Ciasto ze szpinakiem i granatem
©Andrey Starostin/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić efektowne ciasto „runo leśne” ze szpinakiem i granatem

Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.

Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.

Przepis na ciasto ze szpinakiem i granatem - runo leśne

Szpinak jest wyczuwalny w minimalnym stopniu, a sprawia, że ciasto staje się wilgotne i świeże. Granat orzeźwia i nadaje mu soczystości.

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 3 jaja,
  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 i 1/3 szklanki oleju,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 laska wanilii.

Na przełożenie:

  • 1/2 litra śmietany 30%,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 owoc granatu.

Czas wykonania: 40 minut plus 60 minut w piekarniku (bez studzenia)

Stopień trudności: średni

Z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 25 cm

 

Sposób przygotowania:

Po rozmrożeniu szpinak najlepiej nie tylko odcisnąć z nadmiaru wody. Najlepsze efekty daje dodanie do niego 3 łyżek masy jajecznej z olejem i zblendowanie na mus. Kawałki szpinaku będą mniejsze, dzięki czemu nie będzie tak mocno wyczuwalny w cieście, a dodatkowo jego kolor będzie intensywniejszy. Przecinamy wzdłuż na pół laskę wanilii i zeskrobujemy tępą stroną noża ciemne nasionka. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, kontynuując ubijanie, wsypujemy nasionka wanilii i wlewamy powoli olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Łączymy ze szpinakiem, który uprzednio blendujemy z 3 łyżkami masy jajecznej z olejem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach i studzimy ciasto. Na wysokości jego 3/4 kroimy ciasto na 2 blaty (można je też precyzyjnie rozdzielić napiętą nitką) i drobno kruszymy górną część. Ubijamy śmietankę z cukrem i równo rozsmarowujemy ją po cieście, posypujemy rozdrobnioną częścią ciasta, a wierzch obficie dekorujemy ziarenkami granatu, które wcześniej wybijamy z owocu.


Liście szpinaku
©silverspiralarts/Fotolia
Styl życia
Dwa przepisy na niecodzienne zastosowanie szpinaku w kuchni
Potrawy ze szpinakiem, zarówno świeżym, jak i mrożonym to ogromna ilość możliwości. Można go dodawać do sałatek, naleśników, koktajli, kotletów, zup, sosów, zapiekanek czy pasztetów. Możemy go jeść na surowo zamiast sałaty czy roszponki, doskonale smakuje z makaronem i suszonymi pomidorami.

Potrawy ze szpinakiem, zarówno świeżym, jak i mrożonym to ogromna ilość możliwości. Można go dodawać do sałatek, naleśników, koktajli, kotletów, zup, sosów, zapiekanek czy pasztetów. Możemy go jeść na surowo zamiast sałaty czy roszponki, doskonale smakuje z makaronem i suszonymi pomidorami. Szpinak zawiera żelazo i witaminy z grupy B oraz witaminę C . Pamiętajmy, że nie może być nadużywany w diecie szczególnie przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu moczowego, ponieważ zawarte w szpinaku szczawiany mogą nadmiernie kumulować się w nerkach. Jak przygotować świeży szpinak w cieście naleśnikowym Popularne i lubiane naleśniki ze szpinakiem to najczęściej przygotowywane z niego danie. W wersji nieco odmienionej można również przyrządzić świeży szpinak w bardzo dekoracyjny sposób uzyskując ciekawą wizualnie przystawkę do dania głównego lub przekąskę. Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: około 3 garści świeżych dużych liści szpinaku, 1 szklanka wody gazowanej, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej, sól, olej do smażenia np. kokosowy. Sposób przygotowania: 1. Szpinak dokładnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Nie obcinaj łodyżek – będą pomocne przy smażeniu i jedzeniu. 2. Przygotuj ciasto dokładnie mieszając wszystkie składniki, konsystencja musi być gęstsza od standardowego ciasta naleśnikowego. 3. Do wysokiego rondla lub dużej patelni nalej tyle oleju, żeby pokrywał dno około 0,5 cm warstwą. 4. Obtaczaj każdy listek w cieście i smaż na złoto na oleju z jednej lub obu stron. Możesz do ciasta dodać łyżkę podprażonego na patelni sezamu. 5. Usmażone listki wykładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowany w ten sposób szpinak można modyfikować według własnych...

Przygotowywanie ciasta na blacie w kuchni
©santypan/Fotolia
Styl życia
Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem i owocami granatu
Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.

Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.   Szpinak, nawet jeśli jest upieczony, ma właściwości antynowotworowe i chroniące przed miażdżycą. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy (szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, zapobiega wadom układu nerwowego płodu).   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 90 minut   Składniki: metalowa forma (średnica 25 cm), szpinak świeży lub mrożony (450 g), jajka (4 sztuki), cukier (290 g), olej (300 ml), mąka krupczatka (450 g), proszek do pieczenia (3 łyżeczki), pasta z wanilii (5 g), śmietana kremówka (400 ml), cukier puder (2 łyżki kuchenne), galaretka agrestowa .   Sposób przygotowania: Jeśli szpinak jest świeży - sparz go wrzątkiem i zblenduj, a jeśli mrożony - rozmroź, odsącz i ewentualnie zmiksuj. Białka ubij z cukrem na puszystą pianę, a następnie miksując dodaj żółtka. Mieszając masę, wlewaj powoli olej. Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dadaj mąkę do masy jajecznej i zmiksuj. Do całości wrzuć szpinak i wymieszaj łyżką. Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do 165 °C z opcją termoobiegu. Piecz przez godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Po 5 minutach wyciągnij z papierem z formy do wystudzenia. Po wystudzeniu obetnij nożem wierzch ciasta. Obcięte ciasto pokrusz palcami nad talerzem. Dół ciasta włóż z powrotem do formy. Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj ją i wystudź, trzymając w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć. Ubij śmietanę kremówkę na...

łosoś pomidory koktajlowe
©Pavlo Kucherov/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie, a także prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, składnik obiadu lub potrawa na świąteczną kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i domowy winegretem. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na łososia w cieście francuskim. Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim Składniki na łososia w cieście duże opakowanie ciasta francuskiego 500 g filetu z łososia 200 g liści młodego szpinaku ząbek czosnku 50 g sera feta sól i świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa cytryna 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek Jak zrobić przepis na łososia w cieście francuskim? Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z łyżką oliwy lub rozpuszczonego masła, sokiem z połowy cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Marynatę dokładnie wcieramy w łososia i zostawiamy na godzinę. Przez ten czas robimy szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podduszamy szpinak, aż nieco zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodajemy pokruszony ser feta. Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Wyjmujemy łososia z marynaty i kroimy go na cztery plastry. Układamy na cieście i przykrywamy szpinakiem. Ciasto przekrawamy na 4 plastry i zawijamy łososia ze szpinakiem. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół). Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą sałatką.     Przepis na świeżą sałatkę do łososia w cieście francuskim 200 g sałaty (mix sałat z rukolą lub sałata rzymska lub sałata karbowana) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner