Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

Reklama

Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Zobacz także

Stopień trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • łyżki,
  • miski,
  • blendera,
  • widelca,
  • naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 pomidory,
  • 150 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli),
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 1 papryka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
  • 25 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  • Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut.
  • Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki.
  • Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
  • Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów.
  • Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki.
  • Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy. Całość zmiksuj.
  • Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną.
  • Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów.
  • Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory.
  • Pomidory piecz przez 30 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama