niskokaloryczna, tania i...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner