Owsianka to zdrowy posiłek, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Można dopasować jej smak do własnych upodobań, korzystając z przypraw, owoców i bakalii.

Reklama

Płatki owsiane są źródłem błonnika, zatem świetnie wspomagają pracę jelit i procesy metaboliczne. Są również skarbnicą witamin i minerałów, antyoksydanty zawarte w ziarnach owsa pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a zatem służą zachowaniu zdrowia i urody. A owsianka może być podana naprawdę smacznie i urozmaicona o ulubione smaki owoców i bakalii.

Dodatki do owsianki na wodzie

Smak to sprawa bardzo indywidualna, tak więc warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Z przypraw mamy do wyboru m.in. imbir, kardamon, cynamon, goździki czy wanilię. Można dołączyć inne rodzaje ziaren: płatki orkiszowe, pszenne, żytnie albo mieszanki. Również w sezonie świeże, a poza sezonem suszone, owoce będą źródłem smakowych inspiracji: suszone morele, śliwki czy jabłka urozmaicą smak owsianki.

Przepis na słodką owsiankę na wodzie

Składniki:

Zobacz także
  • płatki owsiane (filiżanka),
  • banan (wystarczy połowa),
  • ziarna słonecznika (1 łyżka),
  • suszone morele (2 sztuki),
  • rodzynki (1 łyżka),
  • szczypta soli,
  • świeży sok z połowy pomarańczy.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tak, aby nad płatkami była warstwa wody) i gotować przez 2-3 minuty ze szczyptą soli. Odstawić.
  • Suszone morele i banana pokroić na mniejsze kawałki.
  • Morele, banana, rodzynki, słonecznik i sok dodać do płatków (można wszystko zagotować jeszcze raz).
  • Całość przelać do miseczki.

Smacznego!

Należy pamiętać, że skrobia zawarta w surowych płatkach owsianych nie jest trawiona przez układ pokarmowy człowieka, dlatego należy je skleikować (czyli po prostu ugotować), aby ich właściwości były w pełni przyswajalne.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama