baranek z ciasta posypany cukrem pudrem
©rainbow33/Fotolia
Styl życia

Piaskowy baranek wielkanocny jako ozdoba i smakołyk

Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.

Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.

 

Składniki:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z zupki chińskiej

  • 160 g mąki,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 110 g masła,
  • forma do pieczenia baranka,
  • bułka tarta do wysypania foremki.

Czas wykonania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddziel od białek, a następnie białka ubij na sztywną pianę z połową cukru (60 g).
  • Do żółtek dodaj drugą połowę cukru, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru wanilinowego i miękkie masło. Wskazówka: masło można wcześniej zmiksować w oddzielnej miseczce i dopiero dodać do jajek z cukrami i solą.
  • Jajka i masło mieszaj mikserem do momentu, aż staną się jednolitą, puszystą masą.
  • Do mąki dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i przesiej je do żółtek wymieszanych z masłem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Połącz białka z powstałą masą. Wykonuj delikatne ruchy, żeby ciasto było po wymieszaniu na jednolitą, gładką masę puszyste.
  • Formę do pieczenia baranka wielkanocnego otwórz i posmaruj masłem, a następnie zamknij i wysyp bułką tartą, by baranek nie przywarł do formy i by można było łatwo go wyjąć.
  • Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 145°C na 45 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdź, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli tak, foremkę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Potem otwórz formę i wydobądź baranka.
  • Tak przygotowany baranek wielkanocny może być ozdobiony cukrem pudrem lub lukrem.

Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia
Styl życia
Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.   Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C . Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi . Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek . Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu). Muffinki z czarną porzeczką Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami , np. czarną porzeczką.   Potrzebujesz: dwóch misek, foremki na muffinki.   Składniki: pół szklanki czarnych porzeczek, szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 125 ml oleju, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny. Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj. Foremki napełnij przygotowaną masą. Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki. Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe. Domowy kisiel z porzeczkami i malinami Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat . Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.   Potrzebujesz: dwóch garnków.   Składniki: 200 ml soku z malin, 200 ml soku z czarnych porzeczek, 200 ml wody, 2 łyżki...

Czerwona porzeczka.
©adrian_am13/Fotolia
Styl życia
Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie
Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie

Beza i czerwone porzeczki to idealne połączenie - ciasto nie wychodzi ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Spód jest chrupiący, a masa rozpływa się w ustach. Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe, a jednocześnie świetnie się komponują w wielu deserach. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na ciasto z porzeczkami i bezą . Ciasto z owocami na kruchym spodzie to świetny wybór przez cały rok. Latem skorzystaj ze świeżych porzeczek, najlepiej czerwonych, ale mogą być także czarne. Zimą możesz użyć do ciasta mrożonych owoców. Prawidłowo przygotowana beza powinna być chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku.   Przepis na ciasto z porzeczkami i bezą   Składniki na ciasto z porzeczkami 200 g mąki 15 g masła 3 żółtka jaja 1 jajko 75 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 500 g porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej   Składniki na bezę 3 białka jaja 150 g cukru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego   Jak przygotować ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą?   Przesianą mąkę, pokrojone masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia utrzeć na kruszonkę. Dodaj jajka i żółtka. Ugnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Spód formy wyłożyć ciastem. Piec około 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać skrobię ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze 2 minuty. Umyte porzeczki zmieszać z mąką ziemniaczaną. Na kruchy spód wyłożyć bezę i porzeczki....

majonez w miseczce
©volff/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na majonez wegański z czarną solą i babkę majonezową wilgotne i pyszne ciasto dla całej rodziny
Do przygotowania majonezu wegańskiego trzeba użyć m.in. aquafaby, czyli wody pozostałej z ciecierzycy w puszce. Ważnymi składnikami są też czarna sól i płatki drożdżowe. Do zrobienia babki majonezowej potrzeba natomiast jaj, mąki ziemniaczanej oraz przypraw.

Do przygotowania majonezu wegańskiego trzeba użyć m.in. aquafaby, czyli wody pozostałej z ciecierzycy w puszce. Ważnymi składnikami są też czarna sól i płatki drożdżowe. Do zrobienia babki majonezowej potrzeba natomiast jaj, mąki ziemniaczanej oraz przypraw. Wegański majonez można dodać do ciasta, jaj i posmarować nim kanapki. Babkę majonezową można przygotować zarówno z tradycyjnej, jak i bezjajecznej wersji tego przysmaku. Majonez sprawia, że ciasto jest wilgotne. Jak zrobić majonez wegański? Potrzebujesz: 2 średnich słoików, blendera ręcznego, wysokiego naczynia, w którym będziesz miksować składniki. Składniki: 125 ml (1/2 szklanki) aquafaby, czyli wody z ciecierzycy w puszce , 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu, 1 łyżka płatków drożdżowych (wzmacniają smak majonezu; zamiast nich można użyć ½ łyżeczki pasty miso, ½ łyżeczki czarnej soli (nadaje jajeczny posmak), ¾ łyżeczki musztardy, ¼ łyżeczki słodzika, np. syropu z agawy, 1,5 szklanki delikatnego oleju roślinnego, np. z pestek winogron , ryżowego lub rzepakowego. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wlej aquafabę, ocet lub sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól, musztardę i słodzik do wysokiego naczynia, w którym będziesz blendować majonez. Miksuj wszystkie składniki przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Masa powinna mieć konsystencję piany. Dolej olej do naczynia. Aby dobrze połączył się z pozostałymi produktami, wlewaj go cienkim strumieniem. Przełóż gotowy majonez do słoików. Wstaw je do lodówki, aby masa stężała i zgęstniała. Do majonezu wegańskiego możesz dodać dowolne składniki. Spróbuj wersji z suszonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Przepis na babkę majonezową Składniki na ciasto: 4 jaja,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik