Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
3 faszerowane pomidory na drewnianej desce, przyozdobione bazylią.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na pomidory faszerowane kaszą gryczaną, mięsem mielonym i papryką

Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

 

Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • łyżki,
  • miski,
  • blendera,
  • widelca,
  • naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 pomidory,
  • 150 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli),
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 1 papryka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
  • 25 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  • Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut.
  • Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki.
  • Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
  • Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów.
  • Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki.
  • Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy. Całość zmiksuj.
  • Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną.
  • Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów.
  • Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory.
  • Pomidory piecz przez 30 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Cannelloni z mięsem w naczyniu żaroodpornym.
©azurita/fotolia
Styl życia
Przepis pyszne i aromatyczne cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Mięso mielone, wołowe należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Zawiera olbrzymie ilości białka i witamin grupy B, w tym witaminę B12 (nie występującą u roślin). Witamina ta podnosi odporność na stres, koi nerwy, zapobiega anemii oraz jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu krwionośnego i pokarmowego. Dodatkowo według najnowszych badań , może ona uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i chorobami psychicznymi .  Cannelloni faszerowane mięsem mielonym Cannelloni to tradycyjne włoskie danie . Faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem sosów pomidorowego i beszamelowego smakuje przepysznie i sprawdza się przy każdej okazji.   Potrzebujesz: blendera, naczynia żaroodpornego, miski, dwa garnki.   Składniki: 100 g sera grana padano, około 20 rurek makaronu cannelloni.   Farsz: 800 g wołowego mięsa mielonego, 1 jajko, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 2 ząbki czosnku, 20 g masła, 1 cebula.   Sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwy, 2 ząbki czosnku 1 cebula, garść bazylii, 1 łyżka majeranku, 800 g pomidorów, 1 łyżka cukru, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Sos beszamelowy: 70 g masła, 1 l mleka 70 g mąki 1 łyżka gałki muszkatołowej szczypta szafranu, pieprz (do smaku) sól (do smaku).   Czas przygotowania: 100 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Mięso włóż do miski, dodaj jedno jajko i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Rozgrzej na patelni masło i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli....

Talerz z kaszą gryczaną zapieczoną z warzywami.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Gryczane kaszotto z warzywami i soczystym kurczakiem
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.   Przepis na kaszotto można modyfikować , dodając np. pieczarki lub kukurydzę. Danie wybornie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i rukoli. Smażona kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, dużej i małej miski, praski do czosnku, głębokiego talerza. Składniki: 1 czerwona papryka, 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej (podlinkuj @http_base@porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-gryczana-wartosci-odzywcze-jak-jesc-98562-r1/), 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula, 1 cukinia, 1 ząbek czosnku, 1 pojedyncza pierś kurczaka, pęczek szczypioru, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki oregano (suszonego), 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu i soli morskiej. Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj i usuń z niej tłuste elementy. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. W małej miseczce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę oregano, paprykę, sól i pieprz. Marynatę wlej do piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj z mięsem. Ugotowaną kaszę wyłóż na głęboki talerz i skrop sosem sojowym. Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 3 do 5 minut. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę i papryczkę chili umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oregano i duś pod przykryciem przez 5-7 minut. Na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner