Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Trzy jajka kurze w skorupce.
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jajko kurze – cenne źródło substancji odżywczych

Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo.

Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo.

Białko, luteina, witaminy, czyli dlaczego warto jeść jajka

Jajka kurze są cennym źródłem substancji odżywczych. W blisko 75% jaja składają się z wody, ok. 13% stanowią białka, 1% węglowodany i 10% tłuszcze. Jaja kurze zawierają witaminy A, D i witaminy z gruby B. Białko zawarte w jajku jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm. Jajka są niskokaloryczne i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Wspomagają odchudzanie i wpływają na rozwój masy mięśniowej. W żółtku jaja kurzego znajduje się luteina, która chroni gałkę oka przed promieniowaniem słonecznym i poprawia widzenie. Luteina zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz na choroby serca.

Jajko kurze a cholesterol

Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin i Stanów Zjednoczonych oraz badaczy z Uniwersytetu w Granadzie wskazują, że spożywanie jaj kurzych nie wpływa na większe stężenie cholesterolu w surowicy. Na ilość cholesterolu we krwi większy wpływ mają tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, znajdujące się np. w mięsie czy wypiekach. Jaja kurze nie podnoszą poziomu cholesterolu, ponieważ średniej wielkości jajo zawiera więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych.

 

W świetlne najnowszych wyników badań stwierdzono, że można zjeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo i nie wpłynie to na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób serca ani chorób układu krwionośnego.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
łyżka w słoiku masła orzechowego
©uckyo/Fotolia
Styl życia
Masło orzechowe – zdrowe czy nie? Jak zrobić w domu masło orzechowe?
Masło orzechowe może, ale nie musi być zdrowe. Zależy to od składników, które są wykorzystane do jego produkcji. Samodzielne zrobienie masła pozwoli mieć pewność, że jest najwyższej jakości. Masło orzechowe bez dodatku utwardzonych tłuszczów, cukru i konserwantów korzystnie wpływa na samopoczucie.

Masło orzechowe może, ale nie musi być zdrowe. Zależy to od składników, które są wykorzystane do jego produkcji. Samodzielne zrobienie masła pozwoli mieć pewność, że jest najwyższej jakości. Masło orzechowe bez dodatku utwardzonych tłuszczów, cukru i konserwantów korzystnie wpływa na samopoczucie. Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe Masło orzechowe jest zdrowe, bo zdrowe są orzechy. Pomimo swojej kaloryczności cieszą się bardzo dobrą sławą. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych , które wspomagają zarówno pracę układu krwionośnego, jak i nerwowego. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Substancje zawarte w orzechach usprawniają także pracę mózgu: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania . Orzechy poprawiają nastrój, gdyż po ich spożyciu organizm wytwarza hormon szczęścia - serotoninę. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować. Kiedy masło orzechowe zdrowe nie jest Decyzja o kupieniu gotowego produktu powinna być poprzedzona przeczytaniem składu masła orzechowego – wszelkiego rodzaju utwardzone tłuszcze powodują, że produkt przestaje być zdrowy. Dodatki cukru czy substancji słodzących, jak i sztucznych konserwantów, również umniejszają jego wartość . Dlatego osoby, które mają chwilę wolnego czasu, a w kuchni mają blender, mogą wykorzystać go do przygotowania domowego masła, które będzie miało zdrowy skład. Jak zrobić w domu masło orzechowe? Żeby samodzielnie zrobić masło orzechowe potrzebny jest blender (najlepiej o większej mocy), orzeszki ziemne oraz sól. Obrane fistaszki trzeba posolić i uprażyć na patelni, aby uzyskały złoty kolor i aby wydobyć ich aromat. Potem trzeba uzbroić się w chwilę cierpliwości i blendować orzechy . Ich konsystencja będzie zmieniała się z każdą minutą – od widocznych i wyczuwalnych...

Czosnek z pomidorami
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Produkty obniżające cholesterol: czosnek, karczochy, otręby i zielona herbata
Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość. LDL i HDL, czyli dwa rodzaje cholesterolu Cholesterol to tłuszcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Jest substratem niektórych ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, np. hormonów płciowych, kwasów żółciowych i witaminy D3. W ludzkim organizmie cholesterol występuje w tkankach i osoczu. Rozróżnia się dwa rodzaje cholesterolu – LDL i HDL. LDL jest nazywany złym cholesterolem. Dostarcza cholesterol do komórek i może prowadzić do zatkania tętnic. HDL to cholesterol dobry. Wspomaga proces usuwania złego cholesterolu z komórek.   Normy LDL w organizmie: poziom optymalny – 100 g – 129 g; ilość cholesterolu na granicy poziomu wysokiego 130 g-159 g; od 160 g wzwyż – poziom wysoki.   Normy HDL w organizmie: poziom niski – poniżej 40 g (ryzyko wysokie); od 60 wzwyż – poziom optymalny.   Poziom cholesterolu w organizmie to przeciętnie ok. 140 g. Dieta i aktywność fizyczna, czyli jak obniżyć cholesterol bez leków W profilaktyce i zbijaniu wysokiego poziomu złego cholesterolu najważniejszą rolę odgrywa prawidłowa dieta . Powinna być skomponowana indywidualnie przez dietetyka. Dieta ma podwójne działanie – zmniejsza liczbę produktów bogatych w zły cholesterol i zwiększa spożycie produktów podnoszących dobry cholesterol. Dostarczana w posiłkach dawka cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg. Jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu W celu zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi dietetycy często zalecają...

Banany
©Olaf Speier/Fotolia
Styl życia
Banany na diecie – walory i wady bananów
Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin.

Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin. Banany na diecie – wartości odżywcze bananów Banany to źródło witamin i minerałów. Owoce te zawierają bardzo dużo potasu - w 100 gramach bananów znajdziemy 380 miligramów potasu . Dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczyć organizmowi 2000-3000 mg tego pierwiastka, odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu nerwowego, nerek, mięśni i umiejętność koncentracji. Na drugim miejscu, jeśli chodzi o zawartość składników mineralnych w bananach, jest magnez – 40 mg (dorosły człowiek powinien dostarczać dziennie 300-400 mg magnezu). Banany można uznać za zdrowe także ze względu na zawartość  fosforu – 28 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego to 700 mg) i wapnia – 8 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego mieści się w przedziale 800-1200 mg). Banany uzupełniają dietę w witaminy: A, B, C , E, K. Banany w diecie – nie do końca zdrowe Bananów na pewno nie powinny jeść osoby z nadwagą oraz cukrzycy (ze względu na wysoki indeks glikemiczny bananów oraz dużą zawartość cukru prostego i węglowodanów). Banany mogą zaszkodzić osobom uczulonym na lateks – roztwór kauczuku, ponieważ po zjedzeniu tego owocu może wystąpić reakcja alergiczna (kauczuk produkowany jest między innymi przez bananowce). Żeby banany miały wygląd, jakiego oczekują konsumenci, dodaje się do nich ponad 400 typów agrochemikaliów , które mogą przyczyniać się do niepłodności i nowotworów. Jeden hektar uprawy bananów wymaga użycia około 30 kilogramów pestycydów rocznie (do europejskich zbóż używa się niecałe 3 kg...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner