Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sos pomidorowy do gołąbków
Pixabay/Catkin/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Przepis na sos z przecierem pomidorowym do gołąbków

Sos do gołąbków wieńczy kulinarne zmagania z tradycyjnym, lecz wcale nie prostym do przygotowania daniem. Można pokusić się o rzadkie połączenie i zrobić sos pieczarkowy, ale tradycjonalistom gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Dobry przepis na sos do gołąbków warto opanować do perfekcji – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że za to, jak danie wygląda na talerzu, w głównej mierze odpowiada właśnie sos.

Sos do gołąbków wieńczy kulinarne zmagania z tradycyjnym, lecz wcale nie prostym do przygotowania daniem. Można pokusić się o rzadkie połączenie i zrobić sos pieczarkowy, ale tradycjonalistom gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Dobry przepis na sos do gołąbków warto opanować do perfekcji – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że za to, jak danie wygląda na talerzu, w głównej mierze odpowiada właśnie sos.

Świeże pomidory to podstawa do stworzenia pysznego sosu do gołąbków. Zrób niezbędne zakupy i wykorzystaj kod rabatowy Frisco.

Przepis na sos do gołąbków

Składniki:

  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 8 łyżek śmietany 12%,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 drobiowa kostka rosołowa,
  • pęczek świeżego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Przecier pomidorowy podgrzej na suchej patelni i rozpuść w nim kostkę rosołową.
2. Dodaj do sosu szklankę wody i zaczekaj aż się zagotuje, mieszając w tym czasie w oddzielnym naczyniu mleko z mąką.
3. Dodaj mąkę dokładnie wymieszaną z mlekiem do gotującego się sosu, energicznie mieszając, a następnie ponownie zagotuj.
4. Ciągle mieszając sos, dodaj do niego dwa rodzaje śmietany i dokładnie je rozprowadź.
5. Pod koniec gotowania dodaj startą na tartce cebulę i drobno pokrojony koperek.
6. Dopraw solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 

Zapiekanka warzywna polana sosem pomidorowym
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Serowy czy pomidorowy? Wybierz smak dla siebie.
Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.

Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.   Sos do zapiekanki makaronowej robi się stosunkowo łatwo, a należy podkreślić, że jest ważnym elementem naszego dania, nadając mu odpowiedni smak, kolor i konsystencję. Do wyboru mamy sos serowy oraz pomidorowy. Jak je przyrządzić i czym kierować się przy wyborze? Sos serowy – jak zrobić Potrzebujesz : garnka, trzepaczki, tartki. Składniki : garść żółtego sera, 4 łyżeczki masła, 2 szklanki mleka, 0,25 szklanki mąki, szczypta pieprzu czarnego cayenne, odrobina gałki muszkatołowej. Czas przygotowania : 25 minut Stopień trudnośc i: łatwe Sposób przygotowania: 1. Rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj przez 5 minut. 2. Następnie dolej mleko powoli cienkim strumieniem, mieszając przy tym bardzo energicznie trzepaczką. 3. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz i gotuj to przez następne 10 minut aż konsystencja sosu zaczynie gęstnieć. 4. Starty wcześniej ser żółty wrzuć do sosu – rób to małymi partiami, aby nie powstały sklejone grudki. Sos pomidorowy – jak zrobić Potrzebujesz : patelni, noża i deski do krojenia. Składniki : 4 duże pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 dużą cebulę, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, kilka listków bazylii, sól i pieprz. Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przyrządzenia: 1. Przyrządzanie sosu rozpocznij od pokrojenia cebuli oraz czosnku w kosteczkę i przysmażenia ich na oliwie z oliwek na patelni. 2. Jednocześnie sparz pomidory,...

©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić sos koperkowy na ciepło na jogurcie naturalnym, śmietanie i mleku: 3 błyskawiczne i łatwe przepisy
Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.

Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.   Jeżeli chcesz przyrządzić sos w zielonym kolorze, wystarczy gotowy dressing zmiksować blenderem. Sos na ciepło można podawać z mięsem , gołąbkami, ziemniakami, smażoną rybą i jajkami na twardo. Sos koperkowy na jogurcie naturalnym, krok po kroku Składniki (na 3 porcje): 200 mililitrów jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki), 200 mililitrów bulionu warzywnego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 pęczek świeżego koperku , 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Bulion wlej do garnka i zagotuj. Koper umyj, drobno posiekaj i dodaj do rosołu. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj . W oddzielnej miseczce połącz mąkę z jogurtem. Mieszaj, aż nie będzie grudek. Dodaj mąkę do bulionu. Gotuj około 30 sekund cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia.   Smacznego!   Wejdź na stronę Carrefour promocje i kup wszystkie składniki na pyszny sos koperkowy.   Sos koperkowy na śmietanie, krok po kroku Składniki (na 3 porcje): 400 mililitrów śmietany 30 procentowej, 4 łyżki mąki pszennej , 1 pęczek świeżego koperku, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Koper opłucz wodą, osusz i posiekaj drobno. Do garnka wlej śmietanę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek)....

ryż w sosie słodko kwaśnym
©zabavka/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na sos słodko-kwaśny do ryżu. Wersja wegańska z ananasem i pomarańczą
Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.

Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki. Sos słodko-kwaśny nie ma zawiesistej i bardzo gęstej konsystencji. Jest lekki i niemal przezroczysty. Bardzo ważne również jest, by wchodzące w jego skład warzywa były chrupkie, dlatego należy pilnować, aby się nie rozgotował. Wegański sos słodko-kwaśny z ananasem i pomarańczą - przepis Składniki: 1 czerwona papryka, 2 puszki pomidorów krojonych, 2 średniej wielkości marchewki, 1 puszka ananasa, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 słodka pomarańcza, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka masła orzechowego (bez kawałków orzeszków), 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 duże czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy bez zalewy, 2 łyżki marynowanych pędów bambusa, pół szklanki bulionu warzywnego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (w wersji bezglutenowej), szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu. Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz marchewkę i potnij w słupki. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne i również pokrój w słupki. Wyjmij plastry ananasa i pokrój je w drobną kostkę. Wyciśnij sok z pomarańczy. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju – najlepiej w średniej wielkości rondelku. Dodaj sos sojowy, ananasa, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, paprykę i podduś wszystko pod przykryciem przez około 5 minut. Zblenduj pomidory na gładki sos, dodaj...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner