Owsianka na śniadanie to dobry początek dnia. Owies zawiera magnez oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Szczególnie cenna witamina B6 pomaga w walce z bezsennością i depresją. Płatki dzięki temu, że zawierają węglowodany złożone i pęcznieją w żołądku zapewniają uczucie sytości i energię na dłuższy czas. Pośród wszystkich zbóż owies jest najbogatszym źródłem błonnika, dlatego jedząc owsiankę przyspieszasz przemianę materii, regulujesz pracę układu trawiennego oraz oczyszczasz jelita i wspomagasz zrzucanie zbędnych kilogramów, jeżeli akurat jesteś na diecie odchudzającej. 4 łyżki płatków owsianych to zaledwie 90 kcal.

Reklama

Owsianka na śniadanie – płatki owsiane z owocami

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Zobacz także
  • około 4-5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • garść borówek,
  • 2-3 truskawki,
  • pół gruszki,
  • szczypta cynamonu,
  • 3-4 migdały,
  • 1 szklanka mleka – może być też sojowe, ryżowe, kokosowe, jaglane, migdałowe albo owsiane.

Sposób przygotowania:

1. Wsyp płatki do mleka i lekko podgrzej. Gotowanie płatków powoduje, że zwiększa się ich indeks glikemiczny i tracą większość wartości odżywczych. Nie lubisz ciepłego mleka? Zalej płatki wieczorem, a rano będą miękkie.

2. Owoce umyj. Gruszkę i truskawki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Możesz je też zblendować (po uprzednim obraniu ze skórki gruszki) z odrobiną mleka.

3. Dodaj cynamon i migdały. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama