© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia

Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

 

Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem.

Kapusta postna z grochem

Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • patelni.

 

Składniki na 8 porcji:

  • 500 ml bulionu,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 200 g grochu łuskanego,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz (do smaku),
  • cukier (do smaku).

 

Czas przygotowania: 200 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej groch litrem gorącej wody.
  • Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny.
  • Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody.
  • Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie.
  • Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą.
  • Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu.
  • Ugotowane grzyby pokrój w paski.
  • Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka.
  • Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  • Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem.
  • Wymieszaj i duś przez około 15 minut.
  • Dopraw pieprzem oraz cukrem do smaku. Gotowe.

Kapusta postna ze śliwkami

Kapustna postna z dodatkiem śliwek suszonych i wędzonych to idealna propozycja na jedną z 12 potraw wigilijnych. Wspaniale smakuje podana razem z białym pieczywem.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • patelni.

 

Składniki na 8 porcji:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 3 śliwki wędzone,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziarenka jagód jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  • Namoczone gotuj, aż zmięknął.
  • Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj.
  • Włóż ją do wywaru z grzybów, jeśli będzie go za mało dolej wody, tak aby zakrywała kapustę.
  • Gotuj przez 20 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, jałowca i gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Cebulę obierz, umyj, posiekaj i zeszklij na patelni.
  • Dodaj ją do kapusty i gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Kapuśniak w głębokim talerzu
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na postny kapuśniak – z grzybami lub pomidorami
Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.

Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.   Kapuśniak to zupa na bazie poszatkowanej kapusty głowiastej, która może być świeża lub kiszona , przygotowywana na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jest daniem typowo polskim , w kuchni góralskiej znana jako kwaśnica (wyłącznie przyrządzana z kiszonej kapusty). Tradycyjny kapuśniak z grzybami Przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i przypraw. Idealnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: sitka, dużego garnka   Składniki na 4 porcje: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, 2 garście grzybów suszonych, 1,5 l bulionu warzywnego , 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 8 ziarenek czarnego pieprzu, sól (do smaku), pieprz mielony (do smaku)   Czas przygotowania: 60 minut (dodatkowo 4 godziny oczekiwania na grzyby)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Grzyby zalej wodą i odstaw do namoknięcia na cztery godziny. Namoknięte grzyby odcedź na sitku (zachowaj wywar) i posiekaj na paseczki. Kapustę przełóż do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym i wodą z grzybów. Dodaj ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe . Doprowadź całość do wrzenia. Gdy kapusta się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut. Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę. Grzyby wraz z cebulą wrzuć do garnka z kapustą . Gotuj przez około pół godziny, mieszając od...

Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.   W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie. Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty? Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej kapusty, 1,5 kg swojskiej kiełbasy, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, szklanka wytrawnego wina, 2 łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś. 2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia. 3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem. 4. Pokrój kiełbasę w półtalarki. 5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą. 6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je 7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut. Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej), 60 dag...

Bigos wegetariański
© Ustinova/Fotolia.com
Styl życia
Bigos wegetariański z soczewicą i wędzonym tofu
Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.

Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.    Bigos najlepiej przygotować w dużym garnku o bardzo grubym dnie. Potrawę należy przyrządzać na małym ogniu i zadbać o to, by w naczyniu przez cały czas znajdował się płyn, np. woda lub zalewa z suszonych pomidorów. W innym przypadku może się przypalić.  Bigos wegetariański – dodatki  Bigos wegetariański można przygotować na wiele sposobów i urozmaicać go dodatkami. Wspaniale smakuje np. z suszonymi pomidorami oraz morelami i śliwkami. Potrawę warto przyprawić kminkiem, tymiankiem i dodać kilka goździków. Doskonale sprawdzą się też słodka papryka, różowy ocet winny oraz suszone owoce jałowca. Bigos w wersji wegetariańskiej przyrządza się z młodej, słodkiej kapusty. W okresie jesiennym sięga się po kapustę kiszoną. Danie dobrze komponuje się z pieczarkami, grzybami, jabłkami oraz cebulą.  Bigos wegetariański z soczewicą – przepis Składniki: 1 kg białej kapusty, 1 kg kiszonej kapusty, 1 szklanka zielonej soczewicy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 kwaśne jabłko , 10 wędzonych śliwek, 10 g suszonych grzybów, 4 łyżki sosu sojowego , 2 łyżki konfitury ze śliwek 150 ml wódki gorzkiej żołądkowej lub żubrówki, sól, olej, 4 ziarenek ziela angielskiego,  2 liście laurowe, 3 goździki, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki tymianku,  ½ łyżeczki ziaren gorczycy , ½ łyżeczki ziaren kolendry, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżka soli.    Stopień...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner